Tunturisuden sivut
Ametisti
Ametisti

Ametisti on Lapistakin löytyvä korukivi.

Ametisti - viisauden ja rauhan kivi

Ametisti kuuluu kvartsiryhmään, ollen kvartsin muunnos ja sitä käytetään korukivenä. Ametistin väri vaihtelee violetista purppuranpunaiseen, arvokkaimpia ovat tummat ametistit. Ametisti voi olla läpinäkyvä tai läpikuultava. Vaaleinta, läpinäkyvää ametistia kutsutaan enkeliametistiksi.

Kreikkalaiset uskoivat ametistin suojelevan kantajaansa viinan kiroilta. Sen nimi kreikaksi tarkoittaakin "ei juovuksissa" eli raitis. Antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten pikaritkin oli tämän vuoksi koristettu ametisteilla.

Sitruuna-ametisti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Armin S Kowalsk

"Sitruuna-ametisti"

Kellan oranssi sitruuna-ametisti, jota myydään sitriinin nimellä, joka kuitenkin on ihan eri muunnos kvartsista. Tämä ametistihan näyttää ihan palaselta hillokakkua.

Ametistin väriä voidaan muuttaa kuumentamalla sitä muutamaan sataan asteeseen, jolloin sen väri muuttuu violetista keltaiseksi, punaruskeaksi, vihreäksi tai maitomaisen vaaleaksi. Lopputuloksena saadaan hyvin kauniita ametisteja.

Kuumentamalla voidaan muuttaa myös rumina pidettyjä värejä kauniimmiksi. Vihertävät akvamariinit muuttuvat kuumennettaessa arvostetummiksi merensinisiksi, liian tummat turmaliinit muuttuvat kuumennettaessa vaaleammiksi ja siniset turmaliinit vihreiksi. (geologia.fi)

Ametisti

Koru - ametisti ja valkokulta.

Voimakivi ametisti

"Ametisti oli seitsemäs jalokivi, jonka kreikkalaisen mytologian viisas Iakkhos antoi Apollonius Tyanalaiselle, kunnioituksen ja arvon merkiksi. Ametisti on rakkauden, totuuden, kärsimyksen, intohimon ja toivon symboli.

Ametisti tuo onnea ja antaa kestävyyttä.

Ametisti voimistaa ja rauhoittaa mieltä ja tunteita, poistaen samalla ahdistusta. Se tarjoaa viisautta ja ymmärrystä. Ametisti kantaa mukanaan tulen ja intohimon voimaa sekä luovuutta ja henkisyyttä.

Ametisti muodostaa kantajansa valoa sädehtivän energiakentän eli auran ympärille, suojaavan kehän. Kehän sisälle ei pääse ulkopuolelta negatiivista energiaa tai hyökkäyksiä ja näin suojatun auransa sisällä ihminen voi levollisesti suuntautua kohti suurempaa henkisyyttä."


Ametistisormus

Ametistisormus, hopearengas, kukan terälehdet kuparia, keskellä ametisti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Scott Sterbenz


"Ametisti on Pyhän Valentinuksen ja rakkauden kivi ja painottaa kirkollista arvokkuutta piispankivenä. Katoliset piispat ovat pitäneet ametistisormusta suojaamassa päihtymykseltä ja myrkytyksiltäkin. Tämän sormuksensa piispa tarjoaa uskoville suudeltavaksi. Suutelija saa ametistilta tällöin saman suojeluksen, kuin on sormusta kantavalla piispalla ja se valtaa hänenkin mielensä hengellisyydellä. Uskonnollisessa maailmassa ametisti tarjoaa suoran yhteyden taivaan Jumalaan.

Matkalaisia ametisti suojaa yllätyshyökkäyksiltä ja petoksilta. Sotilaatkin ovat kantaneet mukanaan ametistia suojaamassa tappioilta taisteluissa ja johdattamassa heitä voittoon. Metsästäjille ametisti on tuonut onnea metsästyksessä."Kaunis tyttö

"Ametisti saattaa auttaa kuulo-ongelmissa, sekä edistää ruoansulatusta, sydämen vakautta ja solujen tasapainoa. Se on eniten käytetty meditointikivi, sielun kivi ja henkinen opettaja. Ametisti tuo mukanaan sielunrauhan ja tasapainoisen tunne-elämän.

Ametisti kannattaa ottaa esille silloin, kun ajatus on harhaileva ja mieli rauhaton, eikä tiedä, mitä tekisi seuraavaksi.

Ametistin avulla voi löytää oman sisäisen äänensä.

Ametistia voi käyttää erilaisten riippuvuuksien hoidossa, siis silloin, kun haluaa eroon jostakin ikävästä tai epäterveellisestä tavasta.

Ametisti auttaa surevia, jotka ovat menettänet läheisensä. Ametisti auttaa myös univaikeuksiin, koti-ikävään, särkyihin ja hermostuneisuuteen. Se saattaa auttaa myös fibromyalgiaan sekä vähentää päänsärkyjäkin. Ametisti suojelee myös painajaisilta, taikuudelta, noituudelta ja mustalta magialta.

Suomen Lapista löytyvä ametisti on lähellä pohjoisnapaa, ja siksi siihen on latautunut huomattavan paljon pohjoisen puhdasta energiaa. Se on siksi erittäin voimakkaasti elämän tarkoitusta ja suuntaa valottava kvartsi. Se auttaa ihmistä tiedostamaan oman kuninkuutensa omassa elämässään.

Ametistin voi asettaa unikivenä tyynynsä alle. Tällöin on kuitenkin vaarana, että hyvin herkkä ja värähtelyihin tottumaton ihminen saattaa heräillä yöllä useinkin. Näin käy erityisesti silloin, jos ametisti on hyvin tumma ja kirkas. Ametisti kannattaa tällöin vaihtaa vaaleampaan, sillä se on värähtelyissään huomattavasti rauhoittavampi.

Kidemuotoiset ametistit ovat hyvin korkeavärähteisiä ja niiden kanssa voi oppia kommunikoimaan.

Ametisti on Kalojen horoskooppikivi. - Ametisti on helmikuun syntymäkivi eli kuukaudenkivi eli onnenkivi."


Kaunis tyttö

Lähteet
*Kaiva.fi
*Symes, R. F. ; Harding, R. R. ; Taipale, Kalle ; Taipale, Riikka: Jalokivet, Helsinki Media 1997
*Walter Schumann, Matti Vaasjoki: Jalokivet ja korukivet, Otava 1979
*Dud'a, Rudolf ; Rejl, Luboš ; Taipale, Kalle: Jalokivien maailma : jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, WSOY 1998
*Kodin suuri tietosanakirja: Jalokivet, Weilin + Göös
*Spectrum: Jalokivet, WSOY
*Häät ja juhlat: Jalokivet ja niiden kauniit värit
*geologia.fi
*Katriina, Unelmia kohti: Hoitavien kivien ominaisuudet
*Aurora Design: Maagiset jalokivet
*Nordic jewel: Hyödyllistä tietoa jalo- ja korukivistä sekä helmistä
*The Crystal Encyclopedia
*Crystal Vaults
*The Secret of The Tarot
*Jalokivet ja Edgar Cayce, Biokustannus Oy
*Marianne Aalto: Kivet kertovat, Gummerus


Ametistit ja vuorikristallit

Ametistit ja vuorikristallit.