Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Valkea Joulu - White Christmas

Säveltäjä - Yhdysvaltalainen Irving Berlin (1888 - 1989).

Sanoittaja - "Kullervo" eli Tapio Kullervo Lahtinen (1922 - 1996).

Joululaulut Joululaulun taustoja

Amerikkalainen laulaja ja näyttelijä Bing Crosby (1903 - 1977) esitti Valkean joulunsa ensimmäisen kerran vuonna 1941 ja tämä tapahtui jouluaattona radio-ohjelmassa. Ensiesitys ei herättänyt juurikaan huomiota, mikä tuntuu uskomattomalta, kun nyt tiedämme, että kappaleesta on tullut maailman suosituin joululaulu ja amerikkalaisen joulun ilmentymä.

Jo seuraavana vuotena Valkea joulu kuitenkin aloitti nousukiitonsa maailmanmaineeseen. Ensialuksi se murskasi amerikkalaisten sotilaiden sydämet. He kuuntelivat joulun 1942 lähestyessä sotarintamillaan tätä nostalgista kaihoa tihkuvaa joululaulua, joka auttoi heitä uppoutumaan yhä syvemmälle koti-ikävän pauloihin. Valkeaan jouluun tiivistyi heidän tunnoissaan kaikki se, mitä oli odottamassa kotona, kun sota olisi joskus ohi.

Kaikki loppu Valkean joulun kohdalla onkin sitten ollut joulumusiikin historiaa. Kappale on rikkonut kaikki mahdolliset ennätykset, sitä on äänitetty eri puolilla maailmaa lukemattomia kertoja ja näitä äänitteitä eri muodoissaan, aluksi äänlevyinä, on myyty mittaamattomia määriä.

Suomessa Valkean joulun levyttivät ensimmäisinä Metro-tytöt ja Henry Theel vuonna 1952.

Valkea joulu musiikkiteoreetikoille

"Kappaleen sointukulku seuraa vahvasti kvinttiympyrää C-duurissa käyttäen muunnesointuja harmonian varioimiseen melodian toistuessa. Kertosäe alkaa kromaattisella nousulla, minkä jälkeen melodia vaihtuu diatoniseksi. Toisessa säkeessä alla olevaa harmoniaa korostetaan nostamalla melodianuotti noonisoinnun ylimmäksi nuotiksi sanojen ”glisten” ja ”listen” kohdalla. Kertosäe päättyy kadenssiin, joka kulkee toonikasoinnun kvinttikäännöksestä dominanttisoinnun kautta takaisin toonikaan." - Wikipedia

Taas valkeata joulua
Keskellä suurten hankien
Muistan joulun aikaan
Se kuinka saikaan
Mun taas taakse vuosien.

Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat virret ja iltalaulut