Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Tambako the Jaguar

HIEKKAMANGUSTI (Cynictis penicillata)

Petoeläimiin kuuluvaan mangustien heimoon kuuluu yli 30 lajia, ja hiekkamangusti on yksi niistä.

Levinneisyys

Hiekkamangusti elää puoliaavikoilla ja ruohikkomailla Afrikan eteläisissä valtioissa, jotka ovat Angola, Botswana, Etelä-Afrikka, Swazimaa, Lesotho, Namibia ja Zimbabwe. Kanta on paikoin runsas ja vakaa.

Lisääntyminen

Kantoaika 42 - 57 vrk. Maan alla sijaitsevaan pesäluolaan syntyy yleensä kaksi poikasta kerralla. Poikaset saavuttavat aikuisen koon 10 kuukauden iässä.

Äänet

Hiekkamangusti on enimmäkseen hiljaa ja ääneti, mutta ääntelee taisteluissa ja uhattuna. Uskotaan, että se käyttää myös häntäänsä kommunikointiin.

Hiekkamangusti
Hiekkamangusti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Tambako the Jaguar


Hiekkamangusti

Ominaisuuksia

Painoa hiekkamangustilla on keskimäärin 0,5 kg. Sen pituus on 50 cm. Se on kooltaan pienempi, kuin useimmat mangusteista.

Ravinto

Ravintoon kuuluvat erilaiset pienet eläimet, hyönteiset kuten termiitit, hiiret, linnut, liskot, kasvikset ja haaskat.

Elintavat

Hiekkamangusti on pääosin päiväeläin, vaikka se on liikkeellä öisinkin. Se elää yhteisöinä, joissa on enimmillään 20 jäsentä. Tällä yhteisöllä on asuntonaan laaja, maanalainen tunnelisto, useilla sisäänkäynneillä.

Hiekkamangusti

Lähteet
IUCN
ADW Animal Diversity Web
Erityistietoa
Esihistoriaa
Eläimiä aakkosittain
Näätäeläimet
Koiraeläimet
Kissaeläimet
Afrikan eläimiä
Oravat
Linnut
Ihmisen seurassa
Rotuesittelyt
Ihminen