Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, joulukonsertti - Copyright © Urko Dorronsoro

La Tamborrada - San Sebastiánin rumpufestivaali

Kuvassa yllä nuoret rumpalit juhlissaan San Sebastiánissa, Espanjassa varsin pian joulun jälkeen, eli 20.1.2020. Näitä juhlia vietetään kerran vuodessa 20. tammikuuta ja tuolloin sotilaat ja kokit rummuttavat yhtä soittoa 24 tuntia.

Juhla sai alkunsa sen jälkeen, kun Napoleonin joukot olivat vallanneet kaupungin noin 700 vuotta sitten. Legendan mukaan paikalliset naiset pilailivat kaupungilla marssineiden ranskalaissotilaiden kustannuksella rummuttaen vesiämpäreitään matkallaan kaupungin suihkualtaalle. La Tamborrada symbolisoi asukkaiden yhtenäisyyttä ja Baskimaan vahvaa identiteettiä. (Espanja-Loma.fi, Heli Maria Koskinen: Vuoden 2020 omituisimmat ja hauskimmat juhlat Espanjassa)

Espanjan joulu Joulu Espanjassa - Feliz Navidad!

Joulun tunnelma alkaa Espanjassa kohota marraskuun puolivälin tienoilla, jolloinka liikkeet ja niiden näyteikkunat täyttyvät joulutavarasta ja kaduille ilmestyvät jouluvalot ja -koristeet. Espanjan joulussa on mukana paljon kaikille katolisille maille yhteisiä jouluperinteitä, mutta maalla on myös ihan omia tapojaan juhlistaa joulua. Espanjan aurinkorannoilla ei ole lunta, ei poroja eikä joulupukkiakaan sellaisena kuin Suomessa on totuttu näkemään.

Perinteinen joulu Espanjassa koostuu perheen kesken nautitusta juhlavasta ateriasta ja osallistumisesta katolisen kirkon yölliseen joulumessuun Misa de Galloon, jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä.

Uskonnollinen juhla

Espanjassa joulu on kaiken ilonpidon ohella hyvin uskonnollinenkin juhla. Maan pyhimys on Neitsyt Maria ja juhlinta hänen kunniakseen avaa jokaisen joulukauden 8. päivänä joulukuuta. Juhlaa vietetään Sevillan suuren, goottilaisen katedraalin edustalla. Seremonian nimi on los Seises. Kymmenen poikaa tanssii juhla-asuissaan, saaden yleisön liikuttumaan. Tanssi on sarja tiettyjä, tarkkoja liikesarjoja ja eleitä.

Karkeloinnin ohella espanjalaiset rakentavat paljon seimiä, pieniä ja hyvin suuria, koteihin, kouluihin, kirkkoihin ja julkisiin tiloihin. Seimet ovat toinen toistaan taidokkaampia ja kauniimpia toteutuksia.

Jouluaatto - Nochebuena

Jouluaattoa Espanjassa perheet viettävät kotona. Siellä näytellään Jeesuksen syntymään liittyviä näytelmiä, lauletaan piirissä joulukuusen ympärillä ja ja napostellaan marsipaaneja, mantelikaramelleja, Turrón. Jouluaattona myös syödään juhlava jouluateria.

Joulun ruokia

Jouluateriaa ei koskaan syödä ennen puoltayötä. Espanjassa alueelliset erot vaikuttavat ateriointiin. Joulupäivän ateriaan kuuluu yleensä kaikkialla kalkkuna (el pavo) pääruokana. Monissa kodeissa syödään myös kalaa (pescado) ja muita merenantimia (mariscos).

Jouluaattona aterialla nautitaan pääruokana maakunnasta riippuen kalkkunaa, "Pavo Trufado de Navidad", jonka sisälle on ahdettu tryfffeleitä - lammasta tai porsaanpaistia, juustoja ja serranokinkkua. Suurena ylellisyytenä joulupöytään kerätään myös laaja valikoima mereneläviä, äyriäisiä ja kaloja. Jälkiruokana maistuvat makeat herkut kuten turrón, marsipaani, pähkinät sekä perinteiset polvorón tai mantecado leivonnaiset.

Jälkiruoaksi nautitaan paksuja mantelileivonnaisia (turrones) kuohuviinin tai samppanjan (champán) kera. Makeisten ja leivonnaisten runsaus jouluna on myös yhteinen piirre joulunvietossa kaikkialla Espanjassa.

Katalonian joulupöydän herkku on escudella, liharuoka, jossa keitetystä lihasta erotetaan huolellisesti siivilöiden liemi, kunnes se on mahdollisimman kirkasta. Liemi on nimeltään sopa italiana eli italialainen keitto. Liemi ja siinä keitetyt lihat syödään erikseen.

