Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva tallilta sivun yläreunassa - Copyright © Flickr/Ibar Silva


HEVOSEN TALLI

Hevonen viettää suuren osan ajastaan tallissa. Talli on hevosen koti. Hyvin suunniteltu ja huolellisesti rakennettu talli on hevosen terveydelle ja turvallisuudelle ensiarvoisen tärkeä riippumatta siitä, viettääkö se suurimman osan ajastaan tallissa - vai onko se sään ja vuodenajan mukaan mahdollisimman paljon tarhassa tai laitumella.

Suomessa useimmat hevosenomistajat pitävät hevostaan joko ratsastuskoulussa tai yksityisessä vuokratallissa. Monien mielestä kuitenkin suuri osa hevosen omistamisen iloista katoaa, jos omaa hevostaan ei saa hoitaa omassa tallissa.

Meillä yleisin tallityyppi on sellainen, jossa karsinoita on käytävän molemmin puolin. Joka karsinassa tulisi olla ikkuna, joka tuo valoa ja antaa hevosen seurata pihan tapahtumia.

 • Hevosen karsinassa tulee olla aina salpa tai lukko, jota hevonen ei saa auki hampaillaan.
 • Tallissa on oltava asianmukainen alkusammutuskalusto tulipalojen varalta.
 • Sähköjohdot ja -kytkimet on asennettava ja suojattava niin, että hevoset eivät pääse niihin kiinni.
 • Tallityttö

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva tallitytöstä, Copyright reindi


  Tallityöt - monipuolinen kuntopaketti

  Vain ratsastus ei kohota fyysistä kuntoa, vaan sitä tekee myös työskentely tallilla. Kottikärryjen työntäminen, talikon nosto, vesisankojen kantaminen ja lukuisat muut toimet on tunnettu jo kauan ennen vatsaprässiä tai soutulaitteita, ja niiden monipuolinen tehokkuus on vertaansa vailla. Tallityöt parantavat lihaskuntoa ja kehittävät jopa aerobista kuntoa.

  Monipuolinen muutaman tunnin tallinhoito kuluttaa huomattavan määrän kaloreita ja ehkäisee täten lihomistakin. Tallitöiden haittapuolia ovat kuormittavat työasennot, epäergonomiset työvälineet ja mahdolliset onnettomuudet. Tarvitaan oikeita työskentelyasentoja ja -tekniikoita, liian raskaita taakkoja ei saa nostaa ja on tarvittaessa huolehdittava myös verryttelystä ennen työskentelyä. (Anna-Kaisa Pitkänen: Hevosvoimia)
  Tallin perusvälineitä

  Tallilla tarvitaan sekä hevosen että itse tallitilan hoitoon monenlaisia työkaluja ja -välineitä. Kaikki tallin työvälineet säilytetään seinälle ripustettuina, terävät kärjet kohti seinää, etäällä pilttuista ja karsinoista. Perusvälineet ovat ihan arkiset kottikärryt, talikko, purutalikko, kihveli ja luuta.

  Muuta perusvälineistöä ovat rehumitta, ämpärit, rehuvaunu, erilaiset harjamallit hevosen pesuun, kumisuka ja harjauskivi, harjakampa, kaviokoukku, sieni ja hikiviila. Tallin peruvälineistöön kuuluu myös lääkekaappi, jotta hevoselle voi nopeasti antaa ensiavun sen sairastuessa tai joutuessa tapaturmaan.

  Hevostalli
  Hevostalli - Château de Chantilly - Chantillyn linna - Ranska - (Kuvassa linnan hevostalli, ei linna)

  Chantillyn linna sijaitsee 7800 hehtarin metsän keskellä, lähellä Pariisia, aivan Chantillyn kaupungin vieressä, kanaalin ympäröimänä. Museosta löytyy toiseksi merkittävin kokoelma maalaustaidetta Louvren jälkeen. 2500 taidemaalausta, 30 000 harvinaista kirjaa, 1500 käsikirjoitusta, lukemattomia patsaita, huonekaluja ja muita taideaarteita.

  Kuvassa yllä ei ole kyseinen linna, vaan Chantillyn linnan hevostalli. Jo 1300-luvulla alulle laitetun linnan hevostallia pidetään yhtenä maailman kauneimmista hevostalleista. Arkkitehti Jean Aubert rakensi hevostallin Condé'n seitsemännen prinssin, Louis-Henri de Bourbon'in pyynnöstä 1700-luvulla ja hevostallia pidetään arkkitehtuurin mestariluomuksena.
  Legendn mukaan prinssi Bourbon oli siinä luulossa, että hän syntyisi kuolemansa jälkeen uudelleen hevosena, ja halusi siksi tehdä tallista itselleen kyllin tasokkaan.

  Talliin on ollut sijoitettuna 240 hevosta ja 150 metsästyskoiraa. Tallissa toimii nykyisin hevosmuseo ja siinä järjestetään vuosittain hevosnäytöksiä, joiden toteutuksesta vastaavat Ranskan parhaimmat hevoskasvattajat. Talliin on sijoitettuna nykyisinkin suuri määrä valikoituja huippuhevosia, joiden rotuvalinnoissa otetaan huomioon tallin historia ja talliin menneinä aikoina sijoitetut hevosrodut. (The Chantilly Estate: The Horse Museum - The Grand Stables)

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Flickr/Ken and Nyetta
  Hevosia tallissa
  Hevosia tallissaan - Saksa
  Paint hevosen talli
  Talli Amerikan tyyliin
  Tallin touhuja
  Talvimuotia klippaamalla

  Kuvassa yllä työhevosen karvasta leikataan eli klipataan muotoillusti osa pois, koska hevonen hikoilee muuten voimakkaasti talvikarvansa alla. Tällaisen kuvan leikkauksen nimenä on Medium Trace Clip. Paikka Sparsholt College, Hampshire - Englanti.
  Hevosen pesu
  Hevosen pesu

  Yksi tallin tärkeistä toimista on hevosen pesu. Kesällä sen voi suorittaa ulkona.
  All rights reserved
  *Kuva - Copyright - All rights reserved: © Sean Hagins SJH Foto - Used with permission.
  Tutustutaan hevoseen
  Opiskelu

  Ratsastusleirin tallin pihalla tutustutaan hevoseen. Talleissa ollaan usein paikan päällä oppimassa ja opiskelemassa hevostietoutta.
  All rights reserved
  *Kuva yllä Copyright - All rights reserved: © smiletk / Tiffany (: - Used with permission.
  Hevosen huolto
  Hevosen loimet

  Kaikkinaiset hevosen arkiseen elämään ja olemiseen liittyvät toimet suoritetaan säännöllisesti tallilla. Hevosen yllä tässä loimia. Loimia on monenlaisia ja ne ovat kevyitä, lämpimiä ja helposti pestäviä.
  Perinteisiä loimia ovat paksu ulkoiluloimi, villainen talliloimi ja villavuorattu talliloimi yökäyttöön tallissa. Loimet kiinnitetään nauhoilla, nahkaisella mahavyöllä tai loimivyöllä.

  All rights reserved
  *Kuva yllä Copyright © Pexa27
  Photo used with permission.
  *** tunturisusi.com linkit ***