Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright Alan Fieldus


Mongolia MONGOLIANHEVONEN

Mongolianhevosta kutsutaan myös mongolianponiksi. Poni se ei pienestä koostaan huolimatta ole, vaan se on hevonen. On syytä huomioida, että Mongoliassa on kaksi mongolianhevosta. Myös przewalskinhevosta kutsutaan mongolianhevoseksi. Przewalskinhevonen on villihevonen, jonka lähin sukulainen tällä sivulla esiteltävä mongolianhevonen on. Sillä mongolianhevonen polveutuu juuri przewalskinhevosesta.

Tsingis-kaanin hevonen

Erityisesti ratsuna käytetetty mongolianhevonen on pysynyt kutakuinkin samanlaisena jo Tsingis-kaanin ajoilta. Mongolianhevonen on siten ollut merkittävässä asemassa historian suurilla näyttämöillä, sillä sen avulla Tsingis-kaanin armeija aikoinaan valloitti suuren osan Aasiaa ja jopa osia Euroopasta, luodessaan valtakuntaansa.

Mongolianhevosen vaikutus muihin rotuihin

Mongolianhevoset ovat vaikuttaneet moniin muihin rotuihin. Alun perin mongolit käyttivät kestäviä ja nopeita ratsujaan Pohjois-Aasiaan ja Itä-Eurooppaan tekemillään valloitusretkillä. Moneen maahan jäi mongolianhevosia valloittajien jäljiltä ja niitä käytettiin kehittämään muita rotuja. Näitä ovat turkmeeninhevonen, spiti, bhutaninhevonen, manipurinhevonen, tiibetinhevonen, kiinanponi ja mahdollisesti myös ahaltekhevonen.
Mongolianhevosratsukko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Craig Nagy


Turistiratsukko

Mongolianhevonen yhdistyy turismiin niin, että sitä käytetään runsaasti suosituilla vaellusratsastuksilla. Vaellukset voivat olla lyhyitä taikka pidempiäkin. Kuvassa matkailija ratsastaa mongolianhevosella. Tai pikemminkin hän on pysähtynyt ratsuineen kuvattavaksi ja muistaa hymyillä kauniisti kuvaajalle. Terelj, Mongolia - 15.9.2005.
Rodun tunnusmerkit

Mongolia on karu maa ja siellä hevoset ovat kehittyneet vaatimattomiksi, voimakkaiksi ja nopeiksi. Mongolianhevosella on monta esihistoriallisen hevosen piirrettä. Se on tiivis ja tukeva, sen pää on isohko ja sen jaloissa on usein seepramaiset juovat. Se on kuitenkin tarpeeksi kevyttyyppinen, jotta siitä löytyy nopeutta ja ketteryyttäkin, jos niin vaaditaan. Rotu on yleensä äärimmäisen sitkeä. Sen kestävyys on uskomaton ja se selviää huonollakin ravinnolla.

 • Korkeus 127 - 147 cm.
 • Väreissä musta, ruunikko ja hallakko yleisimmät.
 • Suurehko, raskastekoinen pää.
 • Pienet silmät.
 • Lyhyet, paksut korvat.
 • Voimakkaat, melko pystyt lavat.
 • Leveä, syvä rinta.
 • Lyhyt selkä.
 • Korkealle kiinnittynyt häntä.
 • Lantio usein korkeammalla kuin säkä.
 • Lyhyet, hyväluustoiset jalat.

  Mongolianhevosen muunnoksia

  Monet venäläisistä hevosroduista ovat vaikuttaneet suuresti mongolianhevosen kaikkiin paikallisiin muunnoksiin. Muunnokset ovat hailar, sanpeitze, sanho ja ili, joka on kooltaan suurin.

  Käyttö nykyisin

  Mongoliassa tukeudutaan yhä hevoseen sekä kulkuvälineenä että töissä. Näiden käyttöjen lisäksi mongolianhevosta käytetään sen nopeuden vuoksi paljon myös hevosurheilussa, erityisesti laukkakilpailuissa ja poolossa.

  Hevosia enemmän kuin ihmisiä

  Mongolian paimentolaisilla on nykyisinkin hallussaan yli kolme miljoonaa mongolianhevosta. Mongoliassa on siten enemmän hevosia kuin ihmisiä, joita on alle kolme miljoonaa.
 • Mongolianhevonen
  Mongolianhevonen

  Ulan Bator, Zaisan Memorial & Terelj National Park, Mongolia.
  Mongolianhevonen
  Mongolianhevonen

  Täplikäs mongolianhevonen.

  Poika ja ratsut
  Poika ja ratsut

  Mongoliassa jo lapset ovat mestariratsastajia, sillä siellä sanotaan lasten syntyvänkin hevosen selässä.
  All rights reserved
  *Kuva - Copyright - All rights reserved: © Michael Scholten - Used with permission.
  Lapsiratsastajat
  Lapsiratsastajat
  Mongolian ratsukoita
  Mongolian hevosia
  Mongolian ratsukoita
  Mongolian hevosia
  Mongolian hevosia
  Mongolian hevosia
  Mongolianhevosia
  *** tunturisusi.com linkit ***