Tunturisuden sivut
Timantti

Timantti loistelee kimberliitin sisällä. Myös isäntäkivi kimberliitti on harvinainen kivilaji, yksi maailman harvinaisimmista. Kimberliitti voi sisältää timantteja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James St. John

Timantti - jalokivi ikuisuudesta

Suurin osa timanteista on kehittynyt 3,5 - 1,0 miljardia vuotta sitten, 150 - 250 kilometrin syvyydessä. Ensimmäiset timantit löydettiin joista ja rannoilta, nykyisin niitä louhitaan eri puolilla maapalloa.

Timantin nimi tulee kreikankielisestä sanasta adamas, joka tarkoittaa voittamatonta. Arvokkain jalokivistä, timantti, muodostuu kokonaisuudessaan puhtaasta, kiteisestä hiilestä, eikä sisällä mitään muita alkuaineita. Se syntyy maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa. Timantti on yleensä väritön, voimakkaat värisävyt ovat harvinaisia. Timantin ylivoimaisia ominaisuuksia muihin jalo- ja korukiviin nähden ovat esimerkiksi voimakas kiilto, loisto ja kovuus.

Tavallisimmin timantit hiotaan joko briljanteiksi, ruusuiksi, tai neliön taikka suorakaiteen muotoisiksi. Timantit, jotka sulavatkin vasta yli 3 500 °C -asteen kuumuudessa, ovat ikuisia. Ikuisuus pitää sisällään myös ikuisen rakkauden, joka voidaan sinetöidä timanttisormuksin.

Herkimer timantit

Kuvassa herkimer-timantit kurkistelevat louhitun kivenpalan sisältä. Nimestään ja timanttimaisesta ulkonäöstään huolimatta herkimer-timantit eivät ole laisinkaan timantteja, vaan kyseessä on erityinen vuorikiteen eli kirkkaan kvartsin muunnos. Herkimer nimeen tulee löytöpaikan mukaan. Näitä timantteja saa pieninä haltuunsa muutamalla eurollakin.

Voimakivenä herkimer omaa hyvin korkean värähtelyn ja pistävän energian. Joillekin ihmisille tämä voi aiheuttaa unettomuutta tai muuta rauhattomuuttakin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jo Zimny Photos


Timanttisormukset

Sormukset - platina ja timantti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © ilovebutter

Voimakivi timantti

"Timantti on äärimmäisen arvokas myös luonnollisessa, hiomattomassa muodossaan ja se on hyvin käyttökelpoinen parantavien ominaisuuksiensa vuoksi. Timantin kovuus antaa sille voimaa itsensä paholaisen karkottamiseen ja mahdin tuoda suurinta onnea. Muinaisista ajoista saakka timantti on ilmentänyt ikuista rakkautta ja rohkaissut ihmistä uskomaan ja luottamaan.

Abraham kantoi kaulallaan timanttia ja sairaan tarvitsi vain katsoa tätä timanttia, kun hän jo parani.

Buddhalaisuudessa timantti on sisäisen valon ja oivalluksen symboli. Sen avulla voidaan leikata pois kaikki harhaluulot ja löytää kestävä totuus. Timantin kyky tehdä ihmisestä pelottoman tekee siitä yhden parhaimmin suojelevista kivistä.

Hindujen mukaan huonolaatuisten timanttien käyttö parantamisessa on pahaksi, sillä ne eivät paranna, vaan voivat päinvastoin aiheuttaa raajarikkoisuutta, keltatautia, keuhkopussintulehdusta ja jopa lepraa.

Luonnollisestikin timantti on myös vaurauden, rikkauden ja runsauden symboli. Se on ihanteellinen jalokivi askeetikolle, joka luopuu kaikesta omistuksestaan, hankkien sen sijaan timantin ja pyhittäen koko elämänsä sen äärellä mietiskelyyn ja meditointiin.

Vaikka timantti onkin jäänvärinen ja tuo siten mieleen talven, timanttia kutsutaan kuitenkin valon kristalliksi. Valossa välkehtivä timantti on täydellisyyden symboli. Timantin loisto ja energia luo ihmisen herkkien energiakenttien ympärille suojakentän, jota ei edes mikään vihamielinen ajatuskaan ulkopuolelta voi läpäistä.

