Joulu
Tunturisuden sivut

Dublin joulun aikaan. - Kuva Copyright © William Murphy, Creative Commons.

Presentation Ballyphehane Choir

Irlannissa pidetyissä koulujen joulukuorojen kilpailuissa voittajaksi tuli 2010 Presentation Ballyphehane Choir, kuvassa yksi kuoron laulajista.
Kuva Copyright © William Murphy, Creative Commons.

Irlannin joulu Joulu Irlannissa - Nollaig

Jouluaika alkaa Irlannissa perinteisesi joulukuun 8. päivänä, erityisesti maaseudulla, ja tällöin kodeissa otetaan esille joulukoristeet ja -kuuset. Noin muuten, joulunvietto Irlannissa noudattelee pääpiirteissään tunnettuja, länsimaisia jouluperinteitä.

Iirin kielellä joulu on nollaiq, sana tulee latinan sanasta natalica, joka tarkoittaa syntymää. Irlannissa useimmat ihmiset ovat katolisia, joten joulua vietetään katolisin traditioin. Messuissa käydään ahkerasti ja seimiä rakennellaan. Joulupukki on joko Santa Claus taikka Father Christmas, riippuen siitä, missä päin Irlantia ollaan.

Muinoin, kun katolisuus oli kiellettyä Irlannissa, laulettiin joululaulua The Twelve Days of Christmas. Siinä olivat ikään kuin salakielisinä kerrottuina katolisuuden tärkeimmät uskonteesit, ja näin kansa pystyi pitämään yllä tätä uskontoaan, tämän "katekismuslaulun" avulla. Esimerkiksi, laulun kaksi turturikyyhkystä tarkoittavat vanhaa ja uutta testamenttia. Kolme ranskalaista kanaa tarkoittavat uskoa, toivoa ja rakkautta.

Kynttilä ikkunalla

Irlannin jouluperinteisiin kuuluu talon etuikkunalle jouluaattona sytytettävä kynttilä. Vanhan uskomuksen mukaan ikkunassa tuikkiva kynttilä ohjaa suojaa etsiviä Mariaa ja Josefia löytämään tiensä turvaan ja lämpöön. Kynttilän sytyttäminen jouluaattona on harras tapahtuma ja kynttilän sytyttää perheen nuorin jäsen, tai jos perheessä on joku Mary-niminen, sytyttäminen on hänen kunniatehtävänsä.

Paholaisen kellot

Muinoin irlantilaiset uskoivat, että pahat henget liikkuivat ulkona jouluaattona. Niinpä he viettivät koko päivän sisällä, tarinoiden ja laulaen. Päivää vietettiin paastoten, paitsi että illansuussa syötiin jotakin lihatonta ruokaa. Noin tunti ennen keskiyötä, kaikki kirkonkellot kautta Irlannin alkoivat soida. Tätä kellonsoittoa kutsuttiin "Paholaisen kelloksi", ja se merkitsi sitä, että Paholainen oli kuollut. Paholaisen uskottiin syntyvän joka jouluna uudelleen, samaan aikaan, kuin Jeesuskin syntyi.

Vähän samankaltaisia perinteitä noudattavat jotkut irlantilaiset vielä nykyisinkin. Tällöin jouluaattona syödään vain kalaa, perunoita ja vihanneksia - ja kyyrötetään kotona turvassa. Jotkut noudattavat sitäkin vanhaa seremoniallista perinnettä, että jouluaaton perunakeiton valmistaa perheessä mies. Nukkumaan mennessään perheet jättävät pöytään syötävää ja juotavaa ja ulko-oven auki niin, että Pyhä perhe pääsee sisään ravitsemaan itseään ja lepäämään.

Irlannin viskikakku

Irlannin jouluherkkuihin kuuluu Irlannin viskikakku. - Kuva Copyright © William Murphy, Creative Commons.

Kalastuslaivasto

Ilta hämärtyy jouluna 2018. Kalastuslaivasto on vetäytynyt joulun pyhiksi satamaan. Howth Harbour, kylä Dublinin lähellä. - Kuva Copyright © William Murphy, Creative Commons.

Dun Laoghaire Lifeboat

Irlanti on merten ympäröimä saari. Pelastusalus päivysti jouluna 2018 pelastusasemalla Dun Laoghaire Lifeboat, valmiina lähtöön. Aseman henkilökunnasta on sen historian aikana 17 miestä menettänyt henkensä, pelastaessaan merillä muita. - Kuva Copyright © William Murphy, Creative Commons.

Presentation Ballyphehane Choir

Joulun kuorolaulaja Dublinissa. - Kuva Copyright © William Murphy, Creative Commons.

Joulu-uinti

Irlannissa uidaan meressä joulupäivänä. Mitenkään arvostelematta minkään maan jouluperinteitä, voi kuitenkin todeta, että tämä on yksi niistä kaikkein kummallisimmista. Mereen hypätään joltakin kallionkielekkeeltä, usein vieläpä joulupukin vaatteissa, mikä ei sekään oikein tunnu sopivan siihen kuvaan, joka meillä suomalaisilla täällä joulupukin kotimaassa, joulupukista on. Mutta kai se on niin, että huvinsa kullakin, myös irlantilaisilla.

Nollaig Shona Duit

Hyvän Joulun toivotus irlanniksi: "Nollaig Shona Duit" lausutaan: "Null-ig hun-a dit".
Dublin joulun aikaan. - Kuva Copyright © William Murphy, Creative Commons.