Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright INRA DIST

Ranska PERCHENHEVONEN

Tyylikäs, hienoliikkeinen perchenhevonen - eli percheroni - on kotoisin La Perchen alueelta, Normandiasta, Ranskasta. Rotu polveutuu maurien Eurooppaan tuomista arabianhevosista. Se eroaa täten monista muista työhevosroduista, koska siinä näkyy arabianhevosen vaikutus.

Itämainen vaikutus lienee saanut alkunsa Poitiers'n taistelusta, jossa Kaarle Martel kukisti arabialaiset vuonna 732. Ensimmäisen ristiretken jälkeen vuoden 1099 tienoilla Rotroun herttua Robert toi lisää arabianhevosia Ranskaan. Paljon myöhemmin, 1700-luvulla, kuninkaallisen siittolan Le Pinin arabioriita annettiin perchenhevosten kasvattajien käyttöön. Itämaista verta käytettiin melko pitkään rodun parantamiseksi.

Perchenhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Keystone International

Perchenhevosia maailmalla

Perchenhevosia on viety myös Englantiin, Australiaan ja Amerikkaan. Australiassa juuri perchenhevoset lienee olivat ensimmäisiä, raskaita tuontihevosia. Vuodesta 1839 perchenhevosten kysyntä lisääntyi ulkomailla, etenkin Pohjois-Amerikassa, jossa rodusta tuli hyvin suosittu. Sinne vietiin tuhansia perchenhevosia 1800-luvun loppupuoliskolla ja vielä ennen toista maailmansotaa.

Sekä maanviljelijät että valjakkoajurit pitivät percheronin lahjoja runsaina. Suuria hevosia tarvittiin myös rautateillä ja näin rotua kehitettiin yhä massiivisemmaksi. Vuoteen 1930 mennessä Yhdysvalloissa oli enemmän perchenhevosia, kuin neljää muuta tärkeintä työhevosrotua yhteensä. Yhdysvalloissa suosittiin väreissä mustaa enemmän, kuin rodun toista väriä, kimoa.

Perchenhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Duane Keys

Käyttö

Perchenhevosia on käytetty maataloustöissä, vetohevosina, ja sotahevosina. Ne ovat hyviä sekä vedossa että ratsuina. Kun koneet tulivat, niin perchenhevosten aika muiden työhevosten lailla, välttämättömän tarpeellisina työhevosina maataloissa oli ohi. Mutta uusi tehtävä kaupungeissa, valjakko- ja paraatihevosena, tarjoutui oitis tilalle. Nykyisin nämä 900 kg painavat, kylmäveriset hevoset ovat suosittuja paraatien valjakoissa, kuten myös panimoiden mainosvankkurien vetäjinä.

Vaikka perchenhevoset on totuttu näkemään toisiinsa sopivana mustana tai kimona parivaljakkona, niin niitä käytetään yhä useammin myös ratsuina. Ne ovatkin osoittaneet monipuolisuutensa esimerkiksi kouluratsuina taikka esteillä. Myös ratsupoliisit käyttävät ratsunaan perchenhevosia. Perchenhevonen on myös suosittu valinta ratsuksi keskiaikaisissa turnajaisnäytöksissä ja renesanssiesityksissä. Perchenhevonen voi olla aika epämukava ratsastaa, koska sen ympärysmitta on suuri ja selkä leveä.

Koska perchenhevonen on luonteeltaan kiltti ja ulkomuodoltaan kaunis, se on saavuttanut kasvavaa suosiota maailmalla hevosharrastajien keskuudessa.

Perchenhevosen ominaisuuksia

Suuresta koostaan huolimatta nämä valtavan voimakkaat hevoset liikkuvat yllättävän irtonaisesti. Nämä sulavat liikkeensä perchenhevonen on perinyt arabianhevoselta. Perchenhevonen on vahvarakenteinen, voimakas ja kaunis työhevonen, jota käytetään myös ratsuna. Perchenhevosissa on monta eri tyyppiä kevyestä raskaaseen. Rotu tunnetaan kilttinä ja älykkäänä, sekä helposti koulutettavana.

Väriltään yleisimmin kimo tai musta. - Korkeus eli säkä 150-170 cm, yleensä kuitenkin 173 cm - säkä on selkeä ja hyvinmuodostunut. - Hienopiirteinen, jalo ja komea pää, jossa selvästi näkyy itämainen leima, suora profiili - otsa on neliömäinen, turpa leveä, sieraimet isot ja avonaiset. - Korvat ovat pitkät. - Silmät ovat valppaat. - Kaareva, pitkä ja lihaksikas kaula, harja melko paksu. - Loivat, hyväkulmaiset lavat. - Leveä ja pyöreä runko. - Erittäin syvä rintakehä. - Lyhyt, vahva ja suora selkä ja lanne. - Takaosa on pitkälinjainen ja voimakas. - Lyhyet ja vahvat jalat, suuret ja hyvät nivelet. - Hyvin lihaksikkaat kyynärvarret ja pitkät, voimakkaat reidet - isot polvet ja kintereet, vahvat vuohisnivelet. - Lyhyet vuohiskarvat - yleensä jaloissa ei ole juuri lainkaan vuohiskarvoja. - Hyvät, kovat kaviot. - Pitkät, matalat ja irtonaiset liikkeet.

Käyttö risteytyksissä

Perchenhevosta on alettu arvostaa yhä enemmän risteytyksien osapuolena. Sitä on yhdistetty englantilaiseen täysiveriseen tai puoliverisiin, jolloin kylmäverisen koko, voima ja luonne on saatu yhdistymään kevyempään hevostyyppiin.

Perchenhevonen

Ranskalaisessa hevosjalostuskeskuksessa Haras National du Pin on kuvattu tämä 1 000 kg:n painoinen perchenhevonen.

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © auandre - Used with permission.


Perchenhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright bcgrote


Perchenhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jim Legans, Jr


Perchenhevonen

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Laurent Dubus - Used with permission.