Joulu
Tunturisuden sivut

Joulutervehdyksiä puhelimitse, kuva senivpetro - www.freepik.com.

Joulukortti

Joulukortti lähetettiin ensimmäisen kerran teollistuvassa Englannissa 1840-luvulla pian postimerkin käyttöönoton jälkeen. Suomessa ensimmäiset joulukortit lähtivät matkaan 1870-luvun alussa. Vanhin säilynyt Suomessa lähetetty joulukortti on ristinmuotoinen ja hyvin koristeellinen, vuodelta 1871.

Auvoisaa Joulua!

Kortti Helsingin kaupunginmuseo.

Aluksi joulukortteja lähetettiin säätyläisten keskuudessa, mutta 1920-luvulla korttien lähettäminen oli levinnyt muihinkin kansankerroksiin, sillä miltei kaikki osasivat kirjoittaa.

Tavan leviämistä maaseudulle edistivät kaupunkeihin ja Amerikkaankin asti muuttaneet, jotka lähettivät kortteja kotiseudulle sukulaisilleen ja tuttavilleen. Kultakimalteisia amerikkalaisia kortteja esiteltiin koko kyläkunnan ihasteltavaksi.

Hyvää Joulua!
Auvoisaa Joulua!
Auvoisaa Joulua!

Kortit Helsingin kaupunginmuseo.

Joulukortit kouluissa ja kodeissa - posti kuljettaa

Pikkuhiljaa joulukortilla muistaminen levisi myös kouluihin, kun koululaisetkin alkoivat vaihtaa koulun kuusijuhlassa pukinpostia. Nykyisin joulukortti on yleisin tapa muistaa läheisiään ja miljoonat joulukortit vievät joulun sanomaa postin välityksellä maailman ääriin. Suomalaiset lähettivät ennen digitaalisen viestinnän aikaa yli 50 miljoonaa joulukorttia aina kunakin jouluna.

Nykyisin perinteisiä joulukortteja lähetetään vähemmän, mutta vielä vuonna 2016 suomalaiset lähettivät kuitenkin 29 miljoonaa joulukorttia. Vuonna 2017 määrä oli pudonnut 26 miljoonaan joulukorttiin. Joulu on kuitenkin postissa vuoden suurin korttisesonki. IRO Researchin Postille toteuttaman tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista (66 %) postitti jouluna 2018 joulukortteja tai -kirjeitä. (Tilastokeskus)

Hyvää Joulua!
Hyvää Joulua!
Hyvää Joulua!
Hyvää Joulua!

Kortit Helsingin kaupunginmuseo.

Joulukorttien aihemaailma

Joulukortteja voi ryhmitellä niiden aiheiden mukaan. Tyypillisiä joulukortteja ovat tämän jaottelun mukaisesti esimerkiksi pukki- ja tonttukortit, reellä kirkkoon-kortit, kirkkokortit, uskonnolliset kortit, lapsikortit, hevos- ja muut eläinkortit, koira- ja kissakortit, nallekortit, enkelikortit, kynttilä- ja joulukoristekortit, joulukukkakortit, maisemakortit, lintukortit ja niissä omana ryhmänään punatulkkukortit, lumiukkokortit ja joulukuusikortit. Joulukortteja voi aiheen lisäksi jaotella myös tekijän eli taiteilijan mukaan.

Hyvää Joulua!
Hyvää Joulua
Kuusenhakijat
Joulukortit
Joulukortit