Tunturisuden sivut
Tunturisuden sivut
Hevosten joulu

Hevosten joulu

Hevosella on ollut näkyvä ja merkittävä osansa joulunvietossa. Hevosia on ennen muinoin tarvittu monenlaisissa jouluun liittyvissä puuhissa ja valmisteluissa ja erityisesti hevosia on tarvittu joulukirkkoon mentäessä sekä tapaninajoissa.

Uusi aika on tuonut hevostenkin jouluun uudenlaisia aktiviteetteja ja näkyvyyttä. Hevoset ovat mukana jouluparaateissa, joulukatujen avajaisissa, jouluratsastuksissa, jouluraveissa ja mitä erilaisimmissa joulun touhuissa.

Joulupukki farmilla

Joulupukki ja joulumuori lännen karjatilalla jouluna 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Dagny Gromer


Ponivaljakko

Ponivaljakko jouluparaatissa. Paraatin tapahtumapaikka Watkinsville, Georgia, USA - vuonna 2007.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/popofatticus


Jouluheppa

Jouluratsukko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Axel Bührmann


Hevosten joulu

Yhdysvallat on jouluparaatien suurmaa. Tämän paraatin paikkana Laurel, Delaware, USA. Vuonna 1683 perustetun Laurel-kaupungin väkiluku on nykyisin noin 3 700.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/snooglerat
Used with permission.

Hevostallilla on harras joulun tunnelma

Monien mielestä missään muualla ei jouluinen tunnelma ole niin voimakas ja harras, kuin se on hevostallilla. Lämpimässä tallissaan joulua viettävää hevosta hemmotellaan jouluna juhlaruualla, jossa kuitenkin terveelliset kasvikset korvaavat makeat herkut. Piparin sijasta hevoselle on parempi tarjota jouluherkkuna porkkanaa.

Hevostallilla

Hevosten jouluateria

Hevosten joulupöydän kattaus eroaa merkittävästi ihmisten juhla-aterioista, sillä poikkeukset ruokavaliossa vaikuttavat hevosen hyvinvointiin. Hevosille ei ole suositeltavaa antaa mitään erityisiä herkkuja edes jouluna, koska hevosen ruoansulatuskanava on hirveän herkkä häiriöille. Jos kuitenkin haluaa jollakin tavalla palkita hevosta jouluna, niin porkkanat ovat turvallinen vaihtoehto. Moni hevonen pitää myös omenoista, mutta niitä ei kannata antaa paljon.

Nelijalkaisille ystäville voi antaa palkinnoksi myös pari palaa sokeria, mutta muuten makeat välipalat, kuten esimerkiksi piparit, on syytä jättää ihmisten herkuiksi. Sillä ylimääräisestä herkuttelusta johtuva lihominen on tuttu ongelma myös hevosille. (Lähde Suomen Hippos ry)

Rekiajelulla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Pete Favelle


Rekiajelulla

Sananlaskut

Jos elikoille (hevoset, lampaat, lehmät) ei jouluaattona anna hyväksi valikoituja heiniä, tulee seuraavana kesänä huono satovuosi. - Pohjois-Pohjanmaa

Hevonen, joka jouluna ei jaksa, sen saa kesällä susi syödä. (Tunturisuden kommentti: huh huh!)

Jos kirkkoreellä matkattaessa hevonen katsoi taakseen, tiesi se sitä, että joku reessä olija kuolisi pian. Sen sijaan, jos joku reessä istujista sattui putoamaan kirkkomatkalla, tiesi se hänelle pian häitä.


Hevosen joulua

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ferd Brundick

Valko

Jouluun liittyviä, suomalaisille rakkaita ja kuuluisia hevosia on Seitsemän veljeksen Valko. Jouluiltana Impivaarassa tunnelmallista joulua viettivät niin kissa, kukko, koirat kuin hepo Valkokin. Loimottavan päreen valossa rouskutteli Valko joulupäivän iltana kaurojansa, koska oli muistettu hänenkin jouluansa.

Idyllinen joulutunnelmahan särkyi sitten tulipaloon ja veljesten paetessa kohti Jukolaa heitä uhkasivat kauhistava pakkanen ja kannoilla juoksevat nälkäiset, ulvovat sudet. Pakomatkalla Valkon osa oli tärkeä, sillä kaksi veljeksistä vuorollaan ratsasti Valkon selässä, muiden juostessa perässä. Valko avasi samalla keulilla juostessaan umpihankeen veljeksille juostavan polun. Suuressa vaarassa olivat tässä rynnistyksessä sekä Valko että veljekset. Jännittävien vaiheiden jälkeen veljekset selviytyivät kuitenkin turvaan ja lämpimään Jukolaan. Perillä Valko talutettiin talliin ja soimi hänen edessään täytettiin heinillä.

Rekiretki

Nosta, orhi jalkaa,
rekiretki alkaa,
helkkää tiu'ut pienet, iloiset.
Tähti kirkas hohtaa,
sinne matka johtaa,
mistä loistaa valot lämpöiset.

Elää saa niin riemullisen hetken
se, ken tekee reippaan rekiretken
Orhi, parhaas koita!
Soita, tiuku, soita
hilpeät ja hauskat sävelet!

Orhin vauhti kiihtyy,
reessä kyllä viihtyy.
Käsi käteen eksyy, tottakai!
Tiuku kalkkaa, kilkkaa
väsymystä pilkkaa,
joka hetki on kuin sunnuntai.