Menu
Joulu
Joulukello Brasiliassa on Joulu Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Claudio Beck
Brasilian joulua
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Leandro Neumann Ciuffo


Copacabanan joulu 2016

Yllä kuvassa ollaan Copacabanan hiekkarannalla Rio de Janeirossa, jouluaattona 24.12.2016.

Brasilian joulu Joulu Brasiliassa

Brasiliassa on jouluna kuumaa, palmut huojuvat ja kansa viettää aikaansa hiekkarannoilla. Silti joulua vietetään samaan aikaan, kuin muuallakin. Helteestä huolimatta joulupukki pukeutuu hyvin lämpimästi ja viileyden tuntua tuo tekolumi, jota levitellään vähän joka puolelle.

Hauskaa joulua

Brasilia on saanut jouluunsa vaikutteita amerikkalaisesta ja eurooppalaisesta joulusta. Itämaan tietäjät ovat edelleen suuresti arvostettuja ja joululahjojakin on jaettu latinalaisamerikakalaisen kulttuurin mukaisesti loppiaisena, mutta nykyisin lahjoja jakaa joulupukkikin, Papai Noel. Niinpä lapset voivat parhaimmillaan saada lahjoja kaksikin kertaa, sekä jouluaattona, että loppiaisena.

Hauskaa joulua

Joulupukki - Papai Noel - tuleekin etuovesta ja käy ennen sitä joulupukkikoulun

Brasilialaisten joulupukki Papai Noel on vaatetukseltaan ja olemukseltaan varsin samannäköinen, kuin meidänkin joulupukkimme. Pohjois-Amerikassahan joulupukkirukka joutuu ahtautumaan ihmisten asuntoihin savupiipun kautta - mikä ei tunnu kyllä näin ohimennen mainittuna laisinkaan järkevältä saatika pukin kannalta mukavalta. Brasilian oloissa harvemmin on takkoja ja savupiippuja, joten siellä hyvin järkevästi joulupukki onkin omaksunut tavan tulla sisään reilusti etuovesta.

Joulupukit saavat Brasiliassa koulutustakin. Rio de Janeirossa on pukkikoulu, josta jo 18 vuoden ajan on valmistunut 30 - 40 joulupukkia vuosittain. Täten tämän koulun oli vuoteen 2011 mennessä onnistuneesti läpäissyt yli 400 valmistunutta joulupukkia.

Joulupukkiopiskelijat oppivat koulussaan kaikki joulupukin perustaidot. Kurssilla kokelaat oppivat kävelemään, puhumaan ja laulamaan kuin oikea joulupukki. Monet joululauluista ovat tuttuja kaikkialla maailmassa, tosin portugaliksi laulettuina.

Haastavinta pukkioppilaiden mielestä on oppia vastaamaan spontaanisti ja vakuuttavasti - ja nauramatta - lasten mitä kummallisimpiin kysymyksiin.

Joulun tarina täytyy myös tuntea: Raamatun kertomus Jeesuksen syntymästä. Katolisessa Brasiliassa se lienee kaikille tuttu jo ennestään. Koulutus päättyy paraatiin, joka suoritetaan tietenkin samban tahdissa.

Hauskaa joulua

Seimikulttuuri

Seimi on brasilialaisillekin tärkeä koriste-rakennelma ja paljon muutakin, sen sisältämän suuren sanoman vuoksi. Seimet, kera Jeesuksen, eläinten ja muun tallitavaran rakennetaan toinen toistaan kauniimmiksi. Muutenkin, juuri Jeesuksen syntymähetki on joulun alkuperäisen ajatuksen mukaisesti brasilialaisille hyvin tärkeä, ja syntymätallin tapahtumia ei esitellä vain seimissä, vaan niitä myös näytellään julkisissa juhlissa ja kodeissa.

Joulukuusiakin brasilialaiset koristelevat koteihinsa, mutta seimi on useinkin keskeinen joulun koriste.

Hauskaa joulua
Jouluruokaa

Jouluaterian brasilialaiset syövät katolilaisten serkkujensa tapaan hyvin myöhään jouluaattoiltana, puolen yön tienoilla. Erilaisin maukkain lisukkein, farofa, täytetty kalkkuna on tärkein ruokalaji, mutta sen ohessa syödään paljon muita paikallisia herkkuja, sipulia, valkosipulia, kivipiiraa, oliiveja, kovaksi keitettyjä munia ja pekoniakin. Joulun ruokia ovat myös köyhät ritarit ja kuskus.

Hauskaa joulua Paavia seurataan

Vatikaani lähettää Roomasta jouluna keskiyön messun ja tätä lähetystä seuraavat Brasiliassa monet televisiosta tai radiosta.


Joulua portugaliksi

Natal - Joulu.
Feliz Natal! - Hyvää Joulua!
Papai Noel - Joulupukki.
Brasilian joulu Brasilian joulu

Harrasta joulun juhlintaa Rio de Janeirossa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla Copyright © Igreja Adventista Central de Porto Alegre
Brasilian joulu Brasilian joulu Brasilian joulu

Hauskaa joulua Papai Noel Olimpiassa

Joulupukki tonttuineen hyörinän keskellä Olimpian joulujuhlissa paraateineen jouluna 2013. Olimpia on 50 000 asukkaan kaupunki São Paulo-osavaltion pohjoisosissa. Olimpia ei ole saanut nimeään Kreikan olympialaisista, vaan nimen takana on yksi kaupungin perustajista, Maria Olímpia Rodrigues Vieira.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Chegada Papai Noel de Olímpia 2013 - Copyright © Leonardo Concon


Brasilian joulu

Hauskaa joulua Brasilian joulusää

Brasilian hiekkarannoilla hehkuu polttava aurinko 4.12. - Batuba Beach, Bahia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva hiekkarannasta Copyright © Jorge Andrade


Brasilian joulu

Hauskaa joulua Rion sambakarnevaali

Riossa tanssitaan samban tahtiin jokaisena vuotena helmikuussa, maailman suurimmassa karnevaalitapahtumassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Xavier Donat


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Rejane Souza


Brasilian joulu Brasilian joulu

Lähteet
Christmas Celebrations: Christmas in Brazil.
MTV3: Brasiliassa joulupukkikin sambaa
YLE Uutiset: Joulukuusien viikko
Joulu
Enkelten joulumusiikkia Tyttö São Paulosta

Kuva yllä, joulupäivänä 25.12.2011 São Paulo. Kuva oikealla 7.9.2012.

São Paulo on Brasilian suurin kaupunki ja samannimisen osavaltion pääkaupunki. São Paulon metropolialueella asuu lähes 20 miljoonaa ihmistä, ja se muodostaa eteläisen pallonpuoliskon suurimman väestökeskittymän. Itse kaupungin asukasluku on noin 11 miljoonaa.

São Paulo on Brasilian taloudellinen keskus ja se kilpailee Rio de Janeiron kanssa asemasta Brasilian kulttuurin ja urheilun pääkaupunkina. Matkailukohteena se ei kuitenkaan ole yhtä suosittu kuin Rio de Janeiro. (Wikipedia)

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Marcos Nunes
Brasilian iloisia lapsia
Papai Noelin polvella
Brasilian joulu Papai Noelia tapaamassa Brasiliassa Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Mensaje Fraternal
Joulupukki
Enkelten joulumusiikkia Joulupukin vastaanotolla Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Prefeitura Municipal Itanhaém
*** tunturisusi.com linkit ***