Joulu
Tunturisuden sivut

Talo Reykjavikissa joulun aikaan. - Kuva Copyright © Aaron Paulson - Creative Commons.

Lumen ja jään maa

Islannin maisemat ovat karuja. Yksi yhdeksäsosa maasta on lumen ja pysyvien jäätiköiden peitossa. Jäätiköiden vastapainoksi maasta löytyy yli 700 kuumaa lähdettä. Jyrisevät geisirit syöksevät höyrypilviä kymmenienkin metrien korkeuteen.

Keskimääräinen lämpötila Islannissa on joulukuussa -1°C - +4°C. Islannissa joulu voi olla lumeton, mutta valkeitakin jouluja runsaine lumisateineen on aina välillä. Vuonna 2015 satoi Reykjavikiin yhtenä joulukuun päivänä 42 cm lumikerros.

Islannin joulu Joulu Islannissa

Islannissa Joulupukki ei olekaan ihan hyvän tahdon lähettiläs. Islantilaisilla joulupukkeja tai -tonttuja onkin useampia. Nämä pahankuriset Jolarsveinar-tontut, joita eräiden laskelmien mukaan on yhdeksän, eräiden toisten laskelmien mukaan kolmetoista, ovat arvaamattomia ja heidän seurassaan on syytä olla varuillaan.

Joulukalenteri

Joululeipomisia Islannin tapaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Sólveig Zophoníasdóttir

Reykjavik

Kohtaaminen jouluikkunalla Reykjavikissa. - Kuva Copyright © Aaron Paulson - Creative Commons.

Islannin joulu

Maailman pohjoisin pääkaupunki Reykjavik jouluna 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Goss Nuzzo-Jones

Islannin tonttujen touhuja

Tontut kyllä jakavat lahjat jo hyvissä ajoin ennen joulua ikkunalaudoille asetettuihin kenkiin, mutta ehtivät sen jälkeen vielä ennen joulua tekemään ihmisille monenlaisia kepposia. Itseään tonttuja nämä kepposet huvittavat, mutta ihmisten sietokykyä koetellaan. Kun Ovenpaiskoja on ensiksi säikäyttänyt ihmiset puolikuolleiksi, kipittää Makkarakoukku varastamaan ihmisten makkarat. Seuraavaksi Gluggagägir säikyttelee ihmiset sydänkohtauksen partaille, kurkkimalla yllättäen ikkunoista. Eikä leikki tähän lopu, sillä jouluaattona katoavat kynttilät, ne vie mukanaan Kynttilänkärttäjä.

Nämä veijaritontut elävät yhdessä peikkojen kanssa. Villit tapansa he ovat oppineet jo varhain kotonaan, sillä heidän äitinsä on ilkeä noita ja isä laiskimus.

Tämän tonttuväen kauhistava joulukissakin hiiviskelee joulun aikana ihmisten nurkissa ja mukaan tunkee vielä kaikkea muutakin salaperäistä haltiaväkeä. Siksi Islannissa pitää ihmisten joulun aikaan olla hyvin varuillaan ja he voivat huokaista helpotuksesta vasta Loppiaisena, kun nämä pimeyden olennot katoavat odottamaan seuraavaa joulua. (Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä - Karisto 2011)

Islannin joulu

Ei ole maailmassa sellaista huippua, jyrkännettä taikka loukkoa, johon eivät äärikokemuksia himoitsevat hassut ihmiset tunkisi. Kuvassa innokkaat turistit Islannin jäätiköiden koloissa jouluna 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Goss Nuzzo-Jones
Islannin joulu
Islannin pääkaupungin Reykjavikin talot peilautuvat kaupungin keskustassa sijaitsevan Tjörnin -järven jäätyneeseen pintaan. Hanhet, ankat ja joutsenet viettävät aikaansa järvellä läpi vuoden. Järven rannat kauniine taloineen houkuttelevat runsaasti turisteja aistimaan Reykjavikin henkeä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Helgi Halldórsson
Islannin tonttujen mailla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Iceland.is

Islannin ilkikurisia tonttuja

Islannissa joulutontut ovat juuri niin ilkikurisia ja ilkeitäkin ihan, kuin miltä he näyttävätkin. Nämä tontut ovat kaiken aikaa valmiita näpistelemään ja varastelemaan, säikyttelemään ja paukuttelemaan ovia.

Lammastonttu kiusaa lampaita, ratsastellen näillä puristautumalla lampaiden selkään tiukoilla pihtikintuillaan. Kiulutonttu vaanii navetassa ja anastaa kaikki lypsymaidot. Kääpiö on erikoistunut varastamaan kaikki pannuruoat. Lusikannuolija nuolee kaikki tähteet lusikoista, Kattilannuolija tekee saman kattiloille ja Kulhonnuolija kulhoille, joita hän vaanii piilossa vuoteen alla.

Ovienpaiskoja eli -jyskyttäjä kiertelee illat ja yöt jyskyttämässä ovia niin, että kukaan ei saa nukutuksi. Skyrahmatti on erikoistunut varastamaan kaikki skyrit, perinteiset islantilaiset, rahkan kaltaiset syötävät. Makkaratonttu kähveltää nimensä mukaisesti kaikki makkarat.

Islannin tontuissa Ikkunoistakurkkija ei suinkaan kurki ikkunoiden takana tarkistaakseen, ovatko lapset kilttejä, vaan hän etsii mahdollisuuksia päästä varkaisiin. Nuuhkijatonttu etsii samoja mahdollisuuksia jättinenänsä avulla, kun taas Lihakoukku varastaa perinteisen islantilaisen joululihan, savustetun lampaan koukullaan. Kynttilävaras seurailee erityisesti lapsia, varastaakseen juuri heiltä kynttilät.

Kolmentoista tontun Gryla-äitikin seurailee erityisesti lapsia, mutta kerätäkseen heidät säkkiinsä ja syödäkseen suihinsa. Perheen isä ei ole ilkeä, mutta patalaiska. Klikkaa kuvasta iso.
Joulu
Kalastus ja merenkulku ovat tärkeitä elinkeinoja Islannissa, mutta suurin tulonlähde nykyisin on turismi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Yuan