Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright, Photo by © Jeff Goldberg
*Photo used with permission.

Kanada SABLE ISLANDINPONI eli SABLE ISLANDINHEVONEN

Sable Islandinponi, jota kutsutaan poninimityksen ohella myös hevoseksi, on Kanadassa, Nova Scotian edustalla, Sable Island-nimisellä saarella elävä, kesyhevosista villiintynyt poni. Se on nimetty asuinsaarensa mukaan. Näiden ponien esi-isät on ihmisten, ranskalaisten uudisasukkaiden toimesta kuljetettu saarelle joskus 1700-luvulla. Mahdollisesti poneja on saarelle tuotu jo aiemminkin - täsmällinen totuus ensimmäisistä poneista saarella jäänee historian hämäriin.

Saarella on nykyisin, 2000-luvun alkupuolen vuosina elänyt noin 200 - 350 villiponia. Ponit ovat jakaantuneet 40 - 50 eri laumaan, joista kukin asuttaa noin 3 km²:n aluetta.

Sable Islandin poni

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Ron Dunnington

Sable Island

Saari, jolla villiponit elävät, on 42 km pitkä ja enimmillään noin 1,5 kilometriä leveä, itse asiassa kuin hiekkasärkkä. Sen pinta-ala on noin 34 km². Saarella on mm. filmattu elokuvaa Touching Wild Horses, jonka tähtiin kuului Jane Seymour.

Shubenacadie Wildlife Park

Shubenacadie Wildlife Park eläinpuisto sijaitsee Kanadassa, Nova Scotian keskisissä osissa. Siellä on asukkaita noin tuhat. Eläinpuisto on saanut erityisen luvan saada ja sijoittaa muutamia Sable Islandinponeja tiloihinsa.

Sadattuhannet ihmiset ovat vuosien mittaan käyneet tutustumassa 40 hehtaarin suuruisen puiston eläimistöön. Puiston tähtiä ovat Sable Islandinponit - onhan puisto ainut paikka maailmassa, jossa näitä poneja niiden asuinsaaren ulkopuolella on. Kun asuinsaarelle pääsevät hyvin harvat, on tämä puisto itse asiassa suurelle yleisölle ainut paikka, jossa Sable Islandinponeja voi nähdä ja kuvatakin.

Rodun tunnusmerkkejä

Sable Islandinponit ovat eläneet satojen vuosien ajan kovassa ja karussa ympäristössä, mikä on muokannut niistä lujia, kestäviä ja vähällä toimeen tulevia. Useiden muiden villiponien tapaan, Sable Islandinponikin on ulkoiselta olemukseltaan karkeatekoinen, eikä ainakaan hienostuneista ja jaloista piirteistä voida puhua.

Väreissä rautias on yleinen, joskus ruunikko, musta tai kimo. - Pää on suurehko ja sen profiili on suora. - Runko on kevyt ja kapea ja lihasmassaa on vähän. - Säkä on matala. - Takaosa on heikko. - Jalat ovat lyhyet.

Nykytilanne

Sable Islandinponit, kuten koko saarikin luontoineen ja eläimistöineen, ovat olleet lailla suojeltuja vuodesta 1961 (Sable Island Regulations of the Canada Shipping Act). Ulkopuolisten, paikallistenkin ihmisten pääsyä saarelle on rajoitettu. Saarelle pääsee vain Kanadan rannikkovartioston myöntämällä erikoisluvalla. Saarella on ollut Kanadan meripelastus- ja säätutkimusasema aina vuodesta 1801 alkaen, joten viimeiset runsaat 200 vuotta valtiovallan edustajat ovat olleet pysyvästi saarella ja samalla voineet valvoa ponejakin. Saarella on pysyvästi, ympäri vuoden viisi (5) ihmistä. Kesäisin saarella liikkuu jonkin verran tutkijoita ja kuvaajia.

Kanadan hallitus on kuitenkin ihan viime aikoina harkinnut sitä, että sen saarella ylläpitämä asema suljetaan ja virkamiehistö saarelta poistuu. Tämän katsottaisiin samalla asettavan koko saaren luonnon ja ponit siinä mukana, suureen vaaraan, jos näin kävisi.

Toukokuussa vuonna 2010 Kanadan hallitus ilmoitti tutkivansa yhdessä Nova Scotian hallinnon kanssa sitä vaihtoehtoa, että Sable Islandin suojelutasoa nostettaisiin ja siitä tehtäisiin kansallispuisto (National Park).

Sable Islandinponi

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © sassyshadow - Used with permission.


Sable Islandinponit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Ron Dunnington