Tunturisuden sivut
Kuva yllä www.freepik.com.

Jouluaatto JOULUAATTO

Jouluaatto on vuoden suurin ja odotetuin juhlapäivä, se on ihan omassa sarjassaan. Itse asiassahan jouluaatto on vasta aatto, ja varsinaisen suuren joulun juhlapäivän pitäisi olla vasta seuraavana päivänä, eli joulupäivänä. Juhlapäivänä jouluaatto on kuitenkin jo aikoja sitten kohonnut huomattavasti joulupäivää tärkeämmäksi. Niinhän ovat tehneet monet muutkin aatot, kuten vappu, juhannus ja uusivuosi, jotka myös ovat kohonneet niitä seuraavia juhlapäiviä tärkeämmiksi.

Suuren kansan mielestä jouluaatto on se varsinainen joulu ja sitä seuraava joulupäivä on tarkoitettu vain mukavaksi ja tunnelmalliseksi lepopäiväksi, jolloin voidaan nautiskella saaduista joululahjoista, leppoisasta oleilusta ja hyvistä jouluruoista.

Jouluaaton tärkeimpiä tapahtumia on Ylen, jouluaaton aamupuolella lähettämä Joulupukin Kuumalinja. Varsinaisesti joulu julistetaan avatuksi jouluaattona klo 12, jolloin kansa seuraa televisioistaan Joulurauhan julistusta Turusta.

Kristillisistä vuosijuhlistamme joulu on se tärkein juhla. Jeesuksen syntymäpäivän muistopäivää juhlimme jouluaattoa seuraavana joulupäivänä.

Jouluaaton riemua

Kuva www.freepik.com.

Petteri Punakuono

Hiljaa illan hämärässä
joulu-ukko kulkee.
Pimenevi metsän rinne
yöhön seudun sulkee.

A. Nissinen

Joulukynttilät Jouluaaton perinteitä

Entisinä aikoina noustiin aattoaamuna viimeistään aamuneljältä, sillä oli kiire jouluolkien hakuun. Juupajoella oikein kilpailtiin siitä, kuka ennätti tuoda kaukaisilta niityiltä ensimmäisen olkikuorman. Heiniä lähdettiin myös hakemaan ulkosarkojen ladoilta jo aamupimeässä ja laitettiin jopa aisakellot hevosille, että naapurissa huomattaisiin, kuinka aikaisin oltiin liikkeellä.

Miesten ja poikien aattotehtäviin kuului olkien haun ohella niiden asettelu lattioille, joulukuusen ja lyhteen pystyttäminen sekä kaikenlainen "passinki" lumenluonnista sahtitiinun kantamiseen. Naisväki huolehti sisätöistä ja ruuanlaitosta.

Eläimille laitettiin kaikki mahdollinen syötävä etukäteen valmiiksi, jota oli sitten joulunpyhinä helppo käydä vain antamassa. Miesväki huolehti siitä, että polttopuuta oli sisälle kannettuna tarpeeksi, ettei pyhinä "klapipinolle" tarvinnut mennä.

Kuuman linjan tunnelmissa

Ajat ovat muuttuneet, mutta jouluaaton touhuilu on varmasti nykyisinkin tunnelmiltaan ihan samaa. Ylös nousevat pienimmätkin viimeistään niin, että ehtivät seuraamaan teeveestä joulupukin Kuumaa linjaa.

Tärkeitä jouluaaton perinteitä ovat joulukuusen haku ja koristelu, joulurauhan kuuntelu sekin yleensä televisiosta, joulusauna, jouluruokailut, jouluhartauskin monissa kodeissa, hautausmaalla käynti - ja se odotetuin tapahtuma, eli joulupukin saapuminen.

Joulutonttu
Joulutonttu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/augatti

Joulupukin saapuminen

Juuri ennen joulupukin saapumista kajahtaa yhteislaulu "Joulupukki, joulupukki, käypä tänne, vanha ukki..." ja joulun jännittävä tunnelma tihentyy äärimmilleen. Aattoillan tummuessa kohti yötä tuikkivat kodeista miljoonat kynttilät ja valot kilpaa taivaan tähtien kanssa ja koko maan äären ylitse huokuu ja humisee suuri ja salaperäinen Joulun sanoma.

Joulupukki ja Joulumuori

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva pukista ja muorista - Copyright © Austin Kirk
Joulu
Tunturisuden sivut