Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright, Photo by © David Wong
*Photo used with permission.

Irlanti KERRYBOGINPONI

Kerryboginponi (engl. Kerry Bog Pony) on vanha irlantilainen työponi, joka on ollut olemassa ilmeisesti jo 1600-luvulla.

Ponin nimessä bog=suo, viittaa siihen, että näitä hyvin sitkeitä poneja on käytetty kuormaponeina turpeen kuljettamiseen soilta.

Kerryboginponi oli 1900-luvulla jo katoamassa, sitä oli vähimmillään jäljellä enää 40 yksilöä. Toimet ponirodun säilyttämiseksi ovat sittemmin pelastaneet kerryboginponin. Pelastustoimien alkuunpanija oli John Mulvihill.

Käyttö

Aiemmin kerryboginponin vetämillä valjakoilla koko perhe Irlannissa matkasi sunnuntaina kirkkoon. Mikään ei estä vastaavaa käyttöä nykyisinkään. Voidaan käyttää edelleenkin työponina, valjakoissa ja myös ratsuna. Varsin sopiva ratsastuskäyttöön myös lapsille.

Rodun tunnusmerkkejä

Pienikokoinen ja selkeästi ponimainen, elegantti ja sitkeä poni, joka on luonteeltaan ystävällinen, reipas ja rohkea - luotettava ja hyvätapainen.

Väreiltään yleensä yksivärinen, usein valkoisin merkein - suuri määrä eri värejä esiintyy. - Pää on sopusuhtainen, profiili joskus kovera. - Kaula on lihaksikas ja keskipitkä. - Rintakehä syvä ja leveä. - Runko tiivis. - Takaosa voimakas ja häntä kiinnittynyt ylös. - Lihaksikkaat jalat - lyhyet sääret. - Lujat, hyvät kaviot. - Jouhitus runsasta - talvella karvapeite tiivis.

Kerry bog pony

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jim Linwood