Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä ratsukot lännenelokuvia varten rakennetun lännenkaupungin kadulla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ramon Boersbroek

HEVOSELOKUVAT

Hevoselokuvat Hevoselokuvat vuosina 1921 - 1999.

Hevoselokuvat Hevoselokuvat vuosina 2000 - 2015.

Hevosia elokuvissa

Hevoset ovat mukana tärkeästi ja näkyvästi lukemattomissa elokuvissa. Westernejä eli lännenelokuvia on mahdotonta kuvitellakaan ilman hevosia. Hevoset eivät ole filmitähtinä vain westerneissä ja ratsuväen sotaelokuvissa, vaan lukuisissa muissa, erityyppisissä elokuvissa. Oman ryhmänsä näissä elokuvissa muodostavat koko perheelle, mutta erityisesti nuorille, lapsille ja tytöille suunnatut hevoselokuvat.

Hevoset suorittavat elokuvissa usein hyvin vaativia, erityistä taidokkuutta vaativia osioita. Erityiset, elokuvahevosten kouluttajat pitävät huolen siitä, että näistä kohtauksistakin selvitään. Hevoset voivat jäädä elokuvissaan nimettömiksi, mutta on myös hevosia, jotka ovat kohonneet tunnetuiksi filmitähdiksi. Roy Rogers ja hänen hevosensa Trigger esiintyivät yhdessä useassa westernissä. John Waynen suosikkihevonen oli Beau. James Stewart teki elokuvia Pie-hevosensa kanssa peräti 22 vuoden ajan.

Oma hevoselokuvaryhmänsä ovat lännenelokuvat eli westernit. Niiden kulta-aika kesti vuosikymmeniä, aina 1930-luvulta 1960-luvulle saakka. Nykyisin westernejä tehdään jokunen silloin taikka tällöin. Silti, viimeisten vuosikymmenten aikanakin on tehty eräitä hyvin merkittäviä westernejä. Näistä voi mainita Kevin Costnerin mestariteoksen Tanssii susien kanssa.

Hevoselokuvat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Michelle Souliere

Marguerite Henry (1902 - 1997)

Marguerite Henry oli amerikkalainen lastenkirjailija, jonka kijoittamat 59 kirjaa kertoivat todellisia tarinoita hevosista ja muista eläimistä. Useista hänen kirjoistaan on tehty elokuviakin.

Kuvassa on Marguerite Henryn kirjoittamien kirjojen kansikuvia. Eräät hänen kirjallisten tarinoidensa pohjalta tehdyt elokuvat, kuten Misty, ovat hevoselokuvien kaikkein suurimpia klassikoita.

Shirley Temple

Shirley Temple (1928 - 2014)

Amerikkalainen näyttelijä Shirley Temple on ollut maailman elokuvahistorian tunnetuin lapsinäyttelijä. Hän teki läpimurtonsa elokuvassa jo kuusivuotiaana vuonna 1934, elokuvassa Säteilevät silmät (Bright Eyes).

Shirley Temple

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/USMC Archives


Kuvassa Shirley Temple ratsun selässä vuonna 1935 elokuvan Pikku eversti (The Little Colonel) tekemisen aikoina. Hän oli siten tähtenä hevoselokuvassakin jo ainakin seitsemänvuotiaana. Hevonen kuuluu elokuvassa hänen isoisälleen.

Kuvassa keskellä USA:n Merivoimien kapteeni Hayne Boyden, joka on vierailulla kuvauspaikalla ja kohtaa suuren lapsinäyttelijän, pidellen tätä kädestäkin. Kuvassa vasemmalla Boydenin seurassa ollut luutnantti Zeke Bailey.

Upseerit tulivat innoissaan tapaamaan Shirley Templeä, ja kun he poistuivat paikalta lentokoneellaan, he tekivät vielä ilmassa kunniakierroksen kuvauspaikan yllä.

Elizabeth Taylor

All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Stavros
Photo used with permission.

Elizabeth Taylor (1932 - 2011)

Elizabeth Taylor oli kaikkien eläinten ja hevosten suuri ystävä. Vuonna 1944 valmistuneessa elokuvassa Yli esteitten (National velvet) hän oli hevostyttö, 12-vuotias Velvet Brown. Tämä elokuva oli Elizabeth Taylorin suuri läpimurto koko maailman kuuluisuuteen.

Elokuva perustui Enid Bagnoldin vuonna 1935 julkaistuun kirjaan. Elokuvan hevonen oli todellisuudessakin aika omapäinen vikuri. Sen nimi oli "The Pie", joka on lyhyt muoto sanasta "Pirate" - piraatti, merirosvo. Elizabeth Taylorin mukaan kukaan muu, kuin hän, ei kyennyt ratsastamaan hevosella.

Elokuvan valmistuttua hevonen lahjoitettiin Elizabeth Taylorille.

Elizabeth Taylorille kaikki eläimet olivat jo hänen lapsuutensa ensimmäisinä vuosina usein tärkeämpiä, kuin samanikäiset lapset.

Hän vietti viikonloppujaan Englannin maaseudulla, kummisetänsä Victor Cazalet'in tilalla. Siellä hänen parhaita ystäviään olivat lampaat, marsut, kilpikonnat ja hänellä itsellään oli koira, Monty.

Kun Elizabeth täytti viisi vuotta, hänen kummisetänsä yllätti hänet, antamalla lahjaksi forestinponin, nimeltään Betty.

Elizabeth muisteli jälkeenpäin usein, kuinka hänen lapsuutensa onnellisimpia hetkiä olivat ne, kun hän ratsasti ponillaan kummisetänsä tilalla, lähellä Crambrookin kylää, Kentissä. Hän saattoi ratsastaa aina kerrallaan, ilman satulaa, tuntikausien ajan. (Elizabeth Taylor Archives © Copyright 2001 - 2009 Andrew Budgell)

Lähteet
Elonet
DVD Plaza
Telvis.fi
Koulukino: Hevosaiheisia elokuvia, tv-sarjoja ja hevostietoa netissä
A List of Wicked Horse Movies of the 1990s
A List of Horse Movies of the 21st Century
The Internet Movie Database IMDb
Wikipedia: List of films about horses