Tunturisuden sivut
Tunturisuden sivut
Hevosten joulu

Hevosten joulu

Hevosella on ollut näkyvä ja merkittävä osansa joulunvietossa. Hevosia on ennen muinoin tarvittu monenlaisissa jouluun liittyvissä puuhissa ja valmisteluissa ja erityisesti hevosia on tarvittu joulukirkkoon mentäessä sekä tapaninajoissa.

Uusi aika on tuonut hevostenkin jouluun uudenlaisia aktiviteetteja ja näkyvyyttä. Hevoset ovat mukana jouluparaateissa, joulukatujen avajaisissa, jouluratsastuksissa, jouluraveissa ja mitä erilaisimmissa joulun touhuissa.

Pikkuhevonen

Valko

Jouluun liittyviä, suomalaisille rakkaita ja kuuluisia hevosia on Seitsemän veljeksen Valko. Jouluiltana Impivaarassa tunnelmallista joulua viettivät niin kissa, kukko, koirat kuin hepo Valkokin. Loimottavan päreen valossa rouskutteli Valko joulupäivän iltana kaurojansa, koska oli muistettu hänenkin jouluansa.

Idyllinen joulutunnelmahan särkyi sitten tulipaloon ja veljesten paetessa kohti Jukolaa heitä uhkasivat kauhistava pakkanen ja kannoilla juoksevat nälkäiset, ulvovat sudet. Pakomatkalla Valkon osa oli tärkeä, sillä kaksi veljeksistä vuorollaan ratsasti Valkon selässä, muiden juostessa perässä. Valko avasi samalla keulilla juostessaan umpihankeen veljeksille juostavan polun. Suuressa vaarassa olivat tässä rynnistyksessä sekä Valko että veljekset. Jännittävien vaiheiden jälkeen veljekset selviytyivät kuitenkin turvaan ja lämpimään Jukolaan. Perillä Valko talutettiin talliin ja soimi hänen edessään täytettiin heinillä.

Tyttö ja hevonen

Varpunen ja hevonen - Johann Wilhelm Hey, suom. Johan Bäckwall

"Hepo kauroja haukkasi seimestään.
Lens siihen varpukin nälissään.
»Jyvä pienoinen vain mulle suo,
tai kaksiko saan minä?» pyysi tuo.
Hepo vastasi: »Syö mitä miellyttää,
viel’ yltäkyllin mullekin jää.»

Omastaan hyvä toisellenkin suo.
Yli talven näin eli varpu tuo.
Kun saapui taas kesän lämpöiset,
hevost’ alkoi kiusata kärpäset.
Niit’ otti kiinni nyt varpunen,
näin kelpo ystävän palkiten."


Hevostallilla on harras joulun tunnelma

Monien mielestä missään muualla ei jouluinen tunnelma ole niin voimakas ja harras, kuin se on hevostallilla. Lämpimässä tallissaan joulua viettävää hevosta hemmotellaan jouluna juhlaruualla, jossa kuitenkin terveelliset kasvikset korvaavat makeat herkut. Piparin sijasta hevoselle on parempi tarjota jouluherkkuna porkkanaa.

Joulun hevosia

Hevonen - kuvaus vanhasta aapisesta

Hevonen on meillä suurin ja kaunein kotieläin. Sen ruumista peittävät lyhyet karvat. Hevonen on väriltään valkea, harmaa, musta tahi ruskea; vieläpä monen muunkin värinen. Sen pää on pitkä, silmät suuret ja vilkkaat sekä korvat suipot ja liikkuvaiset.

Kaula on kaareva ja siinä on pitkä jouhinen harja. Hevosella on myös jouhinen häntä. Vartalo on pyöreä ja solakka. Jalat ovat pitkät ja hoikat. Jokaisessa jalassa on kavio, johon seppä lyö rautaiset kengät. Muuten ei hevonen pystyisi seisomaan liukkailla paikoilla, eikä saattaisi arastelematta juosta kovilla, kivisillä teillä.

Nuorta ja pientä hevosta nimitetään varsaksi, ja parina tahi kolmena vuonna se kasvaa isoksi hevoseksi. Hevonen on tarkka, viisas ja oppivainen, tottelevainen ja hyväntapainen eläin. Mutta jos sitä pahasti kohdellaan, tulee se pahantapaiseksi.

Hevosella ratsastetaan ja vedätetään kuormia sekä ajellaan muuten. Säälimättömät ihmiset kohtelevat hevostaan huonosti ja vedättävät niillä liian suuria kuormia. Useinpa he niitä vielä ruoskivatkin. Hevonen syö heiniä, silppuja ja kauroja.

Hevostallilla

Hevosten jouluateria

Hevosten joulupöydän kattaus eroaa merkittävästi ihmisten juhla-aterioista, sillä poikkeukset ruokavaliossa vaikuttavat hevosen hyvinvointiin. Hevosille ei ole suositeltavaa antaa mitään erityisiä herkkuja edes jouluna, koska hevosen ruoansulatuskanava on hirveän herkkä häiriöille. Jos kuitenkin haluaa jollakin tavalla palkita hevosta jouluna, niin porkkanat ovat turvallinen vaihtoehto. Moni hevonen pitää myös omenoista, mutta niitä ei kannata antaa paljon.

Tyttö ja hevonen

Nelijalkaisille ystäville voi antaa palkinnoksi myös pari palaa sokeria, mutta muuten makeat välipalat, kuten esimerkiksi piparit, on syytä jättää ihmisten herkuiksi. Sillä ylimääräisestä herkuttelusta johtuva lihominen on tuttu ongelma myös hevosille. (Lähde Suomen Hippos ry)

Rekiajelulla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Pete Favelle

Rekiretki

"Nosta, orhi jalkaa,
rekiretki alkaa,
helkkää tiu'ut pienet, iloiset.
Tähti kirkas hohtaa,
sinne matka johtaa,
mistä loistaa valot lämpöiset.

Elää saa niin riemullisen hetken
se, ken tekee reippaan rekiretken
Orhi, parhaas koita!
Soita, tiuku, soita
hilpeät ja hauskat sävelet!

Orhin vauhti kiihtyy,
reessä kyllä viihtyy.
Käsi käteen eksyy, tottakai!
Tiuku kalkkaa, kilkkaa
väsymystä pilkkaa,
joka hetki on kuin sunnuntai."

Rekiajelulla Joulun elaimet

Eläinten joulua

Eläinten Joulua Hevosten joulu

Eläinten Joulua Hiirten joulu

Eläinten Joulua Kanien joulu

Eläinten Joulua Koirien joulu

Eläinten Joulua Kotieläinten joulu

Eläinten Joulua Lintujen joulu

Eläinten Joulua Metsänväen joulu

Eläinten Joulua Minisikojen joulu

Eläinten Joulua Mirrien joulu

Eläinten Joulua Pesukarhujen joulu

Eläinten Joulua Petteri Punakuono