Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Rain0975


Heppa

YLEISTÄ JA ERITYISTÄ HEVOSTIETOA

Hevosen kehityshistoriaa

Hevoset Hevosen kehityshistoriaa
Hevoset Hevosen kesytys - Przewalskinhevonen eli mongolianvillihevonen

Hevossanasto ja sananlaskut

Hevoset Hevossanasto
Hevoset Sananlaskut
Hevoset Arabialaisia viisauksia

Hevoskulttuurin kirjoa

Hevoset Sirkushevoset
Hevoset Jouluhevoset
Hevoset Hevosajoneuvot - kärryt ja reet
Hevoset Ravit

Lisääntyminen ja äänet

Hevoset Hevosen lisääntyminen - astutus
Hevoset Hevoset hirnuvat, korskuvat ja ähkivät

Hevosia arjessa ja askareissa

Hevoset Hevosen kanssa ihmisyyteen
Hevoset Kohtaamisia - maailma hevosen silmin
Hevoset Ruokitaan hevosia ja poneja
Hevoset Hevosen harjaus
Hevoset Hevosen kengitys
Hevoset Hevosia ja ihmisiä rannoilla
Hevoset Työhevoset

Hevosen viisaudesta

Hevoset Hevosen viisaus - Viisas Hannu

Taruhevosia

Hevoset Kentauri
Hevoset Pegasos
Hevoset Yksisarvinen

Laitumella

Hevosen nimityksiä

Varsa on nuori hevonen, jolla on ikää syntymästä 3-vuotiaaksi saakka. Tammavarsa on 0 - 3-vuotias naarashevonen ja samanikäinen uroshevonen on luonnollisestikin orivarsa. Aikuinen, sukukypsä ja jalostuskäytössä oleva naarashevonen on siitostamma. Jalostuskäytössä oleva uroshevonen on jalostusori. Kastroitu uroshevonen on ruuna. Ori, jonka kivekset eivät ole laskeutuneet, on pietturi.

Ystävät

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright
© Flickr/William Beem
© Website/William Beem

Hevosen hampaat ja iän määrittäminen hampaista

Varsa syntyy yleensä hampaattomana. Etuhampaat ilmestyvät näkyviin 8 - 10 päivän iässä. Kuukauden ikäisellä varsalla on maitohampaat: neljä etu- ja kuusi poskihammasta kummassakin leuassa. Yhdeksän kuukauden iässä varsan kumpaankin leukaan on kasvanut vielä kaksi maitoetuhammasta lisää ja ensimmäinen pysyvä poskihammaspari.

Kun hevonen on 2 - 4 vuoden ikäinen, maitohampaat alkavat irrota. Viiden vuoden ikäisellä hevosella kaikki pysyvät hampaat ovat jo puhjenneet.

Hevosen kummassakin leuassa on kuusi etuhammasta, eli yhteensä 12 - ja 12 poskihammasta, eli yhteensä 24, sekä oreilla ja ruunilla vielä kaksi kulmahammasta. Tammoilla on yleensä yhteensä 36 hammasta ja oreilla 40 - 42 hammasta.

Kaikkien hevosten hampaistossa on hammasloma, joka on etu- ja takahampaiden välissä oleva hampaaton alue. Se on kuin luotu kuolaimille, juuri sopivassa paikassa ja sopivan kokoinen.

Hevosen etuhampaiden tumma kuviointi, jyväkuoppa, vaihtelee hampaiden kasvaessa aina kahdeksanvuotiaaksi saakka ja tämä auttaa määrittämään hevosen iän. Hevosen hampaat kasvavat tähän ikään saakka ja sen jälkeen noin 3 mm vuodessa. Hevosen hampaat kasvavat jatkuvasti siksi, että hampaat kuluvat karkean ruoan pureskelussa.

Nuoren hevosen hampaat ovat lähes suoraan pystyasennossa toisiaan vasten. Tällöin hampaiden etu- ja takareunojen kuluminen on vielä vähäistä. Hevosten ikääntyessä niiden etuhampaat pitenevät, kääntyvät vinoon eteenpäin ja muistuttavat muodoltaan prismaa.

12-vuotiaan hevosen hampaat ovat jo työntyneet hieman eteen. Tällöin hampaiden kuluminen nopeutuu, purupinta silenee ja muuttuu lähes kuppimaiseksi. Vanhalla hevosella hampaiden purukulma on jyrkkä, etuhampaat osoittavat eteenpäin ja hampaisto on kulunut matalaksi. Hampaiden purupinta kuluu ennustettavalla tavalla ja siitä, miten hampaat ovat kuluneet, voidaan määritellä hevosen ikää.

Galvaynen ura eli juova ilmaantuu näkyviin hevosen hampaistossa silloin, kun hevonen saavuttaa 10 vuoden iän. Se on yläleuan ulommaisten etuhampaiden ienrajassa, keskellä yläleuan kulmahampaiden yläosaa, näkyvä ruskea, pystysuora juova.

15-vuotiaalla hevosella tämä juova ulottuu jo puoliväliin hammasta. Hevosen ollessa 20-vuotias, juova kulkee pystysuunnassa koko hampaan pituudelta ja alkaa kadota yläosasta lähtien. 25-vuotiaalla hevosella juovan yläosa häviää näkyvistä ja näkyy vain puolivälistä alaspäin - ja kun hevonen on 30 vuoden ikäinen, juova on yleensä täysin hävinnyt.

Hevosen ikää hevosen eri ikäkausina määritetään siten hampaistosta useampien eri seikkojen avulla. Tarkastelussa ovat hampaiden määrä, koko ja muoto sekä Galvaynen juova.

Kolme silmäluomea

Hevosilla on kolmaskin silmäluomi, vilkkuluomi. Se on silmän sisänurkassa ja sulkeutuu vaakatasossa suojaamaan silmää silloin, kun hevonen esimerkiksi laiduntaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © dominique gavard

Häntä

Hevosen häntä on rakenteeltaan kaksiosainen. Hännän tyvipäähän sijoittuu lihaksista ja ihosta muodostuva osa, johon kiinnittyvät jouhet.

Hännällään, eli sen liikkeillä hevonen ilmaisee sekä psyykkistä että fyysistä tilaansa, eli se ilmaisee hännällään tunteitaan ja terveystilaansa. Tyytymättömänä hevonen huiskii hännällään sivuliikettä ja vihastuessaan se voi huiskia häntäänsä myös ylös ja alas.

Tyynen ja normaalitilassaan olevan hevosen häntä suuntautuu alas ja liikkuu vain sen verran, kuin hevosen liikkeet sitä liikuttavat. Juostessaan hevonen kohottaa häntäänsä sitä ylemmäksi, mitä kovemmaksi vauhti kiihtyy.

Ylös kohotettuna häntä ilmaisee hevosen aktiivisuutta ja energisyyttä ja alhaalla roikkuva häntä ilmentää rauhaisaa olotilaa.

Hännällään hevonen pystyy myös huiskimaan koko takaosasta kärpäsiä ja paarmoja loitommalle.

Korvien kertomaa

Hevonen viestii lajitovereidensa kanssa korvillaankin. Eteenpäin suuntautuneet ja hörössä olevat korvat kertovat siitä, että hevonen on jostakin näkemästään kiinnostunut. Rauhallisella tai levossa olevalla hevosella korvat ovat sivuviistossa lepoasennossa. Vihamielinen hevonen antaa varoituksen ympäristölleen, vetämällä korvansa taakse luimuun. Jos korvat luimussa painuvat ihan niskaan kiinni, on hevonen hyvin vihainen. Tämä on varoitusmerkki!