Tunturisuden sivut
jeesuksen syntymä JEESUKSEN LAPSUUS

Kun Jeesus syntyi, hallitsi maata kuningas Herodes, joka ei suinkaan ilahtunut kuullessaan, että uusi kuningas oli syntynyt Betlehemiin. Hän lähettikin kaikki sotilaansa etsimään lasta. Hirmuhallitsija Herodes ei tyytynyt vain etsintöihin, vaan hän lähetti knihtinsä tappamaan ja virtaan heittämään kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat poikalapset, jotta tuleva kuningas saisi surmansa.

Silloin enkelit ilmoittivat Joosefille, että hänen on lähdettävä Jeesuksen ja Marian kanssa pakoon Egyptiin, niin ettei Herodes kykenisi löytämään Jeesusta. Niin he lähtivät matkaan ja olivat Egyptissä niin kauan, kunnes enkeli ilmoitti Joosefille, että on turvallista palata. He asettuivat asumaan Nasaretin kaupunkiin, jossa heidän ystävänsäkin olivat.

Jeesus 12-vuotiaana

Jeesus kaksitoistavuotiaana.

Jeesus 12-vuotiaana

Jeesus kaksitoistavuotiaana. Taiteilija Florence Kroger.

Alttaripojat
Jeesus Kristus Jeesus Kristus

Jeesuksen lapsuus - koulua, puusepänoppia ja rukoilua Nasaretissa

Tiedämme Jeesuksen lapsuuden perheestä vain vähän. Hänellä oli ainakin äiti, veljiä ja sisaria. Varhaisimmassa lähteessä, Markuksen evankeliumissa (n. vuodelta 70 jKr.) mainitaan nimeltä äiti Maria sekä veljet Jaakob, Joosef, Juudas ja Simon. Sisaret jäävät nimeämättä (Mark.6:3). Antiikin perhekäsitys oli laaja. Sisarukset ovat voineet olla eri isästä tai jopa serkkuja. Perhepiiriin on kuulunut useita lapsia ja voidaan puhua maaseutukylän suurperheestä.

Lapsuutensa Jeesus vietti Nasaretin kylässä Galilean maaseudulla, Rooman valtakunnan syrjäisessä provinssissa. Kaikki lapset käyvät koulua ja niin teki Jeesuskin. Hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan Nasaretissa synagogan koulussa.

Koulun ohella Jeesus oppi myös puusepän taitoja isältään Joosefilta, joka oli puuseppä. Puuseppien ammatti, kuten monet muutkin ammatit, kulkivat jo tuolloin suvussa ja pojat oppivat isänsä ammatin. Jeesus oppi tekemään ahkerasti työtä Joosefin rinnalla.

Äidiltään Marialta Jeesus kuuli kertomuksia Jumalasta. Maria opetti hänet myös rukoilemaan. Kaikenlaisia muitakin asioita hän oppi kaikkien lasten tapaan, ja vielä enemmänkin, koska oli kiinnostunut oppimaan. Hänen äidinkielensä oli heprean läheinen sukukieli aramea. Jeesus osasi myös hepreaa, pyhien kirjoitusten kieltä ja ehkä hiukan ajan yleiskieltä kreikkaa.

Juutalaiset perinteet

Jeesus syntyi juutalaiseen perheeseen ja oli itse juutalainen, sillä hänen äitinsä ja kasvattajaisänsä olivat juutalaisia. Jeesuksen perhe oli juutalainen ja noudatti juutalaista lakia. Niinpä myös erilaiset ruokaan ja puhtauteen liittyvät juutalaiset säännökset ovat kuuluneet arkiseen elämään. Sapattia on vietetty viikottain ja myös temppelissä on käyty harjoittamassa hartautta, uhraamassa ja juhlimassa. Kaikkien juutalaisten poikien tavoin Jeesus tutki pyhiä kirjoituksia ja juutalaisia lakeja.Jeesus 12-vuotiaana pääsiäisjuhlilla

Daavidin suvusta polveutuneen Jeesuksen lapsuudesta ja nuoruudesta on niukasti tietoja. Uusi Testamentti kertoo varsin niukasti Jeesuksen lapsuudesta ja nuoruudesta. Jo varhain kristityt alkoivat kysellä, millainen lapsi hän mahtoi olla, missä je kenen kanssa hän leikki Nasaretissa. Oliko hän etevä oppilas koulussa?

Jeesuksen lapsuudesta ennen sitä ajankohtaa, jolloin hän täytti 12 vuotta, ei evankeliumeissa ole hänen syntymänsä jälkeen mitään tietoa. 12-vuotiaina juutalaiset pojat ovat lain mukaan lain edessä täysi-ikäisiä, ja siksi Jeesuksestakin kerrotaan vasta tässä iässä. Tuomaan lapsuusevankeliumissa tosin kerrotaan Jeesuksen lapsuudesta, viisivuotiaasta kaksitoistavuotiaaksi, mutta sitä pidetään sepitettyinä tarinoina ja tulkittuina legendoina.

Kaksitoistavuotiaana Jeesus pääsi perheensä mukana jokavuotisille pääsiäisjuhlille, joita vietettiin Jerusalemissa. Tätä tärkeää juhlaa vietettiin sen tapahtuman muistoksi, kun Jehova auttoi juutalaisia pakenemaan Egyptin orjuudesta noin 1 400 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Tätä juhlaa odotettiin hartaasti ja sinne matkattiin yhdessä lukuisten muiden ihmisten kanssa. Naiset ja miehet kävelivät eri ryhmissä, ja joka ilta leiriytyessään matkan varrelle perheet kokoontuivat yhteen päivälliselle. Jerusalemissa Jeeus sai Marian ja Joosefin opastuksella tutustua myös isoon ja hienoon temppeliin, joka teki Jeesukseen suuren vaikutuksen.

