Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Rain0975


Hevosen harjaus

HEVOSEN HARJAUS

Harjaaminen on tärkeä osa hevosen päivittäistä hoitoa eikä vain siksi, että hevonen näyttäisi kauniilta. Vielä tärkeämpää on se, että voit tarkistaa, onko laitumella olleella hevosella ruhjeita tai muita vaivoja.

Tallihevonen, joka ei voi piehtaroida ja hangata itseään samoin kuin ulkosalla, tarvitsee päivittäistä harjausta, jotta sen iho ja karvapeite pysyisivät kunnossa.

Perusteellinen puhdistus tehdään mieluiten heti ratsastuksen jälkeen, kun hevonen on vielä lämmin. Ihohuokoset ovat silloin avoinna, jolloin lian sekä rasvan poistaminen karvapeitteestä onnistuu parhaiten. Turvallisuussyistä hevonen sidotaan kiinni puhdistuksen ajaksi. Hevosta sidottaessa käytetään aina vetosolmua, jonka saa helposti auki, jos hevonen pelästyy.

Harjaus tehdään ulkona sään salliessa. Puhdistaminen tallissa ei ole suositeltavaa, sillä pöly jää siellä leijailemaan pitkäksi ajaksi. Tallin pihassa harjattaessa hevonen kiinnitetään tarkoitukseen suunniteltuun puomiin tai seinässä olevaan renkaaseen.

Hevosharja

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright jimmedia

Harjausohjeita

Hevosen vartalo harjataan isolla puhdistusharjalla. Puhdistus aloitetaan kaulasta, josta siirrytään lapoihin ja etujalkoihin, vartaloa pitkin takaosaan ja lopuksi takajalkoihin. Harjaus tapahtuu voimakkain, pitkin vedoin - tai pikemminkin työnnöin.

Muutaman vedon jälkeen harja puhdistetaan toisessa kädessä pidettävään sukaan, jotta likaa ei vain siirreltäisi edestakaisin. Harjatessa pitää varoa satuttamasta luisia kohtia, erityisesti päätä ja lonkkakyhmyjä.

Lannetta tulisi harjata melko varovaisesti, koska lyönti tälle alueelle voi vahingoittaa munuaisia.

Pehmeähköllä puhdistusharjalla harjataan myös hevosen pää. Harja ja häntä harjataan varovasti puhdistusharjalla - jouhia ei saa repiä. Häntä otetaan vasempaan käteen ja jouhista harjataan kerrallaan pieni osa.

Perinpohjainen harjaus kestää puolesta tunnista tuntiin, riippuen sekä hevosen likaisuudesta että harjaajan tarmokkuudesta. Ennen ratsastusta tapahtuvan harjauksen tarkoituksena on lähinnä vain hevosen karvapeitteeseen tarttuneen lian poistaminen ja hevosen ulkoinen siistiminen. Tällainen pikaharjaus kestää vain lyhyemmän ajan.

Harjausvälineet

Hevosen harjausvälineet.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/MirrorMePR
*Kuva - Copyright © Web/MirrorMePR