Tunturisuden sivut

Camarguenhevonen

Kuvassa yllä Camarguenhevosia. Etelä-Ranskassa Rhônejoen karulla suistoalueella elää puolivillinä Camarguenhevonen, joka rotuna rekisteröitiin vasta vuonna 1968. Siitä huolimatta rotu on mitä todennäköisimmin hyvin vanha. Se muistuttaa hyvin paljon niitä hevosia, joita on kuvattuna Lascauxin luolien seinämaalauksiin - ajalta 15 000 eaa. Vieläkin vanhempia hevosten jäänteitä on löydetty - ja niidenkin otaksutaan olevan Camarguenhevosen esi-isien jäännöksiä.

Nykyisin Camarguen hevoslaumat, manadesit, elävät puolivilleinä yhden oriin hallitsemissa yhteisöissä. Laumat kootaan vuosittain tarkastusta varten. Nuoret yksilöt polttomerkitään, siitoseläimet valitaan ja siitokseen kelpaamattomat oriit ruunataan. Nämä valkoiset hevoset ovat saaneet uuden tehtävän turismin palveluksessa. Niiden selässä ratsastaessaan turistit voivat kokea ainutlaatuisia elämyksiä tutustuessaan seudun rikkaaseen luontoon.

Valkoinen hevonen


Valkoiset hevoset

Antiikin ajoista lähtien valkoinen hevonen on edustanut hyviä voimia, kamppailussa pahoja voimia ja hillittömiä viettejä vastaan, joita on edustanut joskus lohikäärmeen tai muun pedon ohessa musta ori. Valkoinen hevonen on kiteytynyt noista varhaisista ajoista alkaen puhtaiden, hyvien elämänvoimien arkkityypiksi.

Valkoista hevosta hyvyyden edustajana ovat pitäneet esillä sekä Platon, että profeetta Johannes. Kelttien hedelmällisyyden jumalatar Epona ratsasti valkoisella hevosella ja näyttäytyi valkoisen tamman hahmossa. Laajalti Euroopassa on uskottu, että valkoisen hevosen näkeminenkin jo tuottaa onnea. Nyky-Suomessakin elää edelleen uskomus, että jos valkoisen hevosen nähdessään esittää jonkin toivomuksen, se toteutuu.

Hevosen esittelyä näytöksessä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Brianna