Tunturisuden sivut

PRESIDENTIT JA HEVOSET

Useat maailman presidenteistä ovat tulleet tunnetuiksi myös hevosistaan ja ratsastusharrastuksistaan.

Ronald Reagan

Ronald Reagan

Ehkäpä kaikkein tunnetuin ratsastava presidentti maailmalla kautta aikain on ollut Ronald Wilson Reagan (6. helmikuuta 1911 - 5. kesäkuuta 2004). Hän oli Yhdysvaltain 40. presidentti (1981 - 1989) ja Kalifornian 33. kuvernööri.

Reagan oli näyttelijä ennen poliittista uraansa ja näytteli usein villin lännen leffoissa, joissa hän tietysti oli myös ratsailla. Kuvassa Reagan ratsastaa hevosellaan El Alamein, Kaliforniassa tilallaan Rancho del Cielo - 8.4.1986. (Kuva Public domain)

Theodore Roosevelt

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Bob Bobster - Library of Congress - Used with permission.

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt (27. lokakuuta 1858 - 6. tammikuuta 1919) oli Yhdysvaltain 26. presidentti 1901 - 1909. Hänet tunnetaan myös nimellä T.R. ja Teddy. Roosevelt toimi presidentti William McKinleyn varapresidenttinä kunnes tämä murhattiin, ja 42-vuotiaana hänestä tuli Yhdysvaltain nuorin presidentti. Roosevelt omisti Dakotassa useampiakin karjatiloja ja oli itsekin todellinen cowboy.

Hän oli ylpeä siitä, että kykeni ratsastamaan ja ampumaan yhtä hyvin, kuin päätoimiset cowboyt. Kun sota Espanjaa vastaan alkoi vuonna 1898, hän erosi laivastoministeriöstä ja järjesti eversti Leonard Woodin kanssa ensimmäisen vapaaehtoisen ratsuväkirykmentin, jolle lehdistö antoi nimen "Rough riders." Kuvassa Roosevelt valmiina ratsastamaan Yellowstonen kansallispuistoon, vuonna 1902.

Carl Gustaf Emil Mannerheim

Carl Gustaf Emil Mannerheim

Kuvassa aamuratsastuksellaan Suomen kautta aikain suurin ja kuuluisin ratsastaja, Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim (4.6.1867 Askainen, Suomi - 27.1.1951 Lausanne, Sveitsi). Kuva on vuodelta 1944. Vapaaherra Carl Gustav Emil Mannerheim oli Suomen marsalkka, valtionhoitaja (1918-19) ja tasavallan presidentti (1944-46).

Mannerheim ratsasti niin sodissa, paraateissa kuin tutkimusmatkoillakin. Hän ratsasti kilpaa ja hän ratsasti muuten vaan, ilokseen ja nautinnokseen. Mannerheimin asiantuntemus hevosten ja ratsastuksen suhteen oli vertaansa vailla. Hänen ratsastusharrastuksensa alkoi jo lapsuudessa Louhisaaressa, ja aloittaessaan sotilasuransa Venäjällä, hänestä tuli ratsastuksen ammattilainen. (Kuva Public domain)

Tutustu Mannerheimiin ja hänen hevosiinsa!

Urho Kekkonen

Urho Kaleva Kekkonen (3. syyskuuta 1900 Pielavesi - 31. elokuuta 1986 Helsinki) oli suomalainen poliitikko ja kahdeksas Suomen tasavallan presidentti. Hän toimi presidentin tehtävässä yhtäjaksoisesti vuodesta 1956 vuoteen 1981 eli yli 25 vuoden ajan. Viimeinen presidenttikausi jäi kesken, sillä Kekkonen joutui luopumaan tasavallan presidentin virasta terveydellisistä syistä syksyllä 1981. Virallisesti Kekkonen luopui virastaan 27. tammikuuta 1982.

Urho Kekkosen orlovit

Presidentti Urho Kekkonen sai Neuvostoliitosta, siellä vuonna 1957 vieraillessaan, lahjaksi kaksi orlovtammaa, joiden nimet olivat Krasavitsa ja Balovnitsa. Suomessa ne saivat nimet Kaunotar ja Suosikki.

Kumpikin tamma oli kantavana niiden tullessa Suomeen, ja varsoille antoi sitten myöhemmin nimet Sylvi Kekkonen. Suosikin varsasta tuli Tamara ja Kaunottaren varsasta Katja. Kumpikin tamma varsoi useammankin kerran vuosien varrella.

Vuonna 1959 presidentti Kekkonen sai vielä uuden lahjan, joka oli vuonna 1953 syntynyt harmaa orlov-ori Lento. Lento oli syntynyt Hrenovoe-hevossiittolassa, joka oli Neuvostoliiton vanhin siittola.

