Joulu
Tunturisuden sivut

Skottien tuotteita kauniissa purkeissa ja pulloissaan. Kuva Copyright © UK in Italy - Creative Commons.

Trafalgar-aukion joulukuusi

Kuva Copyright © Geoff Henson - Creative Commons.

Trafalgar-aukion joulukuusi - oslolaisten lahja briteille

Kuvassa yllä Trafalgar Square Lontoossa ja norjalaisten lahjoittama joulukuusi, 2.1.2021. Joulukuusen aukio saa lahjoituksena joka vuosi Norjasta - ensimmäisen kerran se tapahtui vuonna 1947. Joulukuusi on norjalaisten symbolinen kiitollisuudenosoitus briteille siitä tuesta, jota he saivat briteiltä sotavuosina 1940 - 1945.

Joulukuusi

Joululauluja jouluna 2018 Lontoon Trafalgar-aukion joulukuusen juurella. - Kuva Copyright © James Petts - Creative Commons.

Englannin joulu Joulu Englannissa

Englannissa joulua on juhlittu vuoden vaihteen tienoilla jo noin tuhat vuotta, aina lähes siitä saakka, kun kristinusko saapui sen rannikoille. Keskiajalla kuninkaalliset juhlivat hoveissaan näyttävästi joulua. Juhlinta vain oli ehkä paljonkin toisenlaista kuin nykyisin, sillä jouluna saatettiin metsästää, mutta järjestettiin myös tanssiaisia.



Tummassa illassa Windsorin linnan jykevät muurit ovat saaneet seurakseen yhtä jykevän joulukuusen. - Kuva Copyright © Kevin Oliver - Creative Commons.

Lahjojen antaminen oli Englannissa yleistä jo 1400-luvulla, jolloin niiden liiallista antamista yritettiin joidenkin tietojen mukaan rajoittaa jopa lailla. Tosin silloin lahjoja annettiin uuden vuoden kunniaksi, ei jouluna. Vuonna 1840 nuori kuningatar Viktoria avioitui saksalaisen prinssi Albertin kanssa. Albert toi mukanaan saksalaisia joulunviettotapoja, ja tällöin alettiin Englannissakin jouluna jakaa joululahjoja. Maailman ensimmäinen joulukorttikin lähetettiin ensimmäisen kerran teollistuvassa Englannissa 1840-luvulla pian postimerkin käyttöönoton jälkeen.

Carnaby Street

Carnaby Street, Lontoon johtava muotikatu, joulukoristeissaan.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Martin Pettitt

Joulu on joulupäivänä

Englannissa joulun viettämistä lahjoineen ei ole siirretty jouluaattoon, kuten se meillä on tehty. Englannissa jouluaatto on lähes tavallinen työpäivä, vaikkakin jotkut saavat päivän lopusta muutaman tunnin vapaata.

Joululahjansa englantilaiset saavat joulupäivän aamuna. Joulupukki on edellisenä yönä käynyt jakamassa ne joko kunkin sängyn päätyyn taikka sukkaan takan reunukselle. Sisään pitkin taivaita lentänyt joulupukki pääsee talonväen nukkuessa amerikkalaiseen tapaan, eli savupiipun kautta.

Boxing Day, eli Tapaninpäivä on Englannissa vuoden vilkkain shoppailupäivä. Ihmiset tungeksivat tällöin alennusmyynneissä. Tapaninpäivän nimi Boxing Day juontuu siihen, että joskus muinoin pojat keräsivät eli kerjäsivät tänä päivänä savesta tehtyihin laatikkoihin rahaa, ja kierroksensa tehtyään he sitten rikkoivat nämä laatikkonsa ja laskivat, mitä olivat saaneet.

Kalkkunaa ja hanhea

Jouluaterian britit syövät yleensä joulupäivänä, mutta jotkut voivat nauttia sen jouluaattonakin. Joulupäivänä aterioidaan keskipäivän ja siten päivänvalon aikaan. Britit syövät ranskalaisten tapaan jouluateriallaan kalkkunaa, joulukinkusta he eivät ole kuulleetkaan. Kalkkunan kera brittiläiset nauttivat usein karpalokastiketta, punaviinimarjahyytelöä, paistettuja perunoita sekä vihanneksia, kuten ruusukaalia ja porkkanoita. Myös hanhi kuuluu jouluaterian pääruokiin, kuten toki myös kala ja kana, kunkin maun mukaan.

Noin muutoin alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan sisältävä jouluateria pitää sisällään mitä moninaisimpia, tavallisiakin ruokia. On lohkoperunoita, pateita, perunamuusia ja kaikenlaisia pieniä makkaroita.

