Tunturisuden sivut

Yhdysvallat USA PINTO

Pinton historiaa

Pinton historia on juuri sama, kuin paintinkin - koska on alunalkaen kyse juuri samasta hevosesta. Espanjalaisen Hernando Cortezin jo vuonna 1519 Uuteen maailmaan tuomien hevosten joukossa oli myös pintoja. Tutkimusretkellä mukana olleen espanjalaisen historioitsija Diaz Del Castillon mukaan yhtä hevosista kuvattiin sanalla "pinto". Sitä kuvattiin niin, että se on hevonen, "jolla on valkoiset sukat etujaloissaan". Toista hevosta kuvattiin "tumman päistäriköksi, jolla on valkoisia läiskiä". Nämä ovat ensimmäiset muistiin merkityt kuvaukset varhaisista pinto- taikka paint-hevosista uudella mantereella.

Amerikan intiaanit tunsivat vetoa näihin kauniisiin, kirjaviin hevosiin ja alkoivat kouluttaa niistä itselleen taisteluratsuja. Myös cowboyt ihastuivat pinton näyttävyyteen, ja niistä tuli palominon ja appaloosan tapaan suosittuja näytöksissä, rodeoissa ja paraateissa.

Läpi 1800-luvun 1900-luvulle asti näitä läikikkäitä, lehmänkirjavia hevosia kutsuttiin eri nimillä: pinto, paint, skewbald ja piebald.

Pinto

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Caroline Buser


Pintabian

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/James Marvin Phelps

Paint ja pinto

Pinto on kuvioinniltaan ja väreiltään varsin samannäköinen, kuin paint. Molemmat ovat kirjavia, tarkemmin ilmaistuna lehmänkirjavia. Perusväri voi olla mikä tahansa. On syytä huomioida, että appaloosat ovat tiikerinkirjavia. Tiikerinkirjavat ja lehmänkirjavat hevoset ovat aina erillään toisistaan, ne ovat eri tyyppejä ja omissa rekistereissäänkin.

Paint on hevosrotu. Se on myös yleisnimitys useissa eri hevosroduissa esiintyville lehmänkirjaville, eli paint-hevosille.

Pinto on myös yleisnimitys useissa eri hevosroduissa esiintyville lehmänkirjaville, eli pinto-hevosille. Jos pinto kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, se tarkoittaa mitä hyvänsä tämän väristä hevosta. Jos pinto kirjoitetaan englanniksi isolla alkukirjaimella, Pinto horse, on kyseessä yhdysvaltalainen, hevosten värirotu, johon rekisteröidään lehmänkirjavia hevosia, riippumatta näiden suku- ja rotutaustasta. Suomeksi tämä rotunimikin kirjoitetaan pienellä, pinto.

Pinton ominaisuuksia

Pinto voi siten olla mikä hyvänsä lehmänkirjava hevonen hevosrodusta riippumatta, taikka pinto voi olla Yhdysvalloissa, tietyin kriteerein pintorekisteriin hyväksytty hevonen. Yhdysvalloissa näitä pintorekistereitäkin on useampia ja niillä vielä vaatimukset rekisteriin hyväksyttäville, erilaisille pintotyypeille vaihtelevat.

Värityksen mukaan rekisteröitävällä pintolla pitää olla huomattavan isot valkoiset alueet rungossaan, ei kuitenkaan päässä eikä jaloissa. Näiden valkoisten alueiden on oltava ehdottomasti riittävän suuret ja pintolle tyypilliset. Tumma poski tai päälaki tai laikukas pää valkoisessa hevosessa ovat hyvin tyypillisiä pinton merkkejä.

Käyttö

Pintot ovat hyvin suosittuja lännenratsastuksessa. Tyypillisesti tämän rodun edustaja on ilmeeltään ja rakenteeltaan karjahevosen tyyppinen - erinomainen yleisratsu, joka näyttää vankalta ja hyvin sopusuhtaiselta.

Pinto

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Bogwan


Pinto

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Matthew Musgrove


Pinto

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jessica W


Pinto

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Christie Jackson - Used with permission.

Yhdysvallat USA Lännen hevosia

Yhdysvaltain hevosia
Cowboyt
Lännenratsastus - Western riding
Rodeo
Tynnyripujottelu - Barrel racing
Intiaanit
Amerikanratsuhevonen
Appaloosa
Mustangi
Paint
Palomino
Pinto
Quarterhevonen
Tennesseenwalker