Tunturisuden sivut

Englanti SHIREHEVONEN

Shirehevonen, yksi vahvimmista koskaan jalostetuista hevosista, on Englannin jyhkein ja uljain työhevosrotu. Se polveutuu keskiaikaisesta sotahevosesta, josta käytettiin nimeä "Great horse" - iso hevonen. Myöhemmin rodulle annettiin mimeksi "English black" - Englannin musta hevonen. Rotua kehitettiin, risteyttämällä Englantiin tuotuja friisiläisiä ja flanderinhevosia englantilaisten työhevosten kanssa. Tarkoitus oli tuottaa ensisijaisesti armeijalle ratsuhevosia ja myöhemmin maataloudelle ja muille aloille sopivia työhevosia.

1800-luvun lopulla, kun rodulle perustettiin oma yhdistys, shirehevosen laatu koheni ja rotu kulki voitosta voittoon. Sen ajan maatalousnäyttelyissä shirehevoset olivat menestyksekkäitä tähtiä. Menestyksen myötä hevonen herätti kiinnostusta myös muualla maailmassa ja niinpä shirehevosia vietiinkin pian sekä Pohjois- että Etelä-Amerikkaan, Venäjälle ja Australiaan. Samalla niistä tuli erottamaton osa englantilaista arkipäivää. Koko 1800-luvun ajan shirehevonen oli Englannin talouselämän kantavia voimia.

Shirenhevoset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright richardghawley

Shirehevoset nykyisin

Monen muun raskaan rodun tapaan shirehevonen oli kadota kokonaan toisen maailmansodan jälkeen, kun koneet veivät työhevosilta työt. Nykyisin shirehevosen kanta on vakaa ja tulevaisuus turvattu. Missään maailmalla shirehevonen ei ole hyvin yleinen, koska se jättikokoisena on hevosurheilukisoihin epäkäytännöllinen.

Näyttelyiden jättitähti

Näyttelyissä shirehevonen loistaa clydesdalenhevosen lailla, ollen niissä pysyvästi suosittu ja yleisön ihailun ja huomion vangitseva. Kaupunkien läpi paraateissa vyöryvä massiivinen shirehevosvaljakko saa yleisön haukkomaan ihastuksesta henkeään.

Rodun tunnusmerkit - maailman suurin hevonen

Maailman korkein hevonen on ollut shirehevonen nimeltään Sampson, joka oli 219 cm korkea ja painoi 1 524 kg.

Shirehevonen on väkivahva, kestävä, terve ja lempeäluontoinen jättiläishevonen - maailman suurin hevonen. Minkä se nopeudessa häviää, sen se todellakin voimassa ja kestävyydessä voittaa. Se on ollut parhaimmillaan niin kyntö- ja metsätöissä, kuin maatilan kärryjen, rautatie- ja hiilivaunujen tai olutvankkureiden edessä. Shirehevosen liikkeet ovat avoimet, tahdikkaat ja matkaa tavoittavan tarmokkaat.

Korkeus on noin 165 - 175 cm, ori on hieman tammaa suurempi. Väreissä esiintyvät musta, ruunikko ja kimo. Laajat valkoiset merkit (sabinokirjavuus) ovat hyvin yleisiä. Pää on sopusuhtainen ja hieman kyömy, ei liian iso eikä liian pieni. Otsa on leveä ja silmät isot ja ystävälliset.

Korvat ovat pitkät, kapeakärkiset ja herkästi liikkuvat. Kaula on melko pitkä ja hieman kaareva. lavat ovat pitkät ja voimakkaat, mistä johtuen längen sija on hyvä. Selkä on lyhyt ja vahva, rintakehä syvä ja leveä ja takaosa erittäin lihaksikas.

Lantio on kaartuva ja reidet pitkät, jalat kuivat ja kovat. Etusäären ympärys 28 - 30 cm. Kintereet ovat isot, litteät ja hyvin kulmautuneet ja ne toimivat tehokkaasti vipuvarsina. Useimmilla shirehevosilla on valkoiset jalat, joissa on pitkät ja silkkiset vuohiskarvat vahvojen kavioiden peittona. Kaviot ovat kannoilta leveät, tiiviit ja paksuseinämäiset sekä hyvämuotoiset.

Shirenhevonen
Shirenhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat, Copyright Steve Cottrell


Shirenhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright sky_mitch