Joulupäivänäkin ateria nautitaan joukolla perheen kesken. Joulupäivä vietetään kirkossa, kirkollisissa juhlissa ja hauskaa pitäen.

Viattomain lasten juhla - Día de los Santos Inocentes

Viattomia lapsia ja pyhiä neitsyitä Espanjassa juhlitaan 28. päivänä joulukuuta. Kaupungin taikka kylän nuoret miehet sytyttävät palamaan kokkoja. Yksi heistä johtaa muita ja käskee asukkaita tekemään erilaisia palveluksia, kuten lakaisemaan katuja. Jos joku kieltäytyy, hän joutuu maksamaan sakot, joilla rahoitetaan juhlintaa.

Joulu Espanjassa
Joulu Espanjassa

Nuoret rumpalit univormuineen ja kunniamerkkeineen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Urko Dorronsoro

Espanjan joululotto - Sorteo de Navidad, eli Lotería de Navidad, eli El Gordo

Kun meillä Tuomas tuo joulun tupaan, niin Espanjassa saman tekee joululotto. Joululoton arvonta, El Gordo, on maassa järjestetty vuosittain, aina vuodesta 1812 lähtien, joulukuun 22. päivänä. Historian ensimmäinen voittonumero oli 03604 ja sillä voitti 8 000 pesoa. Sorteo de Navidad nimitys otettiin käyttöön 80 vuotta myöhemmin, vuonna 1892 ja joululoton arvontapäiväksi valittiin 22.12. Joululotto on edelleen Espanjan suosituin lottoarvonta.

El Gordo eli "Paksukainen" tai "Läski", on maailman suurin lottoarvonta, joka on jatkunut vuosittain jo miltei 200 vuotta. Se on kiinteä osa espanjalaista jouluperinnettä. Noin neljä viidestä espanjalaisesta ottaa osaa. Arpalippu on melko kallis, mutta tyypillisesti työpaikka tai jokin yhteisö ostaa sellaisen, ja siitä myydään sitten ihmisille kymmenyksiä. Arvonta on suunniteltu niin, että voitot jakautuvat mahdollisimman monille. Sorteo de Navidad arvonta televisioidaan ja voittonumerot julkistetaan laulamalla. Arvonta kestää kolme ja puoli tuntia ja arvonnassa arvotaan erikseen sekä voittonumero, että voittosumma.

Yhteensä arvonnassa jaettiin vuonna 2011 noin 2,5 miljardia euroa yli miljoonalle voittajalle. Päävoiton numerolla 58268 saivat vuonna 2011 kaksi kotirouvajärjestöä, jotka jakoivat keskenään neljän miljoonan euron päävoiton. Monen espanjalaisen joulun odotukseen kuuluu elämän suurimpana haaveena päävoitto jouluotossa. Arpojen myyjät eivät sanokaan myyvänsä arpoja - he myyvät toivoa.

Jouluna juhlitaan ja tanssitaan kaduilla

Joulua espanjalaiset juhlistavat erilaisin paraatein ja tanssein. Joululle on ikioma tanssinsakin, nimeltään Jota. Sitä on tanssittu jo vuosisatojen ajan. Jouluaattona, kun tähdet loistavat taivaalla ja on käyty keskiyön messussa, kadut täyttyvät juhlijoista ja tanssijoista. Kitaroiden ja kastanjettien soidessa kansa karkeloi, riemuiten joulun tunnelmissa espanjalaiseen tapaan.

Joululaulut (villancicos) kuuluvat joulunaikaan sen alusta loppuun. Suosituimpia lauluja on espanjalainen kansanmelodia Los peces en el río (Kalat joessa).

Espanjan joulu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Premsa Ajuntament de Torrent


Lehmillä on kuin tonttulakit päässä. Joulujuhlinnasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan meneillään on yksi kesän monista juhlista ja paraateista, Gran Entrada, Torrent, heinäkuu 2017.

Lehmän erityisasema

Lehmä saa jouluna erityistä arvostusta. Kun Maria synnytti Jeesuksen tallissa, niin lehmä piti hengityksellään tallia ja samalla Jeesusta lämpimänä.

Loppiainen

Espanjassa loppiaisesta on muodostunut tärkeä joulupäivä. Todellisia joulun sankareita Espanjassa ovat kolme kuningasta, Kaspar, Melchior ja Balthasar. He ovat mukana erilaisissa paraateissa ja kulkueissa, joissa on mukana aaseja, hevosia ja kameleita.

Lahjatkin Espanjassa saadaan Italian tapaan loppiaisena. Jo hyvissä ajoin ennen loppiaista lapset kirjoittavat toivomuskirjeitään, ei suinkaan joulupukille, vaan edellä mainituille kolmelle, Itämaan viisaalle tietäjälle.

