Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä pojat ratsastavat kouluun äärettömyyksiin jatkuvan pampan autiudessa. Mikäpäs on tehdessä taivalta tässä kauniissa maisemassa, kun allakin on pehmeää lampaanvillaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Chris Ford


Gauchot

Gauchot ovat Etelä-Amerikan - Argentiinan, Uruguayn, Paraguayn, Brasilian, Bolivian ja Chilen ruohotasankojen, maaseudun ja pampan ihmisiä. Se on siten yleisnimitys maaseudun karja- ja hevosalueilla eläville ihmisille. Vaikka nimitystä käytetään yleisesti edelleenkin, liittyy se kuitenkin erityisesti 1800-lukuun.

Gaucho on myös Etelä-Amerikan vastine Pohjois-Amerikan cowboylle eli karjapaimenelle, joka tunnetaan espanjaksi myös nimellä vaquero. Gauchon virkaveljiä eli karjapaimenia muissa maissa ovat Chilen huaso, Kuuban guajiro, Venezuelan ja Kolumbian llanero sekä meksikolaisten charro.

Karjaa tuotiin pampalle ensimmäisen kerran Paraguaysta vuonna 1580 silloisten löytöretkeilijöiden toimesta. Kaupallinen karjankasvatus alkoi kuitenkin vasta 1700-luvun jälkipuoliskolla. Gauchot elivät nomadien eli paimentolaisten tapaan, liikkuen, eläen ja asuen pampalla. He elättivät itseään aluksi, ampumalla ruuakseen villiä karjaa. Siitä he sitten siirtyivät karjapaimeniksi.
Recado on gauchon satula

Recado

Gauchon satula eli "recado", joksi gauchot itse sitä kutsuvat, on monikerroksinen ja sen päällimmäisenä kerroksena on pehmeä lampaanvillanahka. Öisin gauchot käyttivät pampalla satuloitaan vuoteina.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright © Flickr/Eduardo Amorim


Gaucho
Gauchon ainut omaisuus: hevonen

Cowboyden tapaan myös gauchot ovat olleet mestarillisia ratsastajia ja hevosten käsittelijöitä, ylpeitä taidoistaan. Tyypillisesti, gauchon hevonen muodosti pääosan kaikesta siitä omaisuudesta, mitä hän maailmassa omisti.

Cowboyden lasson sijaan gaucho käytti karjan kiinniottoon bolasta eli bolaa eli boleadorasta. Bola on narun ja pallojen muodostama väline, joka heitetään naudan jalkoihin ja pyörivät pallot kietovat narun naudan jalkojen ympärille.

Aivan alkuperäiset gauchot hävisivät 1800-luvun lopulla, samoihin aikoihin, kun katosi myös Villi Länsi ja kehittyivät rautatiet, lennätin ja karjan aitausmenetelmät. Gaucho symboloi nykyisin samalla tavalla Argentiinaa, kuin cowboy Yhdysvaltoja.

Gauchot

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Eduardo Amorim


Gauchot ratsailla

Argentiinassa nuoret gauchot ovat pukeutuneet kansallisiin, traditionaalisiin gauchojen asuihin. Gauchojen traditionaaliseen pukeutumiseen ovat kuuluneet poncho, väljät housut nimeltään bombachas, sekä erityiset, usein nahkaiset gauchohatut ja muut baskerimaiset päähineet sekä nahkasaappaat.
Gauchot
Argentiinan "tavallinen" ratsukko
Nuori gaucho
Nuori gaucho koirineen

Mendoza, Argentiina 2016.
*** tunturisusi.com linkit ***