Tunturisuden sivut

KOHTAAMISIA - NÄE MAAILMA HEVOSEN SILMIN

Jotta pystyisi käsittelemään hevosia oikein, täytyy tietää miten ne kokevat ympäristönsä ja reagoivat siihen. Laumaeläimenä hevonen on aina varuillaan kaiken tuntemattoman suhteen, ja se huomaa heti pienimmänkin muutoksen tutussa ympäristössään. Jos tallin ovella roikkuu loimi, jokainen ohi talutettava hevonen reagoi siihen. Temperamentistaan riippuen ne osoittavat havainneensa "vaaran"; yksi kääntää korvansa kohti lointa, toinen puhisee koristen varoittaakseen muita ja kolmas säikkyy hypähtäen sivulle, niin että se täytyy suostutella kulkemaan paikan ohi.

Jotta ymmärtäisit hevosen reaktioita ja välttyisit tulemasta poljetuksi tai heitetyksi satulasta, sinun täytyy oppia näkemään maailma hevosen silmin. Kun opit olemaan ajatuksissasi aina askeleen hevostasi edellä, se ei pääse yllättämään sinua säikkymällä tai reagoimalla jotenkin muuten.

Ystävällisesti mutta päättäväisesti

Koska hevoset ovat laumaeläimiä, ne lukevat kaikkien muiden, ihmistenkin - käytöstä, ja ovat varuillaan. Erityisesti ne varautuvat, jos ihmisen liikkeet hevosen seurassa ovat nykiviä, hätäisiä taikka hermostuneita.

Hevonen huomaa ihmisen, erityisesti hoitajansa, tunnetilat - ja käyttäytyy sen mukaisesti. Siksi on tärkeää pysyä rauhallisena ja järkevänä hevosten kanssa.

Hyvä hevosihminen on lempeä mutta samalla päättäväinen eikä huuda ja riitele hevosen seurassa. Vaikka joskus pitääkin reagoida nopeasti, on se tehtävä hermostumatta.