Joulu

Ihanimmat jouluelokuvat

Jouluelokuvien katsominen on osa monen jouluperinteitä. Samat, ihanimmat lempijouluelokuvat on ehdottomasti katsottava uudelleen jokaisena jouluna.

Monien suosikkeja jouluelokuvissa ovat Lumiukko, Ihmeellinen on elämä (It's a Wonderful Life), Yksin kotona (Home Alone), Joulutarina, Joulupuu on kärvennetty (National Lampoon's Christmas Vacation), Elf, Saiturin joulu (A Christmas Carol), Mutta mitä tapahtui joulupukille? (The Santa Clause), My Little Pony: Jouluseikkailu, Napapiirin pikajuna (The Polar Express), sekä Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu.

Ihmeellinen on elämä

Ihmeellinen on elämä

Elokuvateatterin mainoksessa kuva jouluelokuvasta Ihmeellinen on elämä, joka on jo pitkään kuulunut Yhdysvalloissa jouluajan keskeisimpiin elokuviin. Suomessa YLE TV2 on esittänyt elokuvan joka joulu vuodesta 1992 lähtien. Elokuvan pääosissa ovat James Stewart, Donna Reed ja Lionel Barrymore.

Jouluelokuvat

Restauroitu, art deco-tyylinen elokuvateatteri, American Film Institute's Silver Theater, Silver Spring, Maryland, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, Copyright © Flickr/Kevin Harber


Täydellinen Joulu

Täydellinen joulu

Varasto-menestyselokuvien tekijän Taru Mäkelän uusi komedia Täydellinen joulu on elokuva kaikkien aikojen suurperhejoulusta. Elokuva on komedia existä, uusista puolisoista, suhteista, perheistä, perinteistä, ja niiden rikkomisista.

Lumiukko

Lumiukko (engl. The Snowman) on brittiläinen vuonna 1982 ilmestynyt animaatioelokuva. Lumiukon katsominen on osa lukuisten ihmisten odotetuimpia jouluperinteitä. Elokuvan mieliinjäävimpiä ja vaikuttavia kohtauksia on pojan ja lumiukon lentäminen, jonka aikana kuuluu elokuvan ihastuttavan kaunis tunnusmusiikki, Walking in the Air.

Hauskaa joulua Ohjaaja: Dianne Jackson
Käsikirjoittaja: Raymond Briggs
Tuottaja: John Coates
Säveltäjä: Howard Blake
Leikkaaja: John Cary
Erikoisefektit: Mario Cassar
Pääosat: Peter Auty - David Bowie - Raymond Briggs
Kesto: noin 26 minuuttia.

Joulutelevisio

Televisio toi kaiken muun ohella jouluelokuvatkin suomalaisten katsottaviksi 1960-luvulla.

Jouluelokuvat

Yksin kotona

Yksin kotona (engl. Home Alone) on vuonna 1990 valmistunut Chris Columbuksen ohjaama ja John Hughesin käsikirjoittama komediaelokuva. Elokuvasta on tehty kolme jatko-osaa. Elokuvan lapsipääosaa näyttelee Macaulay Culkin.

Tämä aina yhtä mukaansatempaava jouluelokuva jatko-osineen tulee erilaisilta kanavilta vuosien mittaan yhä uudelleen. Useimmat ovat katsoneet elokuvan viiteen taikka kymmeneen kertaan, jotkut vieläkin useammin.

Hauskaa ja Jännittävää Joulun odotusta Tunturisuden joulusivuilla!

Shirley Temple

Shirley Temple tapaamassa joulupukkia. Shirley Temple on elokuvan ja teeveen ehkä kaikkein suosituin lapsitähti kautta aikain. Hänen kulta-aikaansa oli 1930-luku.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Allison Marchant

Joulun ihme Bonanzan tapaan

Videolla pätkä joulun ihmeestä Bonanzan tapaan. Sokea tyttönen on päässyt Ponderosan tilalle joulun viettoon, ja jonkinlaisena esteenä on vain hänen änkyrä isoisänsä, joka kuitenkin hänkin taittuu mukaan juhlaan - tapahtuu joulun ihme. Kesto kuusi minuuttia - ei vaadi erityistä kielitaitoa.

