Tunturisuden sivut
All rights reserved
*Kuva Copyright - © Sanne Seirup - Used with permission.

Tanska KNABSTRUPINHEVONEN

Knabstrupinhevonen on kotoisin Tanskasta. Täplikkäät hevoset herättävät aina kaikkialla ihailua. Täplikkäitä hevosia on kuvattu jo ikivanhassa kiinalaisessa taiteessa. Aikoinaan hyvin kuuluisa tanskalainen knabstrupinhevonen polveutuu espanjalaisista hevosista.

Rodun synty 1800-luvun alussa

Rodun synty ajoittuu Napoleonin retkien aikoihin, jolloin Flaebe-niminen teurastaja osti täplikkään, eli tiikerinkirjavan tamman. Nopeudestaan ja kestävyydestään kuulua tammaa sanottiin Flaebehoppeniksi. Flaebehoppenin seuraava omistaja astutti tammansa vuonna 1808 frederiksborginoriilla. Näin sai alkunsa täplikkäiden hevosten linja, joka nimettiin Lunnin Knabstrup-tilan mukaan.

Knabstrupinhevonen

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Sanne Seirup - Used with permission.

Rotu heikkeni välillä

Alkuperäiset knabstrupinhevoset olivat jykevätekoisia mutta älykkäitä ja nopeita oppimaan. Rotu heikkeni epäviisaan jalostustyön vuoksi, kun lähtökohtana pidettiin hevosen väriä eikä rakenteellisia ominaisuuksia. Tämän vuoksi knabstrupinhevonen on nykyisin melko harvinainen. Nykymuodossaan se muistuttaa melkoisesti appaloosaa.

Ominaisuuksia

Knabstrupinhevoset ovat melko kevytrakenteisia, kestäviä hevosia - hyväluustoisia laatuhevosia. Erityisen kauniin ulkonäkönsä vuoksi ne ovat olleet suosittuja sirkushevosia. Knabstrupinhevonen on hyvin soveltuva myös ratsuhevoseksi.

Värejä on nykyisin useampia, kuin varhaisvaiheessa - vaikkakin tyypillisin väritys on tiikerinkirjava - erikokoisia ruskeita tai mustia täpliä yleensä valkoisella pohjalla. Pään ilme kuvastaa hevosen ystävällistä ja älykästä luonnetta. Harja ja häntä ovat ohuet, kuten kirjavilla hevosilla yleensäkin.

Rodun nykytila

Rotu on kohtuullisen vähäinen määrältään.

Sirkushevosena

Kaunis ja erikoinen ulkonäkö on tehnyt knabstrupinhevosista sirkusten suosittuja tähtiä. Knabstrupinhevosia pidetään ilmiömäisinä sirkustaiteilijoina. Amerikkalaisen sirkuksen päätähtenä loisti aikoinaan hevonen, joka esiintyi areenalla bengalintiikeri selässään. Hevosella oli haarniska sen varalta, että iso kissa menettäisi tasapainonsa ja yrittäisi tarrautua kynsillään hevoseen!

Knabstrup-poni

Tanskan Knabstrup-yhdistys rekisteröi myös ns. knabstrup-ponia: ponikokoista tiikerinkirjavaa tyyppiä. Poneiksi lasketaan kaikki alle 148-senttiset knabstrupit.

Knabstrupinhevosratsukko

Knabstrupinhevosratsukko - täplätön rodun edustaja

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Sarah Box - Used with permission.


Knabstrupinhevonen

Knabstrupinhevosratsukko

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Sarah Box - Used with permission.