Mauno Koivisto

Mauno Henrik Koivisto (s. 25. marraskuuta 1923 Turku - 12. toukokuuta 2017 Helsinki) on Suomen yhdeksäs presidentti (virassa 1982 - 1994 minkä lisäksi hoiti presidentin tehtäviä vuoden 1981 lopulla Urho Kekkosen ollessa sairautensa vuoksi estyneenä) ja entinen pääministeri. Hän oli tasavallan presidenttinä kaksi perättäistä kautta 1982 - 1994. Pääministerinä Koivisto toimi vuosina 1968 - 1970 ja uudelleen 1979 - 1982, yhteensä 1 764 vuorokautta. Pääministerinä hän on Suomen viidenneksi pitkäaikaisin.

Mauno Koiviston doninhevonen

Presidentti Mauno Koivisto teki lokakuussa 1992 valtiovierailun Kazakstaniin, ja matkan yhteydessä presidentti Nursultan Nazarbajev lahjoitti hänelle ratsuhevosen. Kullanpunertava, vuonna 1985 syntynyt Zaslon oli rodultaan doninhevonen. Zaslon sijoitettiin aluksi Santahaminaan, mutta siirtyi hieman myöhemmin Ypäjälle. Persoonallinen ja pidetty Zaslon oli Ypäjällä opetushevosena kuolemaansa asti.

Tarja Halonen

Tarja Kaarina Halonen (s. 24. joulukuuta 1943 Helsinki) oli Suomen tasavallan yhdestoista presidentti, sekä ensimmäinen naispuolinen presidentti Suomessa. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 2000 sekä toiselle kaudelle vuonna 2006. Ennen tasavallan presidentin tointa hän oli muun muassa ulkoasiainministerinä, kansanedustajana ja SAK:n työmarkkinajuristina. Halosen taustapuolue on Suomen sosialidemokraattinen puolue, mutta hän on vakiintuneen käytännön mukaisesti palauttanut puolueen jäsenkirjan tultuaan valituksi presidentiksi.

Tarja Halosen suomenhevonen

Ypäjän kunta ja Hevosopisto lahjoittivat 26.11.2004 presidentti Tarja Haloselle huhtikuussa 2004 syntyneen suomenhevosvarsan, jonka nimi on Ypäjä Tarja (i. Kelmi, e. Usvan-Ronja, ei. Assin Komu). Varsa jäi Ypäjälle koulutettavaksi ja opetuskäyttöön. Väriltään Ypäjä Tarja on rautias, jolla on liinahtavat jouhet ja otsalla tähtipiirto. Luonteeltaan se on aika itsepäinen.

Tarja Halonen ratsastajana

Tarja Halonen ratsasti elämänsä ensimmäisen kerran 4.7.2005. Hän oli tällöin vierailemassa Ypäjällä, tutustumassa suomenhevoseensa, Ypäjä Tarja-varsaan. Sekä hän että hänen miehensä siirtyivät tällöin laitumelle ratsain. Ratsuna presidentillä oli Tarja-varsan eno, suomenhevosruuna Hitti-Putti. Presidentti oli ratsastukseensa tyytyväinen ja piti päivää kaiken kaikkiaan jännittävänä.

Sauli Niinistö

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Photo credit: UN Photo/Catianne Tijerina -Copyright © UN Women

Sauli Niinistö

Sauli Väinämö Niinistö (s. 24. elokuuta 1948 Salo) on Suomen tasavallan kahdestoista presidentti. Hänen toimikautensa alkoi 1. maaliskuuta 2012. Hänet valittiin uudelleen presidentiksi vuonna 2018.

Sauli Niinistö hevosmaailmassa ja ravimiehenä

Presidentit joutuvat työtehtävissäänkin usein tilanteisiin, joissa kohdataan hevosia. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö vieraili puolisoineen elokuussa 2012 Ahvenanmaalla. Tällöin heille esiteltiin vammaisratsastusyhdistyksen toimintaa sekä ratsastusterapiaa. Tällä matkallaan preisidentti Niinistö myös ohjasti lapsia kuljettavaa hevosvaunua, sekä juotti hevosia.

Presidentti Sauli Niinistö osaomistaa ravihevosen, nimeltään Timot Remy. Vuonna 2013 tällöin 3-vuotias lämminveriori teki ensistarttinsa Lahden Jokimaan raviradalla. Viimeisillä metreillään ori sortui hurjaan laukkaan ja tuli hylätyksi.

Mikkelin kuninkuusraveissa vuonna 2012 presidentti Niinistö kertoi olevansa ravi-ihmisiä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lupautui Porin Kuninkuusravien 2014 suojelijaksi. Kuninkuusravit järjestettiin Porissa 2.-3. elokuuta.

Lähteet
*Presidenttien tiedot Wikipedia
*Ypäjä - Tallin paikka - www.ypaja.fi
*Hevosopisto, Ypäjä - www.hevosopisto.fi
*Suomen tasavallan lasten presidentti - lastenpresidentti.fi
*Tasavallan presidentin kanslia 22.8.2012: Presidentti Niinistö vieraili Ahvenanmaalla
*Iltalehti 14.06.2013: Presidentti Niinistön hevonen temppuili
*Victoriamedia 27.3.2014: Presidentti Sauli Niinistö Kuninkuusravien suojelijaksi