Loppiaisaaton iltana kaikki, jotka uskovat saavansa lahjoja, asettavat heinillä täytetyt kenkänsä oven ulkopuolelle - tai useimmiten sisällä vaikkapa joulukuusen tai seimen ympärille. Kenkien viereen asetetaan hieman herkkuja sekä kuninkaille että heitä kuljettaville kameleille ja aasille, jotka joutuvat tuolloin tekemään tähtiyössä pitkää taivalta. Loppiaisaattoiltana kaduillakin juhlitaan ja pidetään paraateja.

Kolme viisasta miestä

Loppiaisena, joulukuun kuudentana päivänä Itämaan kolmikko käy jakamassa lahjat lapsille, ihan kuten he aikoinaan juuri samana päivänä toivat lahjansa Jeesukselle. Lasten suosikki on aasilla ratsastava Baltsahar, sillä juuri hänen uskotaan jättävän lahjat.

Joulupukki jouluaattona on espanjalaisesta joulusta puuttunut. Nykyisin on yleistymässä tapa antaa lahjoja myös aattona ainakin perheen pienimmille.

Uusi vuosi

Uutta vuotta espanjalaiset juhlivat, kuten sitä juhlivat kaikki kansat. Keskiyön kellonlyöntien tahdissa yritetään saada syödyksi viinirypäleitä.

Hauskaa joulua

Joulua espanjaksi

Feliz Navidad! - Hyvää Joulua! (espanjaksi)
Bon Nadal! - Hyvää Joulua! (katalaaniksi)
Eguberri on! - Hyvää Joulua! (baskiksi)
Navidad - Joulu
Día de navidad - Joulupäivä
Nochebuena, Noche Buena - Jouluaatto
Diciembre - Joulukuu
Papá Noel - Joulupukki
Árbol de navidad - Joulukuusi
regalo de navidad - joululahja
un tarjeta de Navidad - joulukortti
al belén, el pesebr - seimi
los Reyes Magos - Itämaan tietäjät
el buei - härkä
el burro, la mul - aasi, muuli
la Virgen María - Neitsyt Maria
San José - Joosef
el Niño Jesús - Jeesus-lapsi
los pastores - paimenet
el ángel - enkeli


Joulu Espanjassa
Joulu Espanjassa

Benalmádena Pueblo

Andaluciassa, Aurinkorannikolla sijaitsevan Benalmádena Pueblon valkoisten talojen, kapeiden kujien ja kukkaistutusten yllä hehkuvat jouluvalot. Näillä kujilla liikkuu paljon turisteja, jotka todellakin löytävät täältä palan kauneinta Espanjaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Lourdes M. Montañez


Espanjan joulu
Espanjan joulu
Espanjan joulu

Espanjalaiset kesäisin toistuvat perinnejuhlat valtavine paraateineen ovat värien ilotulitusta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Premsa Ajuntament de Torrent


Fallas Valencia

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Almed Maniu
Photo used with permission.

Las Fallas - Valencia, Espanja

Espanjalaiset rakastavat omia perinnejuhliaan, joihin pukeudutaan vaatimusten mukaisesti, perinteisesti ja loistokkaasti. Las Fallas on Espanjan Valencian kaupungissa maaliskuun puolivälissä järjestettävä karnevaali. Puusta ja vahamassasta valmistetut patsaat sytytetään tuleen juhlan viimeisenä yönä, San Josén päivänä 19. maaliskuuta. Patsaiden polttaminen sai alkunsa 1700-luvulla, kun puusepät keräsivät pajoihinsa kertyneen ylimääräisen romun kaduille poltettavaksi.

Polttamiseen yhdistettiin vuosien saatossa taiteellista näkökulmaa ja yhteiskunnallista satiiria. Juhlan aikana kaupungin kaduille tuodaan taidokkaasti työstettyjä patsaita, jotka viestittivät yhteiskunnallista tyytymättömyyttä. Karnevaalin nimi tulee espanjan kielen sanasta falla, puute.

Joulukonsertti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, joulukonsertti - Copyright © Cristina Cifuentes


Lähteet
Yle Oppiminen: Espanjalainen joulu
Santa's net: Christmas in Spain.
Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä.
Iltalehti: Kotirouvat voittivat neljä miljoona joululotossa.
UusiFuengirola.fi, Nina Tölli: Joululotolla talous kuntoon.
Savon Sanomat: Joululotto tuo toivoa espanjalaisille.
Espanja.info.net: Espanjalainen joulu on perheen juhla.
Katia Westerdahl: Espanjan iloinen joulu.
Joulu
Tunturisuden sivut