Englannin joulua

Christmas pudding - jouluvanukas

Tärkein joulun jälkiruoka briteillä on tietenkin Christmas pudding, jouluvanukas. Vanukas tarjotaan Englannissa joulupäivän jälkiruokana kalkkuna- tai hanhipaistin jälkeen. Sen valmistus aloitetaan yleensä jo marraskuun loppupuolella. Jouluvanukas on yksi brittiläisen keittiön jouluklassikoista. Monilla talouksilla on oma, puolisalainen reseptinsä jouluvanukaan valmistamiseen. Jouluvanukkaan ainekset ovat varsinkin entisaikoina olleet arvossaan, mikä on tehnyt vanukkaasta erityisen juhlavan ruokalajin. Runsaat mausteet, kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat höyrytetylle vanukkaalle sen jouluisen maun.

Jälkiruokana on muuten erilaisia kakkuja ja joulukakkuja, suklaata ja jäätelöä - siis melko tavanomaisia ja maukkaita herkkuja. Jouluteetä Englannissa toki lipitetään hieman joka välissä.

Hauskaa joulua Charles Dickens

Charles Dickens on jättänyt kauniit jälkensä siihen kuvaan, joka meillä on ei vain Englannin joulusta, vaan siitä, mitä joulu on. Jo 1300- ja 1400-luvuilla Englannissa esitettiin näytelmiä Corpus Christi-päivänä, joka ajoittui johonkin toukokuun lopun ja kesäkuun lopun välille. Näytelmissä kuvailtiin Jeesuksen elämää ja niiden katsotaan olleen pohjana erilaisille joulutarinoille sekä joulurunoelmille. 1800-luvulla mm. Clement Clarken runo Visit from St. Nicholas ja Charles Dickensin tarina Christmas Carol, Saiturin joulu, alkoivat levittää joulua hyvän mielen ja lahjan antamisen juhlana.

Birminghamin joulupyramidi
Birminghamin joulupyramidi

Creative Commons
*Kuvat - Copyright © Elliott Brown

Birminghamin saksalainen joulupyramidi

Birminghamissa on jouluisin saksalaistyyppinen joulutori - Birmingham Frankfurt Christmas Market. Joulutorin koristuksiin kuuluu saksalaisperäinen joulupyramidi (Weihnachtspyramide - Christmas Pyramid). Tällaisella rakennelmalla on Saksassa pitkät perinteet ja joulupyramidin katsotaan olleen joulukuusen edeltäjä. Pyramidia käytetään erilaisin hahmoin myös kesäjuhlissa. Se muistuttaa henkilöhahmoineen, pyöreine muotoineen ja värikkäine toteutuksineen kuin karusellia.

Pienikokoisempana joulupyramidi on sisätiloissa käytettävä pyramidin muotoinen joulukoriste, jota kynttilöiden antama lämpö pyörittää. Pyramidin sisällä on kaikenlaisia pieniä figuureja ja koristeita. Pyramidin huipulla on pyöreä siivekeratas, jonka kynttilöistä kohoava lämpö saa pyörivään liikkeeseen ja näin koko pyramidi pyörii.

Joulupuun ohella juhlistaa joulua monessa saksalaisessa kodissa joulupyramidi. Päinvastoin kuin joulukuusi, jonka katolinen kirkko kielsi pitkään pakanallisena tapana, pyramidi on myös kirkon joulukoriste. Ennen kaikkea Erzgebirgen vuoristoseudulla joulupyramidi on erityisen suosittu.

Tiesitkö muuten, että - ikkunasta leijuva joulupullan tuoksukin on johtanut rangaistukseen

Englannin puritaanihallitsija Oliver Cromwell, joka hallitsi vuosina 1653 - 1658, kielsi joulunvieton, josta oli tullut Englannissa ylenpalttista mässäilyä. Cromwellin kannattajat pitivät joulua jäänteenä katolisen kirkon valta-ajalta. Joulukuun 25. päivästä tuli tavallinen arkipäivä. Tuolloin säädettiin myös lakeja, joiden perusteella jopa avoimesta ikkunasta leijuva jouluruoan tuoksu saattoi johtaa rangaistukseen. (Ilta-Sanomat: Tiesitkö tämän joulusta? - 10 faktaa).

Lapset laatikossa

Nyt lapset laitetaan laatikkoon - joululahjojen, isojen joululahjojen tekoa.

Creative Commons
*Kuva Copyright © Barney Moss


Joulupukki lentokentällä

Joulupukki Atlantin ylilentojen puitteissa, Gatwickin lentoasemalla kuvattuna jouluna 2017. Gatwickin lentoasema on Lontoon toiseksi suurin lentoasema ja Iso-Britannian toiseksi vilkkain lentoasema.

Creative Commons
*Kuva - Photo credit: Matt Alexander/PA Wire - Copyright © Flickr/TaylorHerring

Fulhamin Joulutori

Joululuistelija Joulutorilla Lontoossa 2017.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Hammersmith & Fulham Council


Christmas Cracker
Christmas Cracker

Hauskaa joulua Christmas Cracker - joulumakeinen

Kahdessa kuvassa yllä Christmas Crackereita, joilla on toisena nimenä bonbon. Christmas Crackerit ovat toinen toistaan kauniimpine ja värikkäämpine karamellipapereineen kuin ylisuuria karamelleja. Paperin alla sisältö on laitettu pahviseen lieriöön, joka itse tehdyissä Crackereissa voi olla esim. WC-paperirullan sisältä otettu pahvilieriö. Kaupasta ostettaessa laatikossa on tavallisesti 3 - 12 Crackeria.

