Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © karen Bullock

HILLERI (Mustela putorius)

Yksi Euroopan näätäeläimistä on hilleri. Se elää myös Suomessa, se on yksi kahdeksasta maassamme tavattavasta näätäeläinlajista. Nämä lajit ovat ahma, hilleri, kärppä, lumikko, minkki, mäyrä, näätä ja saukko.

Suomessa hilleriä tavataan pohjoiseen mentäessä Oulun korkeudelle saakka. Eniten hillereitä on maamme kaakkoisosassa. Hillerit viihtyvät metsämailla, mutta myös rannoilla ja kosteikoissa.

Hillerit ovat liikekannalla enimmäkseen öisin. Ne liikuskelevat hitaasti, ruumis, pää ja häntä alhaalla. Joskus, kun kiire yllättää, ne loikkivat selkä köyryssä. Erityisesti saalista tavoittaessaan ne loikkivat nopeastikin.

Hilleri on kooltaan minkin kokoinen. Hillerin ruumiilla on pituutta 29 - 46 cm, uros on naarasta suurempi. Uros painaa 0,5 - 1,5 kg ja naaras 0,45 - 0,8 kg.

Karva on tuuhea ja pitkä. Vatsapuoli ja raajat ovat mustanruskeat, kyljillä ja selässä paistaa vaaleampi pohjavilla läpi. Posket vaaleat, nuorilla vaalea ei näy yhtä hyvin. Aikuisen otsassa ja korvissa valkoista, nuorilta tämä tuntomerkki puuttuu. Kuonossa aina enemmän valkoista kuin vesikolla.

Hilleri
Hilleri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Helen Haden


Hillerin parhaita tuntomerkkejä on sen naamakuvio, mikä antaa lajille sen luonteenomaisen näön. Hillerin voi tunnistaa myös vaaleasta korvanreunuksesta.

Hilleri

Vaalea hilleri. Mustanruskeiden peitinkarvojen alla on kermanvärinen aluskarva ja talvella tämä vaalea aluskarva näkyy selvemmin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © karen Bullock


Hilleri napostelee ravinnokseen enimmäkseen pikkujyrsijöitä. Sen laaja ruokavalio ulottuu jäniksistä ja linnuista liskoihin, sammakoihin, hyönteisiin, kastematoihin ja myös raatoihin.

Hillerin jäljet ovat munanmuotoiset, suuruudeltaan 4 – 5 cm. Viisi varvasanturaa, näkyvät kynnenjäljet. Loikan pituus on pariloikassa 40 cm, neliloikassa 50 – 60 cm. Hillerin jäljet muistuttavat minkin jälkiä.

Hilleri on metsän hiljaisia eläimiä, mutta joskus sekin voi innostua sähisemään ja murisemaan.

Hillereitä metsästetään niiden turkkien vuoksi.

Fretti

Lemmikkieläimenä pidetty ja alkuperältään varsin tuntematon fretti liitetään hilleriin. Fretti voi olla hillerin alamuunnos, vaikka joskus sitä pidetään myös ihan omana lajinaankin. Fretti voi olla myös arohillerin "rotu".

Näätäeläimet

Lähteet
*Suomen Riistakeskus: Hilleri
*Anders Bjärvall: Suuri nisäkäskirja