Tunturisuden sivut
Jade

Purppuranvärinen jade on hyvin harvinainen. Kuvan jadepalalla on leveyttä 10,2 cm.

Jade

Jade, nefriitti.

Jade

Jade, jadeiitti.

Jade

Jade, jadeiitti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © James St. John

Jade - idän vihreä rauhankivi

Jaden nimi periytyy ajalta, jolloin espanjalaiset valloittivat Keski- ja Etelä-Amerikan ja se merkitsee lantiokiveä, koska sen uskottiin suojaavan munuaisvaivoilta ja parantavan niitä.

Hyvin sitkeä ja tiivis jade voi olla joko läpikuultavaa tai läpinäkymätöntä. Se ei ole kiteinen, vaan massamainen kivi. Jalokiveksi ja myös korukiveksi luokiteltu jade edustaa kahta eri mineraalia, nefriittiä ja jadeiittia. Tämän osoitti vuonna 1863 eräs ranskalainen kivitieteilijä. Myöhemmin on todettu, että kiinalainen jade on oikeastaan nefriittiä ja Väli-Amerikan jade jadeiittia.

Jade on tavallisesti väriltään vihreä. Se on yleensä opaakki eli läpinäkymätön, mutta se voi olla myös läpikuultava. Muitakin värejä jadesta löytyy. Jadesta löytyy myös korkeasti arvostettu jalokiviluokan jade, jota kutsutaan Keisarin jadeksi. Se on hyvin harvinaista ja kallista.

Hiottuna ja muotoiltuna jade on hyvin kestävää, se ei helposti murru, katkeile taikka kulu. Jaden pinta on hieman kuin vahamainen.

Ennen Kolumbuksen aikaa jade oli Keski-Amerikassa kultaakin arvostetumpaa.

Jadesormus

Jadesormus.

Voimakivi jade

"Ihminen on käyttänyt jadea eri tavoin ainakin jo yli 6 000 vuotta sitten. Vuosituhansien ajan ihmiset eri puolilla maailmaa ovat arvostaneet jadea tärkeänä, parantavana kivenä. Uudessa-Seelannissa, Meksikossa ja muualla Etelä- ja Keski-Amerikassa jadea on käytetty uskonnollisissa menoissa ja siitä on kaiverrettu kasvonaamioita.

Jadea on käytetty korukivenä ja aseidenkin valmistamiseen vuosituhansien ajan Kiinassa, Väli-Amerikassa ja Britteinsaarilla. Kiinalaiset ovat kaivertaneet jadesta loputtoman määrän erilaisia koruja, astioita, helmiä, riipuksia ja hautaesineitä.

Kiinalaisille jade edustaa ikuisuutta ja jatkuvuutta. Juuri kiinalaiset ovat arvostaneet suuresti jadea sen metafyysisten, parantavien ja suojelevien ominaisuuksien vuoksi."


Jadekoru

Jadekaulakoru.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Pein3


Valkoinen jade

Valkoinen, kiillotettu jade.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright Photo by © Mike Fitzpatrick
*Photo used with permission.


Valkoinen jade

Vihreä, kiillotettu jade.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright Photo by © Mike Fitzpatrick
*Photo used with permission.


"Jade siunaa kaiken, mihin se koskettaa. Jade on täydellisin unelmakivi porttina ja mahdollisuutena tavoittaa henkinen maailma ja saada siellä sisältä päin tietoa korkeammasta henkisyydestä.

Jade kohottaa ihmisen luovuutta ja auttaa häntä löytämään elämässään unelmaratkaisuja ongelmiin. Jos ihminen kokee syyllisyyttä tai tappioita, jade auttaa häntä selviytymään noista tilanteista ja tunnelmista.

Jadea vaalitaan suojelevana talismaanina, joka varmistaa pitkän elämän ja rauhallisen kuoleman. Se on myös voimakas parantava kivi, hyvän onnen ja ystävyyden kivi. Palanen jadea taskussa, sormuksessa tai vaikkapa kaulakorussa lataa ihmiseen energiaa ja suojaa häntä sairauksilta.

Jade korostaa rauhallisen viisauden merkitystä ja häivyttää kaiken negatiivisuuden. Se auttaa ihmistä näkemään itsensä sellaisena, kuin hän todellisuudessa on.

Jade on unikivi, joka auttaa tunteiden vapauttamista unien kautta. Otsalle yön ajaksi asetettuna se loihtii oivaltavia unia, vapauttaa tukahdutetut tunteet ja auttaa muistamaan unet.

Jade pitää huolta omastatunnosta. Se auttaa ihmistä itsenäisyyteen. Se auttaa myös erottamaan oikeat tunteet epäaidoista.

