Tunturisuden sivut

Yhdysvallat USA YHDYSVALTAIN HEVOSIA

Yhdysvaltojen historiassa hevosella on erityinen asema. Ilman hevosta valkoinen mies ei olisi valloittanut Länttä. Hevoset kuljettivat uudisasukkaat vankkureineen yhä kauemmaksi kohti lännen rikkauksia, jotka odottivat poimijaansa. Valtavien viljelysalueiden ja laidunmaiden käyttöönotto onnistui vain hevosten avulla ja se puolestaan mahdollisti Amerikan nopean kasvun ja vaurastumisen. Hevosen avulla muokattiin maat ja luonnontilaiset tasangot muuttuivat hoidetuiksi, viljaviksi, silmänkantamattomiksi vainioiksi. Cowboy ja hevonen oli yhdistelmä, jonka avulla oli mahdollista suorittaa ennennäkemättömän laajamittainen karjankasvatus ja -markkinointi.

Hevonen on keskeinen Amerikan kulttuurissa ja sen synnyssä, mutta ihmisen tapaan sekin on mantereella uudisasukas. Hevonen oli kuollut sukupuuttoon niin Pohjois- kuin Etelä-Amerikastakin ja teki paluun mantereelle vasta Kolumbuksen ja espanjalaisten valloittajien mukana. Saavuttuaan Uuteen maailmaan, Kolumbus hämmästeli sitä, että maassa ei ollut laisinkaan hevosia.

Ensimmäiset hevoset Amerikkaan 1493

Ensimmäiset hevoset saapuivat Amerikkaan Kolumbuksen toisella matkalla. Tällöin Kolumbuksella oli mukanaan 12 oria ja muutamia tammoja, jotka astelivat maihin Amerikassa St. Dominiqueen, Hispaniolan saarelle, joulukuussa vuonna 1493. Hispaniolan tunnemme nykyisin Kuubana. Seuraavina vuosikymmeninä hevonen aloitti Amerikan valloituksensa ja se tuotiin Panamaan 1514, Meksikoon 1519, Brasiliaan 1531, Peruun 1532, Argentiinaan 1535 ja Floridaan 1538.

Panama Keski-Amerikassa, joka kuuluu Pohjois-Amerikkaan, oli siten ensimmäinen paikka, jossa hevoset astuivat ensi kerran Amerikassa mantereen puolelle. Hernando Cortes oli se tutkimusmatkailija, jonka mukana ihan ensimmäiset hevoset, joita oli 16 - puolestaan tulivat Keski-Amerikan pohjoispuoliselle Pohjois-Amerikan mantereelle, Meksikoon. Vaikkakin on mahdollista, että niitä oli mahdollisesti Amerikan mantereellekin tullut jo varhemmin Hispaniolan ja Karibian muiden saarten suunnalta, pienemmillä aluksilla.

Calgary Stampede Parade

Intiaanipäällikkö paraatissa. Downtown East, Calgary, Kanada - 4.7.2008. First Nations ratsuineen esittäytyvät. Calgaryssa vietettävä 10-päiväinen Calgary Stampede mainostaa itseään maailman suurimmaksi ulkoilmashowksi - The Greatest Outdoor Show on Earth.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Steve James

Hevosrotujen kehitystä

Uuden maailman olosuhteiden vuoksi hevosten lisääntyminen ja kasvatus onnistui erinomaisesti. Amerikan mantereella syntyneet hevoset levittäytyivät uskomattoman nopeasti kaikkialle, missä oli niille sopivat olot. Osa Euroopasta tuoduista hevosista pääsi irti, villiintyi ja näin Pohjois-Amerikkaan syntyi kaksi villihevosrotua: maan luoteisosiin levittäytyi appaloosa ja preerioilla vaelsi vapaana mustangi. Kumpikin rotu omaa verta arabialaisesta, turkkilaisesta ja andalusialaisesta hevosesta.

Mustangien ja appaloosien ohessa amerikkalaiset alkoivat kasvattaa ja jalostaa muitakin hevosrotuja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Erilaisten hevoskilpailumuotojen tullessa hyvin suosituiksi näkivät ilmestymisensä monet niissä käytetyt rodut. Näitä ovat kiitolaukkarotu quarter, joka on Amerikan suosituin hevosrotu ja josta on jalostettu tukevampi ratsu karjatilojen tarpeisiin.

Amerikanravuri, maailman nopein ravihevonen, kehitettiin 1800-luvulla. Morgan on hevosrotu, joka sopii monipuolisesti ratsastukseen, kuormien vetämiseen ja valjakkoajoon. Tennesseenwalker puolestaan oli mitä sopivin rotu suurten plantaasien omistajille rauhallisen askellajinsa vuoksi. Yksi Amerikan roduista on amerikanratsuhevonen (saddlebred), joka on ylvään ryhtinsä, monipuolisten liikkeittensä ja sopusuhtaisen ruumiinmuotonsa vuoksi suosittu ratsu.

