Joulu
Tunturisuden sivut

Lunta Afrikassa: lumihuippuiset Atlasvuoret Marokossa. Atlasvuoret ovat Pohjois-Afrikassa sijaitseva poimuvuoristo. Vuorijonon pituus on yli 2 000 kilometriä, ja se ulottuu Marokon, Algerian sekä Tunisian alueelle. - Kuva Copyright © Ralph Kränzlein - Creative Commons.Afrikassa kasvava joulumarja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, Afrikan joulumarja - Copyright © galanhsnu

Afrikan joulumarja (Chironia baccifera)

Afrikalla on jotakin sellaistakin, mikä Joulupukin kotimaalta Suomelta puuttuu, eli ikioma joulumarjansa (engl. Christmas Berry). Jouluisen nimensä marja saa siitä, että sen marjat kypsyvät punaisina juuri joulun aikaan. Sukuun Chironia kuuluu kolmisenkymmentä lajia, niistä kuusitoista elää eteläisessä Afrikassa.

Oikeaa joulun henkeä ja hyvää mieltä tällä marjalla ei ole. Vaikka sitä käytetäänkin hyvin pieninä määrinä lääkinnällisiin tarkoituksiin, niin marjojen syöminen pensaasta on hyvin vaarallista, sillä se voi johtaa kuolemaan. (Berenice Carolus: Chironia baccifera)

Afrikan joulu Joulu Afrikassa

Otsikon edellä liehuu Afrikan unionin lippu. Afrikan unioni on 55 Afrikan valtion muodostama kansainvälinen järjestö. Afrikka on maailman toiseksi suurin maanosa. Sen pinta-ala on 30 065 000 km², joka on 20,3 % Maan maapinta-alasta. Afrikan yli miljardi asukasta muodostavat noin 14,8 % ihmiskunnasta.

Afrikassa asuvat kristilliset yhteisöt, sekä pienet että suuret, viettävät joulua. Afrikassa on noin 350 miljoonaa kristittyä, joten joulunjuhlijoita riittää. Joululaulut kaikavat samoina joulun päivinä, kuin muuallakin maailmassa, Ghanasta Etelä-Afrikkaan.

Koptit Etiopiassa ja Egyptissä juhlivat oman kalenterinsa mukaan myös joulua 25. päivänä joulukuuta, mutta tuo päivämäärä meille muille on jo tammikuun 7. päivä.

Monissa sellaisissakin maissa, joissa pääuskontona on islamilaisuus, joulu näkyy tavalla taikka toisella. Esimerkiksi Senegalin väestöstä yli 90 prosenttia on muslimeita, mutta senkin pääkaupungissa Dakarissa, myydään muovisia joulukuusia ja muita joulukoristeita.

Joulukuusena läntisessä Afrikassa yleisin on öljypalmu. Joulukuusia koristellaan monin tavoin, niihin voidaan ripustaa itse tehtyjä pieniä nukkejakin.

Harrasta juhlintaa

Afrikassa joulu ei ole voinut saavuttaa sellaista kaupallisuutta, jollaisena sitä vietetään länsimaissa, Euroopassa ja Amerikassa. Joulua vietetään sen alkuperäisen sanoman ja Jeesuksen syntymän kunniaksi. Afrikkalaiset ovat hyvin hartaita ja uskollisia kirkollisten menojen harjoittajia ja kirkkokäynnit ovat joulun tärkeintä antia.

Kirkonmenot ovat eri puolilla hyvin erilaisia, mutta erona meikäläisiin joulukirkkoihin on se, että Afrikassa kirkossakin usein tanssitaan ja lauletaan ja pidetään hauskaa ja iloitaan. Siellä ei vain istuta kuin muumiot kiinni penkkiin jäätyneinä, kuten meillä usein tehdään.

Monet afrikkalaiset ovat niin köyhiäkin, että mahdollisuuksia lahjojen antoon ei ole. Monet hyväntekeväisyysjärjestöt ja kirkot toimivat erityisesti joulun aikana Afrikassa aktiivisesti, jakaen joulun sanomaa ja lahjojakin.
Kamerun

Naiset jouluviikolla 2018, mukana YK:n Afrikan naisten projektissa, jonka puitteissa rakennettiin ja parannettiin Kamerunin teitä.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © UN Women

Jouluruokaa

Jouluruokien kirjo valtavalla Afrikan mantereella, eri kulttuureissa vaihtelee.

Itäisessa Afrikassa syödään jouluna vuohta ja vuohet katoavatkin pian myytyinä paikallisilta markkinoilta.

Etelä-Afrikassa päivä porottaa jouluna kuumana, ja perheet kokoontuvat jouluaterialle kuumille rannoille. Ruokana ovat paikallinen braais, sekä jauhelihapiirakat, kalkkuna ja erilaiset vanukkaat, jotka ovat jäänteitä brittien siirtomaa-ajoilta.

