Tunturisuden sivut
Korundi

Rubiinin syvänpunaista loistoa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Robert M. Lavinsky

Rubiini - ruhtinaiden rusokivi ja jalokivien kuningas

Rubiini on saanut nimensä punaisesta väristään, se on latinaksi rubeus. Itämailla yksi sen monista nimistä on padmaraga, tarkoittaen punaista lootusta.

Rubiini on timantin jälkeen kovin luonnosta tavattava mineraali. Sen kovuus on silti vain 1/140 timantin kovuudesta.

Useiden jalokivien lailla rubiinikin jo sadunomaisella nimellään kohottaa ajatukset arjen yläpuolelle. Oman aikansa nimekkäin kaunotar, Monacon ruhtinatar Grace Kelly (1929 - 1984) kantoi usein yllään koruja, joissa hehkuivat timantit, kulta, platina ja rubiinit.

Rubiini kuuluu korundiryhmään, se on korundien punainen muunnelma. Se on läpinäkyvä, punainen, sävyltään tummasta vaaleaan vaihteleva jalokivi. Rubiini kuuluu kaikkein kalleimpiin jalokiviin. Rubiinit kuuluvat kuningashuoneiden aarrekammioiden tarkimmin varjeltuihin kalleuksiin.

Rubiinikoru

Rubiinikaulakoru.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ivan Radic


Safiirisormus

Pinkki rubiinisormus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James Petts

Voimakivi rubiini

"Rubiinia on pidetty kautta aikain äärimmäisen rikkauden symbolina. Jos kirjallisuudessa tai elokuvissa on haluttu esittää joku henkilö hyvin rikkaana, hänet on ympäröity ylenpalttisesti rubiineilla.

Rubiini palvelee omistajaansa tämän luonteen mukaan. Rubiinin avulla ihminen oppii näkemään huonoissa, rumissa ja ikävissäkin asioissa omat tarkoituksensa.

Rubiinia pidetään auringon, valon ja tulen symbolina ja se edustaa myös suurinta voimaa. Kylmällä ilmalla rubiini lämmittää kantajansa kehoa.

Rubiini kohottaa henkistä tasapainoa ja parantaa erilaisia anatomisia kiertoja, kuten verenkiertoa, sekä vahvistaa sydäntä ja palauttaa voiman. Värinsä vuoksi se juuri on hyvää kaikenlaisissa verenkierron sairauksissa. Rubiinin avulla kivut helpottuvat, erityisesti kuumesairauksissa."


Rubiinikoru
Rubiinikoru

Rubiinikaulakorut.

"Rubiini antaa ja lahjoittaa haltijalleen varmuutta ja rauhallisuutta ja loitontaa pelkoa ja epävarmuutta. Samalla se poistaa riittämättömyyden tunnetta, sekä masennusta, alemmuuden tunnetta ja ahdistusta.

Rubiinilta saa myös voimaa ja kestävyyttä elämän haasteiden kohtaamiseen. Rubiinin avulla oppii käsittelemään paremmin omia tunteitaan ja saa sen myötä aikaan parempia suhteita lähipiiriinsä.

Rubiini valaisee henkisessä pimeydessä vaeltavan ihmisen polun. Rubiini suojelee herkkiä luonteita ja rohkaisee intohimoon elämää kohtaan. Se suojelee paholaiseltakin ja varjelee myös rutolta.

Rubiini on Leijonan ja Kauriin horoskooppikivi. - Rubiini on heinäkuun syntymäkivi eli kuukaudenkivi eli onnenkivi."


Lähteet
*Kaiva.fi
*Symes, R. F. ; Harding, R. R. ; Taipale, Kalle ; Taipale, Riikka: Jalokivet, Helsinki Media 1997
*Walter Schumann, Matti Vaasjoki: Jalokivet ja korukivet, Otava 1979
*Dud'a, Rudolf ; Rejl, Luboš ; Taipale, Kalle: Jalokivien maailma : jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, WSOY 1998
*Kodin suuri tietosanakirja: Jalokivet, Weilin + Göös
*Spectrum: Jalokivet, WSOY
*Häät ja juhlat: Jalokivet ja niiden kauniit värit
*geologia.fi
*Katriina, Unelmia kohti: Hoitavien kivien ominaisuudet
*Aurora Design: Maagiset jalokivet
*Nordic jewel: Hyödyllistä tietoa jalo- ja korukivistä sekä helmistä
*The Crystal Encyclopedia
*Crystal Vaults
*The Secret of The Tarot
*Jalokivet ja Edgar Cayce, Biokustannus Oy
*Marianne Aalto: Kivet kertovat, Gummerus


Intian kultaseppä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jutta M. Jenning

Intialainen kultaseppä työssään

Intia on kultaseppien ja jalokiviin erikoistuneiden jalokiviseppien maa. Intian upporikkaat maharadjat ovat vuosisatojen myötä haalineet omistukseensa valtavat määrät kultaa ja jalokiviä.

Jalokivi- ja koruteollisuus on nykyisinkin hyvin merkittävässä asemassa Intiassa. Sen parissa työskentelee noin 5 miljoonaa ihmistä ja se on yksi Intian nopeimmin kasvavista tuotannon aloista. Intiasta lähtee vuosittain maailmalle miljardien eurojen edestä jalokivi- ja kultatuotteita. (IBEF: Gems and Jewellery Industry in India)