Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Taas kaikki kauniit muistot

Säveltäjä - Sulho Ranta (15. elokuuta 1901 Peräseinäjoki - 5. toukokuuta 1960 Helsinki). Aäveltäjä, kapellimestari ja musiikkikirjailija.

Sanoittaja - Viljo Johannes Kojo (13. joulukuuta 1891 Kaukola - 21. huhtikuuta 1966 Helsinki). Kirjailija, sanomalehtitoimittaja ja kuvataiteilija, taidemaalari, kuvittaja ja pilapiirtäjä.

Joululaulut Joululaulun taustoja

"Taas kaikki kauniit muistot" sijoittuu säveltäjä Sulho Rannan tuotannossa aivan alkuvaiheisiin. Sävelmä on eräänlainen joulukoraali. Se sisältyy viiden joululaulun sarjaan, jonka Sulho Ranta sävelsi vuosina 1936 - 1939 kesäpaikassaan, Sysmän Mäkirannassa.

Joululaulun sanat ja nuotit julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1931 sanomalehti Karjalan joululiitteessä. Vuosikymmenten ajan "Taas kaikki kauniit muistot" on ollut osana Yleisradiomme jouluperinnettä. Vuodesta 1955 lähtien Yleisradio on soittanut sen vuosittain radiossa jouluaattona heti Turun joulurauhanjulistuksen jälkeen, nykyään Yle Radio 1 -kanavalla.

Kirkkolaulaja Sulo Saarits (1911 - 1990) on se baritonilaulaja, johon tämä laulu usein liitetään ja jonka laulamana laulu halutaan kuulla. Sulo Saarits lauloi ensimmäisen kerran "Taas kaikki kauniit muistot" levylle Töölön kirkossa, jossa äänitys tapahtui 1950-luvun puolivälissä, myöhäisenä iltana juuri ennen joulua.

Laulun sanoittaja, Viljo Kojo, oli monipuolinen taiteentekijä. Hän oli taidemaalari ja siinä herkän luonnonromantiikan kuvaaja. Hänen kirjallinen tuotantonsa oli laaja, siihen sisältyi romaaneja, runoja ja novelleja.

"Taas kaikki kauniit muistot mun tulee mielehen,
lumivalkeat pellot, puistot ja juhla Jeesuksen...

Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat virret ja iltalaulut