Morgan

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva morgan Copyright Wolves68450

Morganinhevonen

Morganinhevonen eli morgan on ainutlaatuinen hevosrotu, sillä se polveutuu yhdestä ainoasta oriista, Justin Morganista, joka syntyi noin vuonna 1789.

Tunturisusi Morganinhevonen.

American cream draft

All rights reserved
*Kuva, American cream draft - Virginia, USA - Copyright © Northern Community Radio - Used with permission.

American cream draft

Kuvassa American cream draft, joka on Yhdysvalloista peräisin oleva työhevonen. Rotu on 1950-luvulta ja se on saanut nimensä karvansa värityksestä, joka on vaaleankeltaista. Iho tällä hevosella on vaaleanpunainen. Rodun edustajat ovat miltei aina samppanjanvärisiä. Väriin kuuluu vaaleankeltaisen karvan lisäksi vaaleanpunainen iho, vaaleanruskeat tai vihertävät silmät sekä valkoiset jouhet.

Näiden rauhallisten ja luotettavien työhevosten säkäkorkeus on 153 - 165 cm ja painoa on noin 700 - 800 kg.

American cream draft on siitä erityinen hevonen, että sitä on vain Yhdysvalloissa, ei missään muualla. Yhdysvalloissakin näitä hevosia on vain noin 300, joten on kyseessä varsin harvinainen hevonen.

Amerikanratsuhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä amerikanratsuhevonen Copyright Ivorylion

Amerikanratsuhevonen - saddlebred

Tyylikästä amerikanratsuhevosta (engl. saddlebred) kehittivät 1800-luvulla Pohjois-Amerikan etelävaltioihin asettuneet uudisraivaajat. Lopputuloksena oli kaunis ja erittäin miellyttäväliikkeinen hevonen, joka soveltui loistavasti pitkille tarkastusretkille laajoilla tiluksilla.

Tunturisusi Amerikanratsuhevonen.

American Curly Horse

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Zeetz Jones

American curly horse

Poikkeuksellisen kihara ja kaunis talvikarva on American curly horsen silmiinpistävin ominaisuus. Kihara voi olla pitkää ja aaltoilevaa - tai erilliset osat hevosesta voivat olla pientä kiharan sykeröä. Rodusta käytetään myös nimeä American bashkir curly. Curlyt ovat säkäkorkeudeltaan 145 - 160 cm, keskimäärin 150 cm. Rakenne rodulla on hyvä. Väri voi olla mikä hyvänsä, mutta yleisin väri on rautias.

Rodun historia alkaa vuodesta 1898, jolloin poika nimeltään Peter Damele ja hänen isänsä, kohtasivat maastoratsastuksellaan Nevadassa kolme kiharakarvaista hevosta. He ottivat hevoset kiinni, kesyttivät ne ja alkoivat jalostaa niistä uutta rotua. Vasta vuonna 1971 hyväksyttiin American Curly Horse rekisteriin omaksi rodukseen. Nykyisin kiharakarvaisia hevosia rekisteröi USA:ssa kaksi erillistä yhdistystä: American Bashkir Curly Registry (ABCR) ja International Curly Horse Organization (ICHO/NACHR). ICHO:n rekisteröimiä hevosia kutsutaan North American Curly Horseiksi. North American Curly Horset ovat rakenteensa ja kokonsa suhteen hyvin vaihtelevia. Ne voivat olla miniatyyrikokoisia poneja tai suuria työhevosia ja mitä kokoa hyvänsä siltä väliltä.

Curlyt ovat luonteeltaan säyseitä, kilttejä ja oppivaisia. Hyvinä yleishevosina niitä käytetään sekä lännen-, este- ja kouluratsastuksessa, että valjakkoajossa.

Blazerhevonen - Blazer horse

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nick Shine

Blazerhevonen - Blazer horse

1950-luvulla Yhdysvaltain luoteisissa osissa ranchien tarpeisiin kehitetty sävyisä hevonen, joka on jokaisen perheenjäsenen helposti käsiteltävissä. Blazerhevonen menestyy hyvin monenlaisissa ratsastuskilpailujen muodoissa.

Amerikkalaisia hevos- ja ponirotuja

Kaikki muut rodut Yhdysvalloista, paitsi criollo, kanadanhevonen ja paso fino.

