Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright, Photo by © Drungly
*Photo used with permission.

Puola KONIK

Konik on vanha, puolalainen poni-hevosrotu, jonka uskotaan polveutuvan tarpaanista. Rotu on varsin harvinainen, Puolassa elää noin 600 lisääntymisikäistä yksilöä.

Konik on yhdistelmä pientä hevosta ja kuin puolivilliä ponia. Joissakin lähteissä konikia pidetään hevosrotuna, toisissa ponina. Ponikokoisia hevosia rekisteröidään moneen eri ryhmään. Suomessa konikit - kuten myös puhtaat huzulit, haflingerit ja eestinhevoset kuuluvat kylmäverisiin. Kaikkien nykyhevosten juuret ovat ponikokoiset, sillä kesyhevosen säkäkorkeus alkoi kasvaa vähitellen vasta keskiajalla ja se on kohonnut voimakkaimmin vasta viimeisten parin vuosisadan aikana.

Konik

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Gilson Geoffrey

Ominaisuuksia

Konikilla on säkäkorkeutta 130 - 140 cm ja sen yleisin väri on hiirakko. Konikeilla on useimmiten selässään tumma siima ja jaloissa seepraraitoja. Konikit muistuttavat ulkonäöltään enemmän pientä, raskastekoista hevosta kuin ponia. Silti konik on kooltaan ponikokoa ja konik tarkoittaakin puolan kielessä pientä hevosta. Konikilla on iso, suorakulmainen pää ja lyhyt, vahva kaula. Pysty lapa. Ei erottuva säkä. Syvä, leveä ja sopusuhtainen runko. Selkä on leveä ja lyhyt. Vahvat jalat ja lihaksikas takaosa. Luonne on itsevarma, hillitty, hyväluontoinen ja työintoinen. Askeleet ovat lyhyet.

Konik

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Smudge 9000


Puolassa konikit ovat toimineet satojen vuosien ajan työhevosina, maatalouden yleishevosina. Pienestä koostaan huolimatta konikit ovat sitkeitä ja vahvoja. Huonoihin elinoloihin tottuneina konikit tulevat toimeen niukallakin rehulla, vaikka huonoja oloja ja niukan rehun ruokataloutta ei toki voi pitää suotavana yhdellekään hevoselle, jos parempaa on vain mahdollista tarjota.

Konikeita on myös Suomessa ja meillä niitä käytetään ratsastuksessa. Kiltteinä konikit soveltuvat hyvin ratsastuksen opetteluun ja niillä voivat ratsastaa myös aikuiset.

Lähteet
Hevosmaailma.net
Hevoset ja Ratsastus 1/2008: Ponin&hevosen rajoilla


Koniktroikka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © gynti_46