Tunturisuden sivut
Lapislatsuli

Lapislatsuli koostuu useammasta mineraalista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James St. John

Lapislatsuli - taivaansinen kivi

Lapislatsulin eli lasuriitin nimi tulee arabian kielestä ja tarkoittaa sinistä kiveä.

Korukiviin eli puolijalokiviin lukeutuva lapislatsuli on läpinäkymätöntä ja lasi- tai rasvakiiltoista.

Lapislatsulin väri vaihtelee voimakkaan berliininsinisestä eli atsuriitin sinisestä siniviolettiin ja sinivihreään. Siinä voi olla usein kullan (=katinkulta eli pyriitti) tai valkoisen värisiä sulkeumia. Parhaissa yksilöissä väri on jakautunut tasaisesti, useimmiten kivi on kuitenkin laikukas tai raidallinen.

Keskiajalla lapislatsuli toimi ultramariinin väriaineena. Useissa tuon ajan linnoissa on seinämaalauksia ja pylväiden päällysteitä lapiksesta.

Lapislatsuli

Lapislatsuli.

All Rights Reserved
*Copyright - Photo by © Roberto Di Cristina
*Photo used with permission.


Lapislatsuli

Lapislatsuli kaulakoru.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © juhanson

Voimakivi lapislatsuli

"Lapislatsulia on louhittu Afganistanin tienoilla jo nuoremmalla kivikaudella tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua ja jo noista ajoista lähtien lapislatsulilla on uskottu olevan maagisia ominaisuuksia.

Kaikkien varhaisimpien sivistysten parissa lapislatsuli oli jollakin tavalla mukana, esimerkiksi egyptiläisillä alttarimenoissa. Egyptiläiset ovat piirtäneet tiettyihin Kuolleen kirjan lukuihin kuvia lapislatsulista. He muotoilivat lapislatsulista kullalla koristellun silmän, joka oli hyvin suuren voiman omaava amuletti.

Egyptiläisille lapislatsuli symboloi totuutta ja esimerkiksi Egyptin korkein tuomari kantoi sitä kaulallaan kultaketjussa riippumassa.

Vanha perinne kertoo, että Mooseksen lain taulut oli kirjoitettu kahdelle lapislatsulin levylle.

Lapislatsulia sanoivat jo entisajan alkemistit taivaan kiveksi, sillä se auttaa saamaan yhteyden jumalalliseen taivaaseen.

Lapislatsulissa on usein hiukan pyriittiä, ja sen kultainen loisto tehostaa kiven vaikutusta. Lapislatsulin ultramariinin värinen sävy auttaa ihmistä kohottautumaan henkisellä polulla.

Lapislatsuli on visioiden mineraali. Hyvin harkitsevana ja rauhallisena kumppanina se on meditoijan peruspilari. Lapislatsuli inspiroi, mutta ei tee sitä liian terävästi.

Lapislatsuli on kivi heille, jotka haluavat pyhittää elämänsä henkisyyteen ja korkeampaan palvelukseen. Tämä voidaan saavuttaa meditoinnin kautta."


"Lapislatsuli sopii ametistin lailla hyvin myös meditoijille, jotka haluavat pyrkiä viisauden ajattomalla polulla kohti suurempaa valaistumista. Meditointi puolestaan vähentää ihmisen stressiä, tekee hänestä ehjemmän ja tämä merkitsee tervettä sielua terveessä ruumiissa."

Lapislatsuli

Lapislatsulimuna.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Bob Richmond


"Lapislatsuli tarjoaa voimakkaasti fyysistä suojaa ja parantaa sairauksia. Se on henkisen ja fyysisen terveyden kivi. Se tekee ihmisen tyyneksi ja kestäväksi ja tuo hänen mieleensä rauhan ja rakkauden, negatiivisten tuntemusten samalla joutuessa vauhdilla poistumaan.

Fyysisissä sairauksissa on uskottu lapislatsulin auttavan heitä, jotka potevat migreeniä tai luukatoa. Se voi myös tasapainottaa kilpirauhasen toimintaa.

Lapislatsuli auttaa selvittelemään unia ja niiden merkityksiä.

Lapislatsuli on Härän, Vaa’an, Jousimiehen ja Vesimiehen horoskooppikivi. - Lapislatsuli on syyskuun syntymäkivi eli kuukaudenkivi eli onnenkivi."


Lähteet
*Kaiva.fi
*Symes, R. F. ; Harding, R. R. ; Taipale, Kalle ; Taipale, Riikka: Jalokivet, Helsinki Media 1997
*Walter Schumann, Matti Vaasjoki: Jalokivet ja korukivet, Otava 1979
*Dud'a, Rudolf ; Rejl, Luboš ; Taipale, Kalle: Jalokivien maailma : jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, WSOY 1998
*Kodin suuri tietosanakirja: Jalokivet, Weilin + Göös
*Spectrum: Jalokivet, WSOY
*Häät ja juhlat: Jalokivet ja niiden kauniit värit
*geologia.fi
*Katriina, Unelmia kohti: Hoitavien kivien ominaisuudet
*Aurora Design: Maagiset jalokivet
*Nordic jewel: Hyödyllistä tietoa jalo- ja korukivistä sekä helmistä
*The Crystal Encyclopedia
*Crystal Vaults
*The Secret of The Tarot
*Jalokivet ja Edgar Cayce, Biokustannus Oy
*Marianne Aalto: Kivet kertovat, Gummerus


Lapislatsulit ja jadet

Lapislatsulit ja jadet.