Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/vipdesilva

Ratsastajan asu Ratsastajan pukeutuminen

Vapaa-aikanaan ratsastusta harrastavaa eivät sido pukeutumisessa mitkään muotoseikat, vaan käytännöllisyys, mukavuus ja turvallisuus. Sen sijaan kouluratsastuksessa voidaan pukeutumisen estetiikkaan kiinnittää suurta huomiota. Pienissä kilpailuissa riittää perusratsastusasu, mutta kisojen merkittävyyden kasvaessa ja ratsastajan suoritustason noustessa myös pukeutuminen voi olla yhä tärkeämpää, viimeistellympää ja loistokkaampaa. Niinpä ratsastajan asuna voi olla frakki ja päässä knalli taikka silinteri.

Ratsastushousut ovat vaaleat taikka ihan valkoiset ja hyvin tiukasti istuvat. Täydelliseen asuun kuuluvat ratsastussaappaat, vaaleat käsineet, sekä tummansininen taikka musta takki. Takin väri voi vaihdellakin. Pukeutumista täydentävät asuun kuuluvat vaalea pusero ja solmio. Solmion sijalla voi olla plastron, joka on huivimainen, kaulaan ja rinnalle kravatin tavoin tuleva miesten asuste.

Ratsastaja

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ed Uthman


Käsite ratsastaja on laaja - ja siten ratsastajien vaatetuskin voi vaihdella, riippuen siitä, mistä ratsastuksesta on kyse. Lännenratsastajalla ja kouluratsastajalla on erilaiset asut.

Harrastajan perusvaatetus

Ratsastuksen voi aloittaa ilman kalliita vaate- ja välinehankintoja.

Ratsastusasun täytyy harrastajallakin aina olla mahdollisimman oikea ja järkevä, jotta ratsastus on mukavaa ja turvallista. Ratsastajan perusvarusteita ovat turvavaatimukset täyttävä kypärä, jossa on leukahihna, ja kengät, joissa on kanta.

Hyväksytyissä kouluissa ja talleissa kypärän käyttö on pakollista, yleensä sen voi lainata, mutta oma, täysin istuva kypärä on turvallisin.

Turvalliset jalkineet ovat tärkeät. Jodhpurkengät tai pitkät ratsastussaappaat ovat hyvät. Lenkkitossut tai korottomat saappaat ovat vaaralliset, sillä jalka voi luisua jalustimien läpi tai juuttua niihin. Kumisaappaat ovat aloittelevalle ratsastajalle ihan hyvät ja Suomen Ratsastajainliitonkin suosittelemat jalkineet.

Mukavat ja joustavat housut, joissa ei ole hankaavia saumoja, käyvät ratsastukseen parhaiten. Lujat, mukavat farkut - tai mieluummin ratsastushousut auttavat estämään hiertymiä ja hankaumia. Ellet heti halua sijoittaa ratsastushousuihin, sivusaumattomat trikoot tai verryttelyhousut ovat farkkujakin mukavammat.

Ohuet käsineet estävät rakkojen syntymisen käsiin. Villaiset taikka puuvillaiset ratsastushansikkaat ovat parhaat.

Puseron on oltava sellainen, että se ei rajoita liikkumista.

Ratsastajagalleria

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © vipdesilva


Ratsastajagalleria
Ratsastajagalleria

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © vipdesilva