Tunturisuden sivut

Skotlanti YLÄMAANPONI

Ylämaanponi eli highlandponi on kotoisin Pohjois-Skotlannista sekä Skotlannin länsirannikon saarilta. Rotu kuuluu Britannian vahvimpiin ja vankimpiin mountain and moorland-rotuihin. Alueella on elänyt poneja jo tuhansia vuosia. Ylämaanponin historiaa on tallennettu jo kauan ja sen kantakirjat ulottuvat 1880-luvulle.

Polveutuminen

Ylämaanponi polveutuu useista eri roduista, joista tärkeimmät ovat arabian- ja clydesdalenhevonen. Athollin herttuat, jotka olivat ylämaanponin tärkeimpiä kasvattajia satojen vuosien ajan, käyttivät melko varmasti myös itämaisia hevosia jo 1500-luvulla.

Tyypit

Ylämaanponit jaettiin aiemmin kahteen eri tyyppiin. Raskaampaan, Skotlannin mantereella esiintyvään, noin 145 cm korkeaan tyyppiin, "garroninponiin" - sekä kevyempään, hieman pienempään, Ulko-Hebridien saarilla elävään tyyppiin. The Highland Pony Society-yhdistys, joka perustettiin vuonna 1923, ei enää erottele näitä tyyppejä. Siitä huolimatta tyypit poikkeavat edelleenkin toisistaan jonkin verran.

Ylämaanponi

Kauniit värit

Ylämaanponit ovat tunnettuja kauniista väreistään, erityisesti hallakon ja hiirakon eri vivahteista; keltainen, kulta, hiirenharmaa, vaalea sekä punertava. Keltaista pidetään rodun alkuperäisenä värinä. Useimmissa poneissa on vähintäänkin toinen alkukantaisen hevosen piirteistä - eli tumma siima selässä tai poikkiraidat jaloissa. Nämä merkit ovat osoitus rodun alkukantaisuudesta.

Ylämaanponi

Ominaisuuksia

Väreissä eri sävyiset hallakot, hiirakot, kimot, ruunikot ja mustat ovat yleisimpiä. Pää on pieni, otsa on leveä, silmät ovat isot ja sieraimet laajat. Kaula on kaunismuotoinen, voimakas ja kaareva. Lavat ovat hyvin kulmautuneet. Runko on tiivis ja rintakehä syvä ja kaareva - takaosa on voimakas, lautaset ovat vahvat.

Reidet ovat lihaksikkaat, jalat ovat vahvat ja hyväluustoiset, sääret lyhyet ja kaviot hyvämuotoiset, kovat ja tummat. Silkkiset vuohiskarvat ovat melko ohuet ja pitkät ja muodostavat selvän tupsun vuohisiin. Harja ja häntä ovat pitkät, silkkiset ja melko tuuheat.

Nykyinen ylämaanponi on sitkeä, hyvin pitkäikäinen ja varmajalkainen. Se on vahva ja vankkarakenteinen eläin. Se on varsinainen monitoimiponi, joka on kantanut miehiä sodassa, toiminut lammaspaimenten ratsuna, vetänyt tukkeja metsissä ja vaunuja teillä, ollut metsästäjien ratsuna ja kantanut jopa satakiloisia saaliita takaisin kotiin.

Ylämaanponeja käytetään vaellusratsastukseen ja ne jaksavat kantaa aikuisenkin ratsastajan jyrkillä vuoristorinteilläkin. Ne osallistuvat myös menestyksekkäästi hevosurheiluun, kuten valjakkoajoon ja kouluratsastukseen. Monella hyvällä kenttäkilpailuhevosella on myös ylämaanponin verta suonissaan.

Ylämaanponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/atuart anthony


Ylämaanponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright heather