Joulu
Kuva yllä, Nilon hautausmaa Kuusamossa, jouluaattona 2017. Nämä etualan kynttilät on sytytetty muille hautausmaille haudattujen muistoksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Timo Newton-Syms


Rauhallista Joulua Hautausmaan joulu

Elävää tulta on poltettu haudoilla jo antiikin aikoina. Katolisissa maissa vainajien muistaminen elävin tulin vakiintui keskiajalla. Luterilaisissa maissa seurattiin tätä tapaa vasta 1800-1900-lukujen vaihteessa.

Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen vainajia alettiin Pohjolassa muistaa kynttilöin etenkin jouluisin. Kynttilätervehdyksen vienti juuri jouluaattona läheisten haudalle sai alkunsa tuolloin ja se on nykyisin vakiintunut traditio. Sankarihaudoille ensimmäiset kynttilät ilmestyivät 1950-luvulla, ja ensimmäinen tieto hautakynttilästä on vuodelta 1921, jolloin Helsingin Vanhalla hautausmaalla poltettiin kynttilää nuorena kuolleen tytön muistoksi.

Useimpien jouluaattoperinteisiin kuuluu edesmenneitten lähiomaisten haudalla käyminen, kynttilän sytyttäminen, hiljaisen hetken viettäminen läheistä muistellen. Hautaismailla, pimeyden keskellä tuikkivat hautausmaiden kynttilämeret synnyttävät koskettavan tunnelman, jollaista ei joulunakaan muualla koe.
Hietaniemi Helsinki

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Cthulhus Wolves
Photo used with permission.


Hietaniemen hautausmaa, Helsinki - 24.12.2012

Hietaniemen hautausmaa on Helsingin kantakaupungin länsilaidalla sijaitseva hautausmaa, joka on perustettu vuonna 1829. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Lapinlahden osa-alueella, lukuun ottamatta pohjoista osaa Etu-Töölössä. Hietaniemen hautausmaa on suosittu turistikohde, sillä sinne on haudattu huomattavan paljon Suomen historian merkkihenkilöitä 1820-luvulta alkaen, mukaan luettuina useimmat edesmenneet tasavallan presidentit. (Wikipedia)
Hietaniemi Helsinki

Hautakynttilöiden tuiketta Helsingissä - 24.12.2004.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright darren webb
Kontiolahden hautausmaa
Kontiolahden sankarihautausmaa jouluna 2010
*** tunturisusi.com linkit ***