Jaden avulla ihminen oppii epäitsekkyyden ja sen, että asioita ei aina tehdä pelkästään oman edun ja hyödyn vuoksi."


Jadekorut

Jadekoruja museon mineraaligalleriassa Ontariossa, Kanadassa. Keskellä kaulakoru, oikaella rintakoru.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Maia C


"Jade tuo selkeyttä elämääsi silloin, kun tuntuu, että ihmissuhteet ja kaikki niiden mukana kulkeva on totaalisesti sekaisin. Jadea suositellaan erityisesti hermostuneille ja äkkipikaisille henkilöille. Jade rauhoittaa ja vakauttaa ihmisen sisäisen elämän ja persoonallisuuden.

Vihreä jade on hyvä matkakivenä. Matkalla oltaessa se estää sairaudet, turvaa yksinäiset matkalaiset ja suojaa lapset ja lemmikit loukkaantumisilta ja eksymisiltä. Jade on hyvä seuralainen myös retkeiltäessä, oltaessa puutarhassa tai missä hyvänsä kodin ulkopuolella.

Jade on rakkauden kivi. Se lujittaa rakkautta ja lisää luottamusta ja uskollisuutta kumppanien välille. Kaiken kaikkiaan jade inspiroi rakkauteen.

Jadea on suositeltu apuvälineeksi lääkäreille, sairaanhoitajille, eläinlääkäreille ja kaikille parantajille sairauksien määrittämiseen ja hoitoon.

Erityisesti jaderiipukset ja -kaulakorut suojaavat petoksilta, sekä taloudelliselta tai seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Jade sisältää rauhanomaista voimaa, ja siitä voidaan hyötyä ammateissa, joissa kohdataan väkivaltaisia ihmisiä - taikka kodin riitatilanteissa.

Jade tarjoaa itseluottamusta ja yleensä luottamusta, sekä omavaraista itsenäisyyttä. Se palauttaa ihmisarvon jokaiselle, jota on pilkattu jonkin erilaisuuden vuoksi.

Jade voi auttaa synnytyksessä. Se vähentää kehon rasitusta päänalueella ja auttaa lihas- ja pääsärkyyn. Fyysisissä sairauksissa jaden hoitava vaikutus kohdistuu munuaisiin, pernaan, lisämunuaisiin, luihin ja niveliin, etenkin lantioon. Jaden avulla on hoidettu Kiinassa bakteeri- ja virusinfektioita, nenätulehdusta, sekä erilaisia vaivoja virtsateiden ja sukuelinten alueella. Sitä on käytetty myös teini-ikäisten tyttöjen anoreksian yhteydessä.

Energiatasoilla nefriitin värähtely on terävämpää kuin jadeiitin. Jadeiitti on hellempi ja helpompi kumppani.

Jade on Oinaan horoskooppikivi."


Jadekulho

Vesipiipun jadepullo, koristeina rubiinit ja smaragdit. - Aga Khanin Museon näyttely Totontossa, intialaisesta Al-Sabah -kokoelmasta.

Jadekulho

Jadekulho, upotuskoristeina kultaa, rubiineja, smaragdeja, turkooseja, safiireja ja lasia. - Aga Khanin Museon näyttely Totontossa, intialaisesta Al-Sabah -kokoelmasta.

Jadeiittilimppu

Burmasta louhittu ja paloiteltu jadeiittilimppu muistuttaa kuin paloiteltua leipälimppua. - Mineral Gallery of the Royal Ontario Museum. - Ontario, Toronto, Kanada.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Maia C


Lähteet
*Kaiva.fi
*Symes, R. F. ; Harding, R. R. ; Taipale, Kalle ; Taipale, Riikka: Jalokivet, Helsinki Media 1997
*Walter Schumann, Matti Vaasjoki: Jalokivet ja korukivet, Otava 1979
*Dud'a, Rudolf ; Rejl, Luboš ; Taipale, Kalle: Jalokivien maailma : jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, WSOY 1998
*Kodin suuri tietosanakirja: Jalokivet, Weilin + Göös
*Spectrum: Jalokivet, WSOY
*Häät ja juhlat: Jalokivet ja niiden kauniit värit
*geologia.fi
*Katriina, Unelmia kohti: Hoitavien kivien ominaisuudet
*Aurora Design: Maagiset jalokivet
*Nordic jewel: Hyödyllistä tietoa jalo- ja korukivistä sekä helmistä
*The Crystal Encyclopedia
*Crystal Vaults
*The Secret of The Tarot
*Jalokivet ja Edgar Cayce, Biokustannus Oy
*Marianne Aalto: Kivet kertovat, Gummerus