Tunturisuden sivut

PITKÄT RATSASTUKSET

Eri ratsuarmeijat ovat aikojen myötä ratsastaneet hyvin pitkiä matkoja sotaretkillään. Myös yksittäiset ihmiset ovat halunneet koetella kykyjään tällaisilla ylipitkillä ratsastuksilla. Useat heistä ovat tehneet tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien kilometrien ratsastuksia. Nämä ratsastukset ovat kestäneet ajallisesti kuukausia, vuosia - taikka jakaantuneet ihmisen koko eliniälle.

Carl Gustaf Emil Mannerheim

Marsalkka Mannerheim ratsasti tavattoman pitkiä matkoja. Vuosina 1906 - 1908 hän teki tutkimusmatkan halki Kiinan. Mutkaillen suoritetulle matkalle Kirgisiasta Kiinan läpi Pekingiin tuli pituutta 14 000 km - siitä Mannerheim taivalsi satulassa 10 000 km. Mannerheim ratsasti koko matkan samalla hevosella, Filipillä. (HS: Mannerheimintiellä - 23.9.2007 - Kirjayhtymä: Suomalaiset Aasian-kävijät)

Kristian Nyman ja Tony Ilmoni

Suomalaiset Kristian Nyman ja Tony Ilmoni ratsastivat vuosina 2006 - 2007 Mannerheimin Kiinassa ratsastaman reitin. He etenivät suotuisissa sääoloissa noin 30 km päivässä. Sata vuotta sitten teillä oli huoltoasemia hevoskaravaaneille: vettä, heinää, majoitusta. Nyman ja Ilmoni hakivat hevosille vettä bensa-asemilta. Joka ilta piti löytää leiripaikka, jossa hevoset saivat käyskennellä ja syödä heinää. (HS: Mannerheimintiellä - 23.9.2007)

Jean-Louis Gouraud

Viiden vuoden anelun jälkeen ranskalainen Jean-Louis Gouraud sai Venäjän viranomaisilta vihreää valoa ratsastukselleen. Niinpä hän vuonna 1990 ratsasti Pariisista Moskovaan. Hänellä oli käytössään kaksi hevosta, Robin ja Prince. Matkan pituus oli 3 333 km ja ratsastukseen kului aikaa 75 päivää. (Jean-Louis Gouraud: Paris to Moscow on Horseback - 3,333 kilometers in 75 days)

Renate Larssen

Ruotsalainen Renate Larssen ratsasti hevosellaan Serenalla vuonna 2007 Damaskoskesta Syyriasta, Tukholmaan Ruotsiin. Ratsastusmatka Syyriasta Turkin, Bulgarian, Romanian, Slovakian, Unkarin ja Puolan kautta Ruotsiin oli pituudeltaan 3 500 km ja kesti kaksi kuukautta. (The Long Riders' Guild - http://www.renatelarssen.blogspot.com/)

Karin Ekman

Karin Ekman ratsasti kahdella islanninhevosellaan kesällä 2008 läpi Ruotsin. Idea pitkään ratsastukseen virisi viime kädessä netissä, jossa hän luki paljon pitkistä ratsastuksista, jotka erityisesti Yhdysvalloissa ovat suosittuja. Näiden esimerkkien innostamana Karin lähti omalle pitkälle ratsastukselleen, Kalixista Mälardaleniin. (The Long Riders' Guild)

Kersantti Robert Seney

Eräs suurimmista 1900-luvun Pohjois-Amerikan ratsastajista oli vuonna 2001 kuollut ratsuväen kersantti Robert Seney. Hän teki kuusi pitkää ratsastusmatkaa vuosien 1967 ja 1980 välillä. Lyhyin niistä oli 3 200 km ja pisin 14 400 km. Yhteensä hän ratsasti 48 Yhdysvaltain osavaltion alueella 38 400 km. (The Long Riders' Guild)

Wild Riders

Laakson ratsastajat - Echo Valley Ranch.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Echo Valley Ranch

Tim Cope

Australialainen seikkailija Tim Cope ratsasti Tsingis-kaanin jäljillä Mongoliasta Unkariin matkallaan, jonka hän aloitti vuonna 2004. (The Long Riders' Guild)

