Tunturisuden sivut
Opaali

Musta opaali basaltissa, jota on maan alta purkautuvassa laavassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James St. John


Opaali

Hiomaton raakaopaali. Royal Ontario Museum, Toronto, Kanada.

Opaali

Hiomaton raakaopaali. Cranbrook Institute of Science, Michigan, USA.

Opaali

Hiottu opaali. Royal Ontario Museum, Toronto, Kanada.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Maia C

Opaali - sateenkaaren aarrekivi

Roomalainen oppinut Plinius on kuvaillut opaalia näin: "Opaali muodostuu jaloimpien kivien loistosta, jonka vuoksi sen kuvaileminen on vaikeaa. Sillä mukana loistossa on rubiinin hieno tuli, ametistin täyteläinen purppura ja smaragdin merenvihreys, jotka loistavat yhdessä sanoinkuvaamattomana yhdistelmänä. On myös opaaleja, joiden loiston voima on verrattavissa taiteilijoiden luomaan väriloistoon."

Opaali on Intian kielimaailmassa "kivi". Opaaleja erotetaan kolme ryhmää: loistavat jalo-opaalit, kellanpunaiset tuliopaalit ja laajalti levinneet tavalliset opaalit.

Jalo-opaaleissa erotetaan kaksi eri ryhmää: valkoiset tai vaaleat opaalit, ja harvinaisemmat mustat opaalit. Mustien opaalien perusväri on tummanharmaa, tummansininen, tummanvihreä tai harmaanmusta. Täysin mustat opaalit ovat erittäin harvinaisia. Vaaleat opaalit voivat olla maitomaisen läpikuultavia.

Muutamasta prosentista kolmeenkymmeneen prosenttiin kidevettä sisältävä opaali on amorfinen piimineraali.

Opaalille tunnusomaista on interferenssistä johtuva kaunis sateen värileikki, opalisointi. Väri vaihtelee välähdellen herkkiä värejä, kun kiveä kääntelee. Pyöreät muodot tuovat värileikin parhaiten esille. Värit voivat vaihdella hyasintinpunaisesta hunajankeltaiseen.

Tuliopaaleissa ei esiinny värileikkiä. Ne ovat useimmiten maitomaisen sameita.

Ajan mittaan kivi saattaa alkaa kuivua ja siksi halkeilla, jolloin sen opalisointi vähenee. Öljyllä, traanilla tai vedellä kyllästämällä voidaan halkeamat väliaikaisesti poistaa. Kun kiveä säilyttää kosteassa vanussa, sen vanheneminen estyy ja samalla väriloisto kohoaa.

Opaalia ei saa kuumentaa, sillä silloin sen sisältämä vesi helposti haihtuu. Opaali on arka iskuille ja paineelle.

Tuliopaaleissa on kaksi erityistä opaalia. Girasol on läpinäkyvä, miltei väritön muunnos. Siinä esiintyy sinertävä, aaltoileva valoilmiö eli opalesointi. Irisopaali on meksikolainen muunnos, väritön tai ruskehtava, läpinäkyvä ja siinä on yksivärinen kimallus.

Tavallinen opaali on yleensä läpinäkymätön, eikä siinä esiinny värileikkiä.

Opaalikaulakoru
Opaalikaulakoru

Opaalikaulakorut.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James Petts

Voimakivi opaali

"Kreikan mytologiassa Zeus itki opaalikyyneleitä, hävittyään hirmuisille titaaneille. Näistä kyynelistä kreikkalaiset päätyivät ajatukseen, että opaaliin sisältyy kyky ennustuksiin.

Antiikin maailmassa opaalin katsottiin olevan hyödyksi lapsille, teatterille, ystävyydelle, tunteille ja huvittelulle.

Aboriginaalit Australiassa näkevät opaalit Luojamme jalanjälkinä, jotka ovat jääneet Maan pintaan sateenkaaren koskettaessa maata. Mielikuva sateenkaaresta on syntynyt luontevasti opaalin sateenkaarta muistuttavasta värileikistä.

Euroopassa jalo-opaalia on pidetty aikoinaan onnettomuuden kivenä; idän mailla puolestaan uskollisuuden ja toivon symbolina."Opaalimuna

Carl Fabergén opaalimuna.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Marcelo
*Photo used with permission.


"Opaali on rakkauden kivi. Jos rakkaus ei ole aitoa, opaalin vaikutus muuttuu päinvastaiseksi ja siitä tulee uskottomien rakastavaisten surun kivi.

Opaalin sanotaan sopivan tunteensa ja hermonsa hyvin hallitseville ihmisille. Toisaalta, opaalin huumorintajuista värähtelyä ei hyvin jäykkä ja totinen ihminen ehkä laisinkaan tavoita.

Opaalissa on kuin narrin tai ilveilijän ominaisuuksia, se ei anna kenenkään ottaa elämää turhan vakavasti. Opaalin avulla ihminen säilyttää positiivisen ja iloisen mielialan silloinkin, kun elämä murjoo ja kohtelee kaltoin. Sillä sattuipa mitä hyvänsä, elämä jatkuu kuitenkin.

