Tunturisuden sivut
Smaragdi

Smaragdin vihreää luonnollisessa ympäristössään, ei voi jäädä keneltäkään huomaamatta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Eelco

Smaragdi - jumalten jalokivi ja jalokivien kuningas

Nimi smaragdi juontuu kreikankielestä (smaragdos) mutta saattaa alkujaan olla persialaista tai muinaisintialaista perua. Se tarkoittaa "vihreää kiveä".

Jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua smaragdia arvostettiin jalokivien kuninkaana. Smaragdeja on löydetty egyptiläisten faaraoiden hautakammioista ja Pompeijista. Smaragdi on mainittu myös raamatussa.

Vain hienoimmat laadut ovat läpinäkyviä. Smaragdi on yleensä lasikiiltoinen.

Smaragdi on silikaattimineraaleissa, berylli-ryhmään kuuluva vihreä värimuunnos ja ryhmänsä jaloin edustaja. Sen väristä on tullut käsite ja nimi tietylle vihreälle, smaragdinvihreälle, joka värinä on jäljittelemätön.

Smaragdin väri vaihtelee voimakkaan ruohonvihreästä vaaleampiin sävyihin. Tietynväriset, täysin puhtaat smaragdit kilpailevat arvossa timantin kanssa. Halutuin smaragdin väri on syvänvihreä.

Smaragdisormus

Smaragdisormus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Gary Dawson


Smaragdikoru

Smaragdikaulakoru, kuva freestockcenter - www.freepik.com.

Voimakivi smaragdi

"Egyptiläiset louhivat ensimmäisinä kaivoksistaan smaragdeja jo yli 4 000 vuotta sitten. Heille se oli ikuisuuden symboli. Egyptin kuningattaren, Kleopatran lempijalokivi oli smaragdi.

Smaragdit, joita on löydetty vanhoista, Kleopatran aikaisista kaivoksista, ovat beryllin vaaleampia muunnoksia. Nämä kivet olivat antiikin aikana hyvin haluttuja, egyptiläisiä naisia arvostettiin parhaina etsijöinä heidän erinomaisen näkökykynsä vuoksi.

Aristoteles ja Aleksanteri Suuri pitivät mukanaan suojana ja onnentuojana smaragdia. Roomalaiset pitivät smaragdia hedelmällisyyden symbolina ja se omistettiin Venukselle. Kaldealaiset ja inkat ovat palvoneet smaragdia."


Smaragditiara

Moreira-tiara on valmistettu platinasta, timanteista ja smaragdeista. Siinä on yksi suurimmista koskaan löydetyistä, jalokiviluokan smaragdeista. Suunnittelija Ernesto Moreira, 2005. - Cullen Hall of Gems and Minerals, Houston Museum of Natural Sciences, Texas, USA.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright Photo by © carpingdiem
*Photo used with permission.


"Smaragdi on yksi jäsen jalokivien ylhäisimmässä nelikossa, jossa ovat sen lisäksi timantti, rubiini ja safiiri.

Vihreän värinsä vuoksi smaragdi edustaa kevättä, uudistumista ja uutta elämää sekä nuoruutta, terveyttä ja elinvoimaisuutta. Siihen liitetään myös maagisuus, mystisyys ja kosmiset voimat, jotka näkymättöminä työskentelevät jokapäiväisessä todellisuudessamme.

Smaragdi on lempeyden, kärsivällisyyden, jalouden ja hienovaraisuuden kivi.

Smaragdi on rauhoittava ja tasapainottava jalokivi, joka palauttaa uskon ja toivon. Se on myös ystävyyden kivi, jonka avulla voi hoitaa ja parantaa ihmissuhteitaan."


"Smaragdin avulla voi hallita himojaan ja intohimojaan eli se tekee omistajansa siveäksi. Smaragdi edustaa tasapainoa täydellisen rakkauden ja täydellisen luottamuksen välillä. Se on rakkauden kivi, joka avaa sydämen ottamaan vastaan todellisen rakkauden kaikilla tasoilla. Se sisältää totuuden ja estää haltijaansa lankeamasta houkutuksiin.

Smaragdi on ennustajan ja intuition kivi, joka avaa sisällämme mahdollisuuden kertoa tulevista tapahtumista ja paljastaa kätketyt totuudet. Kätketyissä totuuksissa smaragdi paljastaa esimerkiksi sen, onko kumppani ollut uskollinen. Siksi smaragdi onkin uskollisuuden kivi, se on myös onnenkivi."


Smaragdi rannekoru

Rannekoru, smaragdi ja valkokulta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © MAURO CATEB


"Viisauden kivenä smaragdi kohottaa viisautta, parantaa muistia ja kirkastaa mielen. Samalla se nostaa selkeästi esille asioita, joita emme vielä tarkalleen tiedosta, mutta joita intuitiomme tavoittelee.

Terveydentilassa smaragdi on hyväksi silmille. Se myös pysäyttää verenvuodon, ainakin näin uskottiin jo 1600-luvulla, parantaa punataudin ja vieläpä on uskottu laskevan potilaan kuumeenkin.

Smaragdi on oiva väline demonien karkottamiseen ja myös myrkkyjen vastalääkkeenä.

Smaragdi on Vesimiehen ja Kaksosten horoskooppikivi. - Smaragdi on toukokuun syntymäkivi eli kuukaudenkivi eli onnenkivi."


Lähteet
*Kaiva.fi
*Symes, R. F. ; Harding, R. R. ; Taipale, Kalle ; Taipale, Riikka: Jalokivet, Helsinki Media 1997
*Walter Schumann, Matti Vaasjoki: Jalokivet ja korukivet, Otava 1979
*Dud'a, Rudolf ; Rejl, Luboš ; Taipale, Kalle: Jalokivien maailma : jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, WSOY 1998
*Kodin suuri tietosanakirja: Jalokivet, Weilin + Göös
*Spectrum: Jalokivet, WSOY
*Häät ja juhlat: Jalokivet ja niiden kauniit värit
*geologia.fi
*Katriina, Unelmia kohti: Hoitavien kivien ominaisuudet
*Aurora Design: Maagiset jalokivet
*Nordic jewel: Hyödyllistä tietoa jalo- ja korukivistä sekä helmistä
*The Crystal Encyclopedia
*Crystal Vaults
*The Secret of The Tarot
*Jalokivet ja Edgar Cayce, Biokustannus Oy
*Marianne Aalto: Kivet kertovat, Gummerus