Hevoset ja ponit American cream draft - keskiraskas työhevonen.
Hevoset ja ponit American curly horse - kiharakarvainen, monikäyttöinen hevonen.
Hevosia American walking pony - suurehko hevosta muistuttava poni.
Hevoset ja ponit Amerikanponi - lasten ratsuna käytettävä poni.
Hevoset ja ponit Amerikanratsuhevonen - monikäyttöinen ratsu- ja vaunuhevonen.
Hevoset ja ponit Amerikanravuri - ravihevonen.
Hevoset ja ponit Amerikanshetlanninponi - vaunuponi ja lasten ratsu.
Hevoset ja ponit Appaloosa - kauniista kuvioinnistaan tunnettu ratsuhevonen.
Hevoset ja ponit Ara-appaloosa - tiikerinkirjava ratsu - ei ole arabianhevosen ja appaloosan risteytys.
Hevoset ja ponit Assateaguenponi eli chincoteaguenponi - saarilla kesyhevosesta kehittynyt ponirotu.
Hevoset ja ponit Banker - villiintyneistä hevosista eristyneillä saarilla kehittynyt hevonen.
Hevoset ja ponit Blazer horse - 1950-luvulla ranchien käyttöön kehitetty hevosrotu.
Hevosia Cayuse - 1800-luvulla intiaanien ratsuksi kehittämä, nykyisin harvinainen intiaaniponi, jota on lähinnä vain Kaliforniassa.
Hevosia Cerbat Mountain Spanish Mustang - Arizonassa Cerbat-vuorilla elävä mustangi, puhtain espanjalaisten hevosten jälkeläinen. Elossa luonnossa 90 yksilöä vuonna 2007.
Hevosia Chickasaw - Chickasaw-intiaanien kehittämä ratsuhevonen.
Hevosia Colorado ranger - loistava karjaratsu ja hyvä yleishevonen.
Hevosia Conestoga - 1700-luvulla kehitetty vetohevonen, sukupuutossa.
Hevoset ja ponit Criollo - Argentiina, ratsu ja kuormajuhta.
Hevosia Espanjalainen mustangi - mustangin yksi rotutyyppi.
Hevosia Florida cracker - ratsu, karjahevonen.
Hevosia Georgian grande horse - uusi rotu, tarkoituksena on ollut kehittää saddlebrediä raskastekoisempi ratsu. Hevosia
Hevosia Kalliovuortenponi - eräs uusimmista poniroduista, kantakirja avattu 1986 - oiva lastenratsu.
Hevoset ja ponit Kanadanhevonen - Kanada, yleishevonen, valjakkohevonen.
Hevosia Kentucky Mountain Saddle Horse - Kentuckyssa kehitetty ratsuhevonen.
Hevoset ja ponit Kiger mustang - karjaratsu, matkaratsu ja yleishevonen.
Hevosia McCurdy plantation horse - monikäyttöinen ratsuhevonen.
Hevoset ja ponit Miniatyyrihevonen - hevonen pienoiskoossa, pientä rakastaville.
Hevosia Missourinfoxtrotter - ratsu, sekä näyttely- ja näytöshevonen.
Hevosia Montana travler - monikäyttöinen ratsuhevonen.
Hevosia Morab - morganin ja arabianhevosen siitoksesta kehitetty ratsuhevonen.
Hevoset ja ponit Morganinhevonen - monikäyttöinen vaunu- ja ratsuhevonen.
Hevosia Morocco spotted horse - ehkä jo kadonnut täplikäs hevosrotu.
Hevosia Mountain pleasure horse - ratsuhevonen.
Hevosia Moyle - ratsuhevonen.
Hevoset ja ponit Mustangi - Amerikan kuuluisin hevonen ja samalla villihevonen, kera appaloosan.
Hevosia Narragansettinpeitsari - sukupuutossa.
Hevosia National show horse - uusi rotu 1980-luvun alusta, näytösratsu- ja vaunuhevonen.
Hevosia Nokota horse - alunalkaen villihevonen Pohjois-Dakotasta.
Hevosia North American single-footing horse - ratsuhevonen.
Hevoset ja ponit Paint - lehmänkirjava yleisratsu, erityisesti lännenratsu.
Hevoset ja ponit Palomino - ratsu, karjahevonen - ei rotu, vaan värityyppi.
Hevoset ja ponit Paso fino - Karibia, Puerto Rico, ratsuhevonen.
Hevosia Pintabian - lehmänkirjava arabianhevonen.
Hevoset ja ponit Pinto - ei rotu, vaan värityyppi, lehmänkirjava.
Hevosia Quarab - quarterhevosen ja arabianhevosen risteytys.
Hevoset ja ponit Quarterhevonen - nopea laukkahevonen ja yleisratsu, erityisesti lännenratsu.
Hevoset ja ponit Quarterponi - ratsu- ja vaunuponi.
Hevosia Racking horse - ratsu- ja valjakkohevonen.
Hevosia Spanish-Norman - ratsu- ja valjakkohevonen, uusi rotu 1900-luvun lopulta.
Hevosia Spotted saddle horse - ratsuhevonen, uusi rotu 1900-luvun lopulta.
Hevoset ja ponit Tennesseenwalker - monikäyttöinen ratsuhevonen.
Hevosia Tennuvian - ratsuhevonen, tennesseenwalkerin ja Etelä-Amerikan perunpason risteytys.
Hevosia Tiger horse - väritykseltään appaloosaa muistuttava hevonen, appaloosan esi-isä.
Hevosia Virginia highlander - melku uusi rotu, ratsuhevonen - harvinainen, määrä on hyvin pieni.
Hevosia Walkaloosa - tiikerinkirjava appaloosaa muistuttava hevonen, jolla taipumus erikoisaskellajeihin.
Hevosia Welara pony - lasten ratsuponi 1980-luvulta.