Christmas Crackerit ovat näkyvä osa joulunviettoa sekä Englannissa, että Brittiläisen Kansainyhteisön maissa, kuten Australiassa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa. Ne ovat suosittuja myös Irlannissa. Jouluaterialla avataan alkuruuan yhteydessä Christmas Cracker niin, että aina kaksi vetää yhden Christmas Crackerin molemmista päistä, kunnes se pikkuisen räsähtäen hajoaa kahteen osaan. Paukahduksen aikaansaamiseksi voidaan käyttää joitakin kemikaalejakin. Voittaja on se, jolle jää Christmas Crackerista käteen isompi osa. Voitto ei ole kuitenkaan pääasia, vaikka se tuokin mukanaan ehkä hyvää onnea. Cracker sisältää silkkipaperista tehdyn hatun tai kruunun, pienen lelun, kuten hyrrän, ja lappuselle kirjoitetun viisauden, vitsin, moton tai arvoituksen.

Crackereista tehdään myös enemmän räjähtäviä versioita, joita käytetään Venäjällä uudenvuoden juhlinnassa, ja muualla myös pilailutarkoituksissa.
Sandringhamin kartano

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Phil McIver

Sandringhamin kartano

Sandringhamin kartano on Britannian kuningasperheen omistama kartano Sandringhamin kylässä Norfolkissa. Kartano liittyy erityisesti jouluun siten, että kuningatar matkustaa sinne joka vuosi muutama päivä ennen joulua, tavallisella matkustajajunalla Lontoosta, joulunviettoon.

Muut kuninkaallisen perheen jäsenet saapuvat jouluviettoon 23. joulukuuta. Kuningattarelle ja prinssi Philipille kerrotaan etukäteen tarkat ajat, jolloin kukin perheenjäsen saapuu. Prinssi Charles ja herttuatar Camilla ovat yleensä viimeisten vieraiden joukossa. (Ilta-Sanomat: Tiesitkö tätä kuninkaallisten joulusta? Kuningatar antaa joka vuosi saman lahjan - naiset ja koirat viettävät aattoillan erillään miehistä)

Kuningatarperheen vaatimattomat joululahjat

Äärettömän rikkaassa perheessä kaikilla on jo kaikkea, joten joululahjoissa ei tarvitse pröystäillä. Kuningatarperheessä annettuihin joululahjoihin ovat vuosien mittaan kuuluneet mm. esiliina, vessapaperiteline ja nahkainen WC-istuin. Ehkä täten lahjojen vaatimattomuudessa on menty jo ihan äärimmäisyyksiinkin.

Eräänä vuonna prinssi Harry antoi veljelleen prinssi Williamille lahjaksi kamman alleviivatakseen tämän hiustenlähtöä. Herttuatar Catherine puolestaan pisti jekun kiertämään ja antoi Harrylle lahjaksi "kasvata oma tyttöystäväsi" -paketin. Tuolloin Harry ei ollut vielä tavannut puolisoaan herttuatar Meghania.

Daily Mailin mukaan prinsessa Dianalle kävi kerran köpelösti lahjojen kanssa, sillä hän ei tiennyt, että perheessä on tapana antaa lähinnä pilailulahjoja. Diana osti prinsessa Annelle lahjaksi kauniin cashmereneuleen vain saadakseen itse vessapaperitelineen.

Kuningatar käyttää vuodessa peräti 35 000 euroa työntekijöilleen ja perheelleen hankkimiinsa lahjoihin. Kuningattaren palveluskuntaan kuuluu 550 henkilöä. He ehkä salaa toivoisivat jouluisin arvokkaitakin lahjoja, mutta heille kuningatar antaa joka vuosi vähittäiskauppa Tescon vanukkaan. Olisiko tässä kyse jo nuukuudestakin vallan.

Markkinatytöt

Tytöt "North End Road Christmas market" -joulumarkkinoilla Lontoon Hammersmith and Fulhamissa, joka on yksi Lontoon 32:sta kaupunkipiiristä. Joulukuu 2015.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Hammersmith & Fulham Council



Joulu

Liverpoolissa olivat joulupukit ja joulutontut koolla joulukuussa 2014.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Oneterry Aka Terry Kearney


Lähteet
Essentially England: Christmas in England
Elias Englannissa, blogi: Joulu, joulu, joulu. Englannissa.
A Mummers Play.
Alex Stubbin blogi: Boxing Day.
Keittotaito-ruoanvalmistuksen nettiopas: Christmas pudding.
Rantapallo.fi: Brittiläiset perinneherkut
Coloria.net: Christmas X-Mas Noël