Nathan ja Elly Foote

Magellanista, Etelä-Amerikasta alkoi Nathanin ja Ellyn pitkä ratsastus 2.1.1969. Syyskuussa vuonna 1973 he olivat määränpäässään Alaskassa. Ratsastusmatkan pituus oli 20 000 mailia, eli 32 000 km. (The Long Riders' Guild)

Dimitri Petchkov

Pitkän ratsastuksen suoritti kasakka Dimitri Petchkov vuonna 1889. Hän ratsasti tuolloin hevosellaan, jonka nimi oli Serko, Amurilta Pietariin. Matkan pituus oli 9 000 km ja ratsastukseen kului aikaa 200 päivää. (The Long Riders' Guild)

Aimé Félix Tschiffely

Erityinen osoitus criollojen poikkeuksellisesta kestävyydestä nähtiin sveitsiläisen matkaajan ja kirjailijan, professori Aimé Félix Tschiffelyn (1895-1954) vuonna 1925 tekemällä ratsastusvaelluksella. Tämä vaellus alkoi Argentiinan Buenos Airesista ja päätyi Yhdysvalloissa Washingtoniin. Vaelluksellaan Tschiffely käytti kahta criolloa, 16-vuotiasta Manchaa ja 15-vuotiasta Gataa, vuorotellen ratsuna ja kuormajuhtana.

Ainutlaatuinen matka kesti kaksi ja puoli vuotta ja siihen sisältyi erittäin vaikeakulkuisten ja korkeiden vuoristojen sekä karujen erämaiden ylityksiä. Matkan koko pituus oli 21 500 kilometriä. Matkan jälkeen molemmat criollot laivattiin takaisin Etelä-Amerikkaan. Mancha eli 40-vuotiaaksi ja Gata 36-vuotiaaksi. (The Long Riders' Guild)

Otto Schwarz

Sveitsiläinen Otto Schwarz oli olympiatason ratsastaja ja hän työskenteli viitisen vuotta armeijan palveluksessa, partioiden Sveitsin ja Ranskan rajalla toisen maailmansodan aikoihin. Pian tuon ajan jälkeen kapteeni Schwarz lähti koko elämänsä, eli kuusikymmentä vuotta kestäneelle ratsastusvaellukselleen. Hän ratsasti viidellä mantereella - Eurooppa, Aasia, Afrikka, Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka - yhteensä 30 000 mailia eli 48 000 kilometriä. (The Long Riders' Guild)

Louis Brunhke ja Vladimir Fissenko

Vuonna 1993 alkaneella ratsastusmatkallaan, joka alkoi Argentiinan Tierra del Fuegosta ja päätyi Alaskaan Prudhoe Bayhin - Louis Brunhke ja Vladimir Fissenko ratsastivat yhteensä 30 400 km.

Ikämies eversti Joseph McCracken

Eversti Joseph McCracken ratsasti Pennsylvaniasta Kentuckyyn vuonna 1963. 1 280 km:n ratsastusmatkan eversti suoritti 75 vuoden iässä. (The Long Riders' Guild)

Lasten superratsastus

Bud ja Temple Abernathy ratsastivat vuonna 1911, ilman aikuisten valvontaa New Yorkista San Franciscoon. Bud oli 11 ja Temple 7 vuotta vanha. Ratsastus kesti 62 päivää ja sen pituus oli 7 200 km. (The Long Riders' Guild)

Pitkät ratsastukset viime vuosina ja nyt

Pelkästään 2000-luvulla on eri puolilla maailmaa tehty suuri määrä pitkiä ratsastuksia. Etelä- ja Pohjois-Amerikassa näillä ratsastuksilla on oma innostunut kannattajakuntansa ja niinpä esim. Yhdysvalloissa on joku kaiken aikaa ratsastamassa maan laidalta toiselle taikka jostakin osavaltiosta johonkin toiseen. Myös Euroopassa harrastus on vilkasta. Pitkiä ratsastuksia tehdään usein oman maan rajojen sisällä, mutta usein ne ulottuvat jostakin tietystä maasta johonkin toiseen. Englannin kielen taitoinen voi tutustua pitkien ratsastusten nykytilanteeseen:

The Long Riders' Guild/Current Expeditions/Completed Expeditions

Ratsastajat

Galapagos.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Barefoot Expeditions


Ratsastajat

Salkantay - Peru.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright James Seith Photography