Tunturisuden sivut

Yhdysvallat USA QUARTERHEVONEN

Amerikkalainen quarterhevonen (engl. Quarter Horse, American Quarter Horse, myös QH tai AQH) on saanut nimensä laukkakilpailuista, joissa radan pituus oli neljännesmaili. Rotu edustaa lämminverisiä hevosia. Tänä päivänä quarterhevoset ovat hyvin suosittuja paitsi lyhyen matkan laukkakilpailuissa - myös lännenratsastuksen eri muodoissa. Lyhyillä matkoilla quarterhevosta pidetään maailman nopeimpana hevosena: se laukkaa neljännesmailin jopa 88 km/h nopeudella.

Quarterhevosen kehittivät Englannin siirtokuntien ensimmäiset asukkaat Virginiassa ja Etelä- ja Pohjois-Carolinassa, risteyttämällä espanjalaissyntyisiä tammoja maahantuotujen englantilaisoriiden kanssa. Quarterhevosta käytettiin ratsuna ja ajohevosena. Sitä on käytetty myös karjanajossa ja sille on kehittynyt huomattava kyky paimentaa karjaa ja erottaa yksittäisiä eläimiä laumasta.

Ihmehevonen

Quarterhevonen on jalostettu soveltumaan kaikkeen, laukkakilpailuista lasten ensimmäiseksi kilparatsuksi. Tämä ihmehevonen on yksi kaikkien aikojen suosituimmista roduista kautta aikojen, ja sillä on takanaan maailman suurin rotujärjestö.

Kaikki ratsastustavat sopivat

Koska rodussa on useita sukulinjoja, se sopii lähes kaikkiin ratsastuksen lajeihin. Quarterhevoset eivät ole ainoastaan ihanteellisia karjatilahevosia ja lännenratsastushevosia, vaan moni on koulutettu kansainvälisen tason kouluratsuksikin. Quarterhevoset ovat mukana myös näyttelyissä ja rodeoissa. Quarterhevosen nopeus ja ketteryys pääsevät edukseen esimerkiksi tynnyripujottelussa, jossa kierretään tynnyreitä niin nopeasti kuin suinkin, tai muissa ratsastusleikeissä. Quarterhevonen on myös vahva estehevonen. Se kilpailee yhä laukkahevosenakin ja on järkevä perhe- ja yleishevonen joka käyttöön.

Westernien hevonen

Kun katsot hevosia rodeoissa, työssä rancheilla tai lännenelokuvissa, yhdeksässä tapauksesta kymmenestä katselet Amerikan quarterhevosia. Näitä neljännesmailereita on Suomessa vain noin 200, mutta siitä huolimatta on kyseessä maailman yleisin hevosrotu. Suomessa quarterhevosia käytetään erityisesti juuri lännenratsastuksessa.

Amerikan Quarterhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright hlseffigy

Quarterhevosen historiaa

1690-luvulla Amerikan siirtolaiset alkoivat risteyttää Englannista tuotuja hevosia chickasaw-poneihin. Nämä ponit polveutuivat chickasaw-intiaanien adoptoimista espanjalaisista hevosista ja berberihevosista, joita espanjalaiset uudisasukkaat olivat tuoneet tullessaan. Rodun jalostuksessa käytettyjä rotuja ovat myös mustangit ja englannintäysiveriset. Risteytyksen lopputulos oli pieni, kestävä ja nopea eläin, joka toimi alttiisti työhevosena viikolla ja kilpaili laukkakilpailuissa viikonloppuna.

Laukkakisojen tähti

Tasaisella maalla pidetyt lyhyen matkan laukkakilpailut olivat siirtokuntien suuri suosikki, ja tuo risteytyshevonen, "lyhyen matkan hevonen", saavutti maineen kaikkein nopeimpana sprintterinä. Jopa pitkän ja solakan englantilaisen täysiverisen se peittosi puolen kilometrin eli neljännesmailin (quarter-mile) laukkamatkalla. Siispä sitä ruvettiin kutsumaankin quarterhevoseksi. Kilpailuja järjestettiin alkuaikoina missä tahansa, missä vähintään kaksi hevosta pystyi laukkaamaan rinnakkain. Radaksi kelpuutettiin esimerkiksi kylätie tai metsään raivattu polku.

Karjahevoseksi 1800-luvulla

Quarterhevonen löysi uuden tehtävän 1800-luvulla. Länteen suuntaavat uudisasukkaat tarvitsivat kestävän, taipuisan hevosen vetämään vankkureita ja kantamaan karjapaimenia. Uudisasukkaat huomasivat, että quarterhevosilla oli luontaista karjankäsittelykykyä. Niistä tulikin pian karjatilojen korvaamattomia apulaisia.

Ehdottoman luotettavat, vahvat ja pelottomat quarterhevoset täyttivät karjapaimenten ratsuilleen asettamat korkeat vaatimukset. Ajan myötä hevoset oppivat vaistoamaan nautojen liikkeet ja ne osasivat kääntyä, pysähtyä ja lähteä liikkeelle silmänräpäyksessä. Karjankasvattajat jatkoivat rodun kasvattamista pitkään senkin jälkeen, kun auto oli ilmestynyt maanteille.

Amerikan Quarterhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Sarah Pilliard

Amerikan Quarterhevoset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jeffrey Edwards

Neljännesmaili alle 21 sekunnissa

Neljännesmaili on edelleen suosituin kilpamatka Amerikan quarterhevosille laukkakilpailuissa. Nopeimmat pyyhkäisevät neljännesmailin hieman alle 21 sekunnin.