Ghanan pakollinen jouluruoka on fufu, kera okrakeiton, kun taas Liberiassa napostellaan riisiä, naudanlihaa ja keksejä. Zimbabwelaisten jouluruokia ovat suuret määrät leipää, hilloa ja teetä, kera vuohenlihan.

joulu
joulu

Kongossa on saatu joululahjoina koululaisille kaikenlaisia koulutarpeita, kirjoja, vihkoja ja kyniä. Maailman hyväntekeväisyysjärjestöt tekevät parhaansa, auttaakseen Afrikan köyhiä maita. Musiikki on aina läsnä afrikkalaisissa juhlissa, niin myös joulunvietossa Kongossa on lasten ikioma orkesteri vauhdissa.

Creative Commons
*Kuvat Copyright © Woody Collins

Afrikan joulua

Nigerian joulu Lagosissa, Nigeriassa ovat koolla nämä iloiset joulunviettäjät.

Creative Commons
*Kuva Copyright © Stefan Magdalinski


Afrikan musiikkia

Creative Commons
*Kuva Afrikan lasten kuorosta - Copyright © Flickr/The Bush Center

Koulunkäyntiä Afrikassa

Yhä useampi lapsi aloittaa opintiensä myös kehitysmaissa. Varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa koulumaksujen poistaminen on avannut koulujen ovet miljoonille uusille oppilaille. Silti 67 miljoonaa lasta ei pääse edelleenkään kouluun. Useimmat heistä asuvat kaikkein köyhimmissä kehitysmaissa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Epätodennäköisimmin koulua käy maaseudulla asuvan köyhän perheen tyttö.

Yli puolet koulua käymättömistä lapsista on tyttöjä. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tarvitaan miljoona uutta opettajaa, jotta kaikki lapset saisivat perusopetusta. Monet koulunsa aloittaneet lapset keskeyttävät opintonsa jo alaluokilla. Harvat kehitysmaiden lapset ja nuoret jatkavat siis suomalaista yläkoulua vastaaville luokka-asteille, lukiosta tai ammattikoulusta puhumattakaan. (Global.finland.fi)

Toubkal
Toubkal

Luntakin on Afrikassa. Marokon ja Pohjois-Afrikan korkein vuori on Atlasvuorten Toubkal, jolla on korkeutta 4 167 metriä. Kuvat lumisista huipuista joulukuulta 2018.

Creative Commons
*Kuvat - Copyright © Johannes Schwanbeck
Kamerun

Batchenga, Kamerun joulukuussa 2018. Moottoripyörät ovat yleisiä kulkuneuvoja ja niitä käytetään myös maksullisesti eli taksiajossa.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © UN Women

Valkoista joulua Afrikassa

Vaikka Afrikassa noudatellaankin pääpiirteissään samanlaisia joulutapoja, kuin muuallakin maailmassa, niin yksi asia on varmaa. Valkoisen joulun todennäköisyys on hyvin vähäinen, jollei satu asumaan Atlas-vuorilla Marokossa.

Joulu

Kuvan perhe kauniissa, afrikkalaisissa asuissaan kulki Nigerissä, Niameyn kaupungissa päivä loppiaisen jälkeen, eli 7.1.2016.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Gustave Deghilage

Hyvää Joulua! - Afrikan kielillä

Ghana: Afishapa
Zimbabwe: Merry Kisimusi!
Etelä-Afrikka, afrikaans: Geseënde Kersfees!
Etelä-Afrikka, zulu: Sinifisela Ukhisimusi Omuhle!
Swazimaa: Sinifisela Khisimusi Lomuhle!
Lestotho: Matswalo a Morena a Mabotse!
Tansania, Kenia, swahili: Kuwa na Krismasi njema!
Etiopia: Melkam Yelidet Beaal!
Egypti: Colo sana wintom tiebeen!
Nigeria: E ku odun, e hu iye' dun!

Afrikan joulua

Elokuva Afrikassa tekeillä - paljon iloisia avustajia.

Creative Commons
*Kuva - Filmmaker in Africa - Elokuvantekoa Afrikassa - Copyright © Espen Faugstad


Afrikan joulu
Afrikan joulu

Joulupukilla on Etelä-Afrikassakin paljon ystäviä.

Creative Commons
*Kuvat Copyright © Flickr/Axel Bührmann

Koululuokka

Nigerian joulu
Nigerian joulu

Nigerian joulu Lagosissa, Nigerian suurimmassa kaupungissa juhlitaan joulua joulukuussa 2011.

Creative Commons
*Kuvat Copyright © Stefan Magdalinski


Lähteet
Suomen Lähetysseura.
About.com: Christmas in Africa.
Santa's net: Christmas Traditions Around the World - Christmas in Africa.