Timantti sulkee sisäänsä niin onnea kuin vaikeuksiakin. Se on joutunut kokemaan omassa elämässään suuria vaikeuksia, ollessaan ensiksi miljoonien vuosien ajan äärimmäisessä puristuksessa ja tunkeutuessaan sitten myllerrysten kautta maan pintaan. - Siksi timantti kehottaakin myös ihmistä taistelemaan vaikeuksissa ja ajattelemaan elämän koitoksista myönteisesti, sillä kukin voi oppia tuntemaan omat mahdollisuutensa, luonteenlujuutensa ja rajansa vain vaikeuksien kautta. Kärsimys jalostaa.

Jos näkee unta timanteista, se tietää menestystä, vaurautta, onnea ja voittoa."


Timanttisormukset

Intialainen sormus - kulta ja timantti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © GoDesi.com


"Kun imeskelee hetken timanttia, ei kykene sen jälkeen laisinkaan valehtelemaan. Timantin imeskely huijaa myös näläntunnetta, mikä helpottaa paastoamista.

Timantti lahjoittaa kantajalleen kunnian, rohkeuden, puhtaan valon ja puhdistautumisen, harmonian sekä ikuisen rakkauden ja yltäkylläisyyden - ja viattomuuden sekä uskollisuuden. Se tuo mukanaan suurta, keskittynyttä voimaa ja selkeyttä, sekä kirkastaa ajatuksia ja auttaa valaistumisessa.

Timantin on uskottu myös tekevän myrkyt tehottomiksi ja poistavan mielettömyyden ja pelot. Ammoisina aikoina timanttia on käytetty myös jauhettuna aineena sisäisesti, mikä ei tietenkään nykyisin ole sopivaa. Tuolloin uskottiin, että timantti ihmisen sisälle siirtyessään siirtäisi voimansa ihmiseen.

Intialaiset ovat pitäneet timantteja niiden säihkeen vuoksi räjähtäneiden tähtien sirpaleina. Nykyisin timanttikorvakorujen käytön uskotaan torjuvan matkapuhelimen säteilyä.

Metafyysisessä käytössä raakatimantti on parempi, kuin hiottu. Silloin timantin luonnolliset muodot auttavat harmonisoimaan ja vahvistamaan energiaa, joka virtaa kiderakenteen läpi.

Timantti on Härän ja Neitsyen horoskooppikivi. - Timantti on huhtikuun syntymäkivi eli kuukaudenkivi eli onnenkivi."


Lähteet
*Kaiva.fi
*Symes, R. F. ; Harding, R. R. ; Taipale, Kalle ; Taipale, Riikka: Jalokivet, Helsinki Media 1997
*Walter Schumann, Matti Vaasjoki: Jalokivet ja korukivet, Otava 1979
*Dud'a, Rudolf ; Rejl, Luboš ; Taipale, Kalle: Jalokivien maailma : jalo- ja korukivet ja niiden ominaisuudet, WSOY 1998
*Kodin suuri tietosanakirja: Jalokivet, Weilin + Göös
*Spectrum: Jalokivet, WSOY
*Häät ja juhlat: Jalokivet ja niiden kauniit värit
*geologia.fi
*Katriina, Unelmia kohti: Hoitavien kivien ominaisuudet
*Aurora Design: Maagiset jalokivet
*Nordic jewel: Hyödyllistä tietoa jalo- ja korukivistä sekä helmistä
*The Crystal Encyclopedia
*Crystal Vaults
*The Secret of The Tarot
*Jalokivet ja Edgar Cayce, Biokustannus Oy
*Marianne Aalto: Kivet kertovat, Gummerus


Intian kultaseppä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © zol m

Intialainen kultaseppä työssään

Intia on kultaseppien ja jalokiviin erikoistuneiden jalokiviseppien maa. Intian upporikkaat maharadjat ovat vuosisatojen myötä haalineet omistukseensa valtavat määrät kultaa ja jalokiviä.

Jalokivi- ja koruteollisuus on nykyisinkin hyvin merkittävässä asemassa Intiassa. Sen parissa työskentelee noin 5 miljoonaa ihmistä ja se on yksi Intian nopeimmin kasvavista tuotannon aloista. Intiasta lähtee vuosittain maailmalle miljardien eurojen edestä jalokivi- ja kultatuotteita. (IBEF: Gems and Jewellery Industry in India)