Ominaisuuksia

Quarterhevosia on kahta päätyyppiä: karjahevostyyppiä (stock) ja laukkahevostyyppiä (racing, hunter). Karjahevonen on lyhyempi, lihaksikas ja tukeva, mutta kuitenkin ketterä ja tarpeeksi notkea selviytyäkseen karjatilan tehtävistä. Laukkahevostyyppi on kevyempi, korkeampi ja muistuttaa englannintäysiveristä. Sillä on pikajuoksijan rakenne.

Erityisen massiivisia quarterhevosia nähdään talutettuina näyttelyissä ja ne muodostavat oman tyyppinsä (halter). Näitä näyttelyissä talutettuina esitettyjä quarterhevosia sanotaan usein bulldoggimaisiksi kulmikkaan ja lihaksikkaan rakenteensa ja paksujen leukaperiensä takia.

Lännenratsastuksen reining- ja cutting-luokissa käytetyt hevoset jalostetaan pienemmiksi, mutta niiden lautaset ovt voimakkaat ja niiden liikkeet kissamaisen notkeat. Western pleasure-luokan harrastehevosella on suora ylälinja ja luonnolliset, rennot liikkeet.

Laukkahevostyyppisillä quarterhevosilla on pitkät jalat ja kuiva rakenne. Kaikilla quarterhevosilla on tyypistään huolimatta sana voima, kestävyys ja miellyttämisenhalu, mikä kertoo niiden monipuolisista kyvyistä. Samoin, kaikki quarterhevoset ovat älykkäitä ja ketteriä, sekä hyväluonteisia ja helppoja kouluttaa.

Quarterhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright evelynbelgium


Pitkä ja korkea säkä, joka tarjoaa hyvän satulansijan. Säkäkorkeus 142 - 163 cm. - Väreissä kaikki värit, paitsi kirjavat, ovat sallitut. - Kirjavat quarterit ja quarter-englannintäysiveriristeytykset luetaan omaksi paint-rodukseen. - Amerikan quarterhevosella on 17 tunnistettua väriä, joista yleisin on rautias (sorrell). - Pää on lyhyt ja leveä, hienostunut ja pieni - pieni turpa ja lyhyet huulet, laajat sieraimet. - Silmät suuret ja älykkäät, sijaiten kaukana toisistaan. - Korvat keskipitkät ja vilkkaasti liikkuvat. - Kaula melko pitkä ja taipuisa, hevosella on tapana kulkea kaula ojennettuna ja pää alhaalla. Kaula ei kuitenkaan saisi olla kovin kaareva. - Tiivis runko. - Leveät lavat ovat hyväasentoiset ja loivat. Uskomattoman lihaksikkaat lavat ja kyynärvarret tekevät quarterhevosesta varsinaisen hevosmaailman kehonrakentajan. - Lyhyt ja voimakas selkä. - Syvä rintakehä. - Takaosa on leveä, massiivinen ja äärimmäisen vahva - pyöreä, hyvin lihaksikas. - Pitkä, loivasti laskeva risti. - Hyvät jalat. Etujalat kaukana toisistaan. Takareidet hyvin lihaksikkaat. - Lyhyet etu- ja takasääret. - Kintereet ovat leveät ja litteät ja lähellä maata. Antavat hevoselle räjähtävän kiihtyvyyden. - Vuohiset melko pitkät, keskipitkät, ja 45 asteen kulmassa. - Soikeat ja takaosastaan avarat kaviot.

Kari Vepsä

Quarterhevosratsukko reiningkisassa. Kuvassa yllä, Kari Vepsä ja SR Lil Peppy Sprat - NRHA European Affiliate Championships - Bökeberg Ruotsi 2009.

Reining on pitkälti lännenratsastuksen vastine kouluratsastukselle, joskin ainoana askellajina on tässä lajissa laukka. Ratsukot esittävät yksitellen määrätyn ohjelman, joka sisältää laukkaympyröitä, laukanvaihtoja, peruutusta, spinejä ja rollbackeja. Tavoitteena on suorituksen täsmällisyys ja siisteys ja hevosen hyvä hallinta.

Amerikan Quarterhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright hlseffigy

Quarterhevonen maailmalla

Quarterhevosia on koko maailmassa, ainakin 64 maassa, yli 5 miljoonaa. Eurooppaan on tuotu quarterhevosia lähes sama määrä, kuin Pohjois-Amerikkaan tuodaan puoliverisiä. Yhdysvalloissa rotu on yksi suosituimmista. Euroopassa erityisesti Saksassa quarterhevonen on suosittu.

The American Quarter Horse Association (AQHA) - quarterhevosten oma yhdistys Amerikassa on perustettu paikallisten hevosmiesten toimesta vuonna 1940. Se on maailman suurin rotujärjestö hevosten maailmassa.

MUITA QUARTEREITA

Quarterponi

Quarterhevosesta on olemassa myös ponikokoinen versio - quarterponi (engl. quarter pony).

Quarabi

Quarterhevosen ja arabianhevosen yhteinen jälkeläinen on nimeltään quarabi, (engl. quarab). Quarabi on rakenteeltaan quarterhevosta kevyempi.

Foundation Quarter

Foundation Quarter tarkoittaa sellaista quarterhevosta, jossa on tietty määrä quarterhevosen verta. Monet rekisterit pitävät 75 % rajana, onko hevonen Foundation Quarter hevonen vai ei.

Amerikan Quarterhevonen

Quarterhevonen ja westernratsastaja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Experience Scottsdale

Yhdysvallat USA Lännen hevosia

Yhdysvaltain hevosia
Cowboyt
Lännenratsastus - Western riding
Rodeo
Tynnyripujottelu - Barrel racing
Intiaanit
Amerikanratsuhevonen
Appaloosa
Mustangi
Paint
Palomino
Pinto
Quarterhevonen
Tennesseenwalker