Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Dorofrank

Itävalta NORICUMINHEVONEN

Noricuminhevonen, taikka norikerinhevonen, noriker - kuten sitä kutsutaan - on viehättävän näköinen, keskiraskas työhevosrotu. Sitä on kasvatettu vuosituhansien ajan Baijerin ja Itävallan vuoristoalueilla. Se on itävaltalainen rotu.

Rodun historiaa

Ikivanhan noricuminhevosen, kuten muidenkin vanhojen raskaiden hevosrotujen, jalostus käynnistyi 800-luvulla Kaarle Suuren aikaan, kun sodankäyntiin tarvittiin suuria määriä jykeviä hevosia. Määrätietoisemmin hevosjalostusta alettiin harjoittaa silti vasta suhteellisen myöhään, kuten oli asian laita muidenkin hevosrotujen kanssa. Salzburgin arkkipiispa perusti rodun alkuperäisen kantakirjan noin 400 vuotta sitten. Vasta silloin laadittiin sekä oriiden että tammojen tarkka rotumääritelmä ja siittoloita alettiin perustaa.

Seuraavien vuosisatojen aikana rotuun risteytettiin useampiakin kylmäverirotuja ja jossakin määrin myös lämminverisiä hevosia. Vuodesta 1820 alkaen rotua kasvatettiin Salzburgin provinssissa valtionsiittoloissa käyttäen jalostukseen monia rotuja, muiden muassa clydesdalenhevosia, belgiantyöhevosia, oldenburginhevosia, holsteininhevosia, espanjalaisia hevosia ja napolinhevosia. Nykyaikaisempi kantakirja muotoiltiin vuonna 1903 ja siihen hyväksytään vain rodun puhtaita edustajia.

Kestävästä ja vahvasta noricuminhevosesta tuli suosittu työhevonen koko Euroopassa. Siitä kehitettiin myös uusia rotuja, kuten schwarzwaldintyöhevonen, jota vielä tänäkin päivänä käytetään maanviljelys- ja varsinkin metsätöihin Saksan Schwarzwaldissa.

Noricuminhevoset

Noricuminhevoset viettävät vielä aikaansa auringossa, mutta ukkonen lähestyy taustalta uhkaavan tummana - Bavaria, Saksa.

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Claude@Munich - Used with permission.

Noricuminhevosen nimi

Hevosen nimi on peräisin kaakkoisen Baijerin ja Itävallan alueilta, joista roomalaiset käyttivät nimitystä Noricum.

Norikerin hevosen historia alkoi kuitenkin ennen Rooman valtakunnan syntyä aikana, jolloin Thessalonikissa kehitettiin raskasta kuorma- ja sotahevosta. Näitä hevosia roomalaiset veivät mukanaan Noricumiin.

Niitä risteytettiin paikallisten kylmäveristen hevosten kanssa, ja sen myötä rotu sopeutui erittäin hyvin uuden kotiseutunsa vaativiin olosuhteisiin.

Noricuminhevonen

Noricuminhevosen rotupiirteitä

Vahvan ja kestävän norikerin tuntomerkkejä ovat rauhallinen luonne, terveet jalat ja varmajalkaisuus. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi se on ihanteellinen yleistyöhevonen usein hyvin vaikeakulkuisissa vuoristo-oloissa.

Oriiden säkä 160 - 170 cm - tammojen 150 - 170 cm. - Väreissä esiintyvät tummanruunikko, rautias, musta, kimo ja tiikerinkirjava. Valkoisia merkkejä rungossa ei hyväksytä. Liian monet tai liian isot valkoiset merkit päässä ja jaloissa eivät ole toivottavia. Rodussa esiintyy monenlaisia andalusianhevosen ja napolinhevosen vaikutteista johtuvia värilinjoja, joista ovat peräisin rodun täplikkäät ja tiikerinkirjavat muunnokset. Erikoisvärit olivat 1900-luvulle saakka yleisiä, nykyisin harvinaisia. - Suuri, usein kyömy pää - suuret sieraimet - keskikokoiset silmät. - Lyhyehkö taikka keskipitkä kaula. - Harja paksu ja kihara. - Syvä, leveä rintakehä. - Syvä ja vahva runko - keskipitkä selkä. - Loivat lavat. - Hyväasentoiset, pitkät ja lihaksikkaat jalat, hyvät nivelet, vahvat kyynärvarret. - Hyvät, terveet kaviot.

Käyttö ja nykykasvatus

Maailmansotien aikana noricuminhevosella ei mennyt hyvin ja määrä väheni, myös siksi, että maatalous koneellistui - mutta uusi kannan elpyminen alkoi 1960-luvulla. Noricuminhevosia kasvatetaan nykyisin erityisesti Saksassa, Itävallassa ja Italiassa, mutta myös Tsekissä ja Slovakiassa.

Noricuminhevosta käytetään vielä työhevosenakin siellä, missä se katsotaan tarpeelliseksi. Vaunuhevoseksikin se sopii ja sillä myös ratsastetaan. Vuoristojen poluilla se onkin varsin varmajalkainen ratsu, jonka kera ei ainakaan ihan ensimmäiseen rotkoon syöksy.

Noricuminhevonen

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Claude@Munich - Used with permission.


Noricuminhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright malin156


Noricuminhevonen
Noricuminhevonen

All rights reserved
*Kuvat yllä, kaksi kuvaa - Copyright © Laszlo Bolgar
Photos used with permission.


Noricuminhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Public domain Paula Jantunen


Noricuminhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Wald1siedel