Opaalit auttavat tässä kaaoksen maailmassa ihmistä eheytymään. Opaali nostaa ihmisen vaikeuksiensa yläpuolelle ja auttaa häntä katselemaan itseään ja koko maailmaa kuin ulkopuolisen tarkkailijan silmin.

Jos opaalia kuvaa yhdellä sanalla, se on tuli. Se on sellainen tuli, joka palaa sisällä sieluissamme ja sydämissämme. Opaalin tuli symboloi puhtautta ja toivoa."


Opaalienkeli

Opaalienkeli - Royal Ontario Museum, Toronto, Kanada.

Opaaliperhonen

Opaaliperhonen - valkoinen opaali Andamookan kaivokselta Australiasta, sekä kulta ja timantit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Maia C


Opaali

Australiasta löydetty opaali - Natural History Museum of Los Angeles, USA, Gem and Mineral Hall Collection.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright Photo by © Stan Celestian
*Photo used with permission.


"Opaalin keralla ihminen kestää myös yksinäisyyden ja oikeastaan osaa ottaa siitä irti kaiken positiivisen, sillä jokaisen eteen tulee joskus yksinäisyyden hetkiä.

Opaali on intuitiivinen kivi ja erityisesti se tarjoaa feminiinisiä, intuitiivisia voimia. Se avaa ovet maagiseen maailmaan ja auttaa ihmistä kehittymään yhä korkeammille henkisille tasoille.

Opaalin avulla ihminen voi myös muistaa aiemmat eletyt elämänsä ja se auttaa saamaan niissä kerätyt opit ja viisaudet haltuun. Opaalin myötä ihmisen koko henkinen maailmankuva avartuu.

Opaalikin antaa ihmiselle suojaa ja sen lisäksi se on tehokas onnentuoja. Hyvä onni seuraa kuin hai laivaa häntä, jolla on hallussaan opaali. Opaalin avulla ihminen voi parantaa monenlaisia sairauksia ja se hoitaa jopa vanhat haavatkin. Erityisesti valkoinen opaali on enkelten kivi, sen avulla saa yhteyden enkeleihin ja henki-oppaisiin.

Jos haluaa itselleen syvän ja rauhallisen unen, niin silloin unikiveksi ei kannata ottaa jalo-opaalia tai tuliopaalia. Ne nimittäin kiihottavat mielikuvitusta niin, että ihminen ei vuoteessaan rauhoitukaan unen syliin, vaan suunnittelee kiivaasti seuraavaa päivää. Myöskin suuri, läpikuultava ja voimakasvärähtelyinen opaali voi juuri unikivenä aiheuttaa huimausta.

Pitämällä opaalia silmiensä välissä, se antaa ajatuksille oikean ja sopivan suunnan.

Kun pitää opaalia vasemmassa kädessään, sitä samalla kiinteästi katsoen, se edistää toiveita. Opaali onkin toivon ja saavutusten kivi ja sitä sanotaan Jumalan kiveksi.

Opaali on Härän ja Skorpionin horoskooppikivi. - Opaali on lokakuun syntymäkivi eli kuukaudenkivi eli onnenkivi."
Opaalikaulakoru.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © York Image


Lähteet
*Kaiva.fi
*Symes, R. F. ; Harding, R. R. ; Taipale, Kalle ; Taipale, Riikka: Jalokivet, Helsinki Media 1997
*Walter Schumann, Matti Vaasjoki: Jalokivet ja korukivet, Otava 1979
*Dud'a, Rudolf ; Rejl, Luboš ; Taipale, Kalle: Jalokivien maailma : jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, WSOY 1998
*Kodin suuri tietosanakirja: Jalokivet, Weilin + Göös
*Spectrum: Jalokivet, WSOY
*Häät ja juhlat: Jalokivet ja niiden kauniit värit
*geologia.fi
*Katriina, Unelmia kohti: Hoitavien kivien ominaisuudet
*Aurora Design: Maagiset jalokivet
*Nordic jewel: Hyödyllistä tietoa jalo- ja korukivistä sekä helmistä
*The Crystal Encyclopedia
*Crystal Vaults
*The Secret of The Tarot
*Jalokivet ja Edgar Cayce, Biokustannus Oy
*Marianne Aalto: Kivet kertovat, Gummerus


Intian kultaseppä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jutta M. Jenning

Intialainen kultaseppä työssään

Intia on kultaseppien ja jalokiviin erikoistuneiden jalokiviseppien maa. Intian upporikkaat maharadjat ovat vuosisatojen myötä haalineet omistukseensa valtavat määrät kultaa ja jalokiviä.

Jalokivi- ja koruteollisuus on nykyisinkin hyvin merkittävässä asemassa Intiassa. Sen parissa työskentelee noin 5 miljoonaa ihmistä ja se on yksi Intian nopeimmin kasvavista tuotannon aloista. Intiasta lähtee vuosittain maailmalle miljardien eurojen edestä jalokivi- ja kultatuotteita. (IBEF: Gems and Jewellery Industry in India)