Huomaapa muuten, miten loisteliaasti tämä kvartetti laulaa joululaulun. Ottaen huomioon, että he ovat "vain" näyttelijöitä. Aluksi kuunnellessaan hämmästyneenä katsoo, että aukovatko he vain suutaan ja laulavatko jotkut muut, mutta ei - kyllä siinä Ponderosan (maatila) kvartetti laulaa.

Täytyy olla maailman kovasydämisin ihminen, jollei yhtään herkisty, kun Adam ja Little Joe esittelevät sokealle tytölle joulukuusta.

Bonanza

Kuvassa vasemmalta Dan Blocker (Hoss), Michael Landon (Little Joe), Buck (Lorne Greenen hevonen sarjassa) ja Lorne Greene (Ben). 24.12.1968.

Bonanza

TV:n lännensarjoista yksi on ylitse kaikkien muiden, se on tietenkin ikumuistoinen Bonanza. Siinä isää, Ben Cartwrightia esittää Lorne Greene. Perheeseen kuuluvat hänen kolme poikaansa "Little Joe", jota näyttelee Michael Landon, Adam, jota näyttelee Pernell Roberts ja Eric, jota näyttelee Dan Blocker.

Tuskinpa meistä useat, vaikkakin seurasimme Bonanzaa aikoinaan herpaantumattomalla mielenkiinnolla, muistamme kolmannen pojan roolinimenä Ericiä, sillä tämä järkälemäisen iso, mutta hyväntahtoinen mies tunnetaan roolissaan lempinimellä Hoss. Ponderosan tilalla asuneen miesvoittoisen perheen kokkina muistamme kiinalaisen maahanmuuttajan Hop Singin, jota esittää Victor Sen Yung.

Muita Bonanzan tuttuja näyttelijöitä vuosien mittaan olivat mm. David Canary, Mitch Vogel, Tim Matheson ja Ray Teal. Heistä Tealin roolihahmo oli seriffi Roy Coffee.

Bonanzaa väreissä

Bonanzaa kuvattiin vuosina 1959 - 1973 ja se oli ensimmäinen amerikkalainen, säännöllisesti ja sarjana esitetty television väriohjelma. Ensimmäinen Bonanza esitettiin 12.9.1959 ja sitä seurasi 13 seuraavan vuoden aikana 431 tunnin mittaista jaksoa. Yli 500 miljoonaa katsojaa seurasi sarjaa 86 maassa ja se käännettiin 12 kielelle.

Dan Blockerin yllättävä kuolema vuonna 1972 oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että sarjan tuotanto päättyi vuonna 1973. Sarjan huikaisevin suosio oli alkanut aavistuksen verran hiipua jo hieman aiemmin, vuoden 1965 tienoilla, jona vuonna Adamia esittänyt Pernell Roberts jätti sarjan.

Silti Bonanza on säilyttänyt sijansa ja vankkumattoman suosionsa vielä tänäkin päivänä kaikkien meidän westernien ystävien sydämissä ja sarjaa on esitetty myös Suomessa uusintoina. Sarjan pohjalta on tehty useita TV-elokuviakin vielä 1990-luvulla. Vuonna 2001 Bonanzaa yritettiin saada uudelleen henkiin Australiassa, sillä silloin siellä kuvattiin 20 osaa sarjaan, joka kuvasi aikaa Ponderosassa ennen varsinaisia Bonanza-sarjan tapahtumia. Tämä uudelleen elvytys jäi yritykseksi. Bonanzasta on vielä syytä mainita sen tunnusmusiikki, joka on yksi kaikkein tunnetuimmista westerneihin liittyvistä teemasävellyksistä kautta aikain.