Tunturisuden sivut
Ratsu

KAUNIS HEVONEN

"Missä voi ihminen tässä suuressa maailmassa löytää jaloutta ilman ylpeyttä, ystävyyttä ilman kateutta tai kauneutta ilman turhamaisuutta? Siinä missä lihakset kruunaavat kauneuden ja säyseys hallitsee voimaa. Hevonen palvelee ilman nöyristelyä, se taistelee ilman vihamielisyyttä. Ei ole mitään yhtä voimakasta, mitään vähemmän väkivaltaista, ei ole mitään yhtä valpasta, mitään kärsivällisempää kuin hevonen." (Ronald Duncan "To the Horse")

"Mikä olento se olikaan! Koskaan aikaisemmin en ole tuntenut sellaista hevosta polvieni välissä. Sen valtavat kupeet kiristyivät jokaisella harppauksella, ja se syöksyi yhä nopeammin eteenpäin venyen täyteen mittaansa kuin vinttikoira, ja tuuli pieksi kasvojani ja viuhui korvissani." (Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) "The adventures of Brigadier Guard")
"...niin hohtavan kauniina ja lempeänä se asteli kuin kultainen elämä itse tuossa karussa maassa, joka ei ollut arvollinen sen siroja vuohisia kantamaan: sen pöyheä häntä valui maahan saakka ja sen harja putosi kaulalle niin kuin sen oma luontoäiti sen hellästi asetteli." (Charles M. Doyghty)

"Paratiisissa hevonen ei tiennyt vielä olevansa hevonen, se luuli harjaansa siiveksi, kun se hulmusi hänen juostessaan. Se luuli olevansa taivaansininen kyljissään isot valkeat pilvet. Vettä se luuli itsekseen, kun se näki siinä oman kuvansa. Hevosen silmät katsoivat suoraan Jumalaan. Kukaan ei ollut tehnyt sille pahaa, se ei koskaan ollut kantanut ihmistä. Se luuli päänsä kasvavan kukkia ja kantavansa pilviä kyljissään niin kuin taivas. Se puhui ihmiselle niin kuin veljelleen. Paratiisin hevonen luuli olevansa punainen, sininen, viheriä, kaikkien kukkien värinen. Se ei tiennyt että sen värit olivat määrätyt ja ettei se koskaan voisi olla sininen tai viheriä eikä punainen kuin kukka." (Helvi Hämäläinen)

"Hevonen kuvastaa sitä, millainen ihminen haluaisi olla - vahva, voimakas, kaunis - ja se pystyy antamaan meille pakotien arkisesta elämästämme." (Pam Brown)
Napoleon
Napoleon
Napoleon

Napoleon on amerikanratsuhevonen-palomino ori (part-bred American Saddlebred Palomino Stallion). Napoleonin ikä on 8 vuotta ja sen kotipaikka on Etelä-Afrikassa. Ylemmässä kuvassa Napoleon yksin, alemmassa seurana ovat Lucy ja James Blond.
All rights reserved
*Kuvat Copyright © Paula van der Riet
Used with permission.
Viisas hevonen
Paint

Ihminen jos osaisi nähdä hevosen lumoutuneet kasvot, pois kirvoittaisi kannoiltaan oman kielensä voimattoman ja antaisi sen hevoselle. Totisesti eläin on puheen lahjan ansainnut. (Nikolai Zabolotski, suom. Natalia Baschmakoff)
*** tunturisusi.com linkit ***