Jeesus

Jeesus temppelissä pappien seurassa

Jerusalemin pääsiäisjuhlien lähestyessä loppuaan oli aika lähteä kotimatkalle. Maria ja Joosef eivät kuitenkaan kotimatkallaan löytäneet Jeesusta mistään, mutta ajattelivat, että hän oli varmaankin muiden poikien kanssa touhuilemassa jotakin.

Lopulta he lähtivät etsimään Jeesusta, kysellen kaikilta vastaantulijoilta, olivatko he nähneet Jeesusta, mutta kukaan ei ollut nähnyt. Kun Jeesusta ei vain alkanut näkyä, alkoivat Maria ja Joosef todella huolestua. Sitten he ajattelivat, että jospa Jeesus on Jerusalemissa temppelissä, jossa he olivat yhdessä aiemmin käyneet ja riensivät sinne.

Temppelistähän Maria ja Joosef Jeesuksen sitten löysivätkin, jouduttuaan etsimään häntä kolmen päivän ajan. Siellä Jeesus heidän suureksi hämmästyksekseen keskusteli hartaasti ja innolla pappien kuin vertaistensa kanssa, jopa viisaamminkin kuin papit. Papit hämmästelivät Marialle ja Joosefille, että kuinka heidän poikansa voikin jo 12-vuotiaana tietää niin paljon ja olla niin viisas!

Jeesus huomasi silloin, kuinka huolestuneita hänen vanhempansa olivat ja kiirehti sanomaan rauhoittelevasti heille: "Kyllä teidän olisi pitänyt arvata mistä minut löytää. Tämä on minun Taivaallisen Isäni huone ja täällä minun on hyvä olla."

Jeesuksen vastaus vanhemmilleen osoittaa, että Jeesus tiedosti jo lapsena olevansa Jumalan Poika: "Ettekö tienneet, että minun tulee olla Isäni luona." (4.2) Isällä hän tarkoitti Jumalaa. Juutalaisuudessa ihminen ei kutsu Jumalaa Isäksi.

Synagogassa kokoontuminen sapattina pyhiä kirjoituksia kuulemaan oli Jeesuksen lapsuuden aikoihin nouseva perinne. Jerusalemin temppeli oli erilainen kuin nykyajan temppelit. Se oli hyvin suuri, ja pihat ja käytävät olivat täynnä ihmisiä. Ihmiset toivat temppeliin eläimiäkin, joita papit uhrasivat.

Oliko Jeesus ihan oikeasti olemassa? - Joosef Jeesuksen isänä

Jeesuksen syntymästä tiedetään historiallisessa valossa hyvin vähän. Teologian tohtori Sakari Häkkisen mukaan siitä ei tiedetä mitään. Hänen mukaansa voidaan sanoa kuitenkin äärimmäisellä todennäköisyydellä, että Jeesus Nasaretilainen on ollut oikeasti elänyt historiallinen henkilö.

Jeesuksen isää tohtori Häkkinen pitää kuitenkin jälkeenpäin keksittynä henkilönä. Isästäkään ei kerrota varhaisissa teksteissä mitään. Markuksen evankeliumissa ei kerrota Joosefista ja todennäköisesti Joosefin esikuva tulee vanhasta testamentista Matteuksen evankeliumiin. Häkkisen mukaan Joosef on kirjallinen luomus, emmekä oikeasti tiedä, kuka oli Jeesuksen isä.

Teologian tohtori Sakari Häkkinen kertoo myös, että joulun ihme, neitseestä syntyminen on antiikin ajan tapa kertoa sitä, että Jeesus oli Jumalan poika ja Jumalan lähettämä maailman historian merkityksellisin ihminen. (Marianne Mattila - Yle Savo 3.12.2012: Oliko Jeesus ihan oikeasti olemassa?)

Jeesus äitinsä Marian kanssa

Jeesus teinipoikana äitinsä Marian kanssa

Maria, Jeesus ja Joosef.
Jeesus äitinsä Marian kanssa

Jeesus teinipoikana äitinsä ja isänsä kanssa

Maria, Jeesus ja Joosef.

All rights reserved
*Kuva Copyright Waiting For The Word
Jeesus 12-vuotiaana

Jeesus kaksitoistavuotiaana temppelissä

Jeesus kaksitoistavuotiaana Jerusalemissa temppelissä, jossa oppineet hämmästelevät hänen viisauttaan.

All rights reserved
*Kuva Copyright Waiting For The Word
Jeesus
Jeesus puusepänopissa - puuseppää aina tarvitaan Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © More Good Foundation
Jeesus
Jeesus keskustelee 12-vuotiaana Jerusalemin temppelissä pappien kanssa - tanskalainen Carl Bloch (1834 - 1890) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Public domain
Jeesus
Pyhä perhe arjen askareissa - John Rogers Herbert (1810 - 1890)

Maalauksen alkuperäinen nimi englanniksi "Our Saviour, Subject to His Parents at Nazareth (The Youth of Our Lord)".
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Birmingham Museum and Art Gallery
*** tunturisusi.com linkit ***