Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Avaruus - Sun nimesi on maa - Walkin in the Air

Säveltäjä - Howard Blake (1938 - ), brittiläinen säveltäjä.

Sanoittaja - Avaruus, Tarleena Sammalkorpi (1949 - 2016), toimittaja ja suomentaja.

Sanoittaja - Sun nimesi on maa, Jukka Itkonen (1951 - ), kirjailija ja lyriikkamestari.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Jouluklassikon aseman koko maailmassa saavuttanut Walking in the Air on alunalkaen Lumiukko-animaatioelokuvan taianomainen tunnusmelodia. Elokuva musiikkeineen tuli julki vuonna 1982.

Elokuvan tähtinä ovat ystävykset, nuori poika ja Lumiukko, jotka yhdessä lentävät Pohjoisnavalle. Pohjoisnavalla he ottavat osaa lumiukkojen tapaamiseen ja kohtaavat tietysti myös Joulupukin.

Lukuisat suomalaiset laulutähdet ovat levyttäneet Avaruuden. Monet heistä ovat myös esittäneet kappaleen alkukielisenä versionaan englanniksi, Walking in the Air. Käännöksen levyttivät ensimmäisinä Sakari Heikka ja Cantores Minores vuonna 1989.

Joululaulu tunnetaan myös nimellä Sun nimesi on maa. Ensimmäisenä levyttäjänä tällä nimellä oli A. Aallon Rytmiorkesteri. Jukka Itkonen teki laulun sanoituksen tilaustyönä ja sille asetettuna ehtona oli, että sanoitus ei olisi sidottu talveen taikka jouluun.

On allain avaruus
Ja tähtipolku kauas vie
On toinen maailma
On hämäräinen tie
On tähtiaika uus
Ja taivaansini määränpää
Kun pilven portaisiin
Vain kevyt jälki jää.Lumiukko

Lumiukko (engl. The Snowman) on brittiläinen vuonna 1982 ilmestynyt animaatioelokuva. Elokuva perustuu kirjailija Raymond Briggsin samannimiseen, vuonna 1978 kirjoitettuun kirjaan. Lumiukon katsominen on osa lukuisten ihmisten odotetuimpia jouluperinteitä. Elokuvan mieliinjäävimpiä ja vaikuttavia kohtauksia on pojan ja lumiukon lentäminen, jonka aikana kuuluu elokuvan ihastuttavan kaunis tunnusmusiikki, Walking in the Air.

Ensimmäisen kerran Lumiukko esitettiin Suomen televisiossa vuonna 1983. Vuodesta 1992 alkaen, joka jouluaattoisena traditiona Lumiukko on kuulunut Ylen ohjelmistoon jo kohta melkein 30 vuoden ajan.

Elokuvan lopussa lumiukko sulaa. Katsoja jää pohtimaan, oliko kaikki pojan unta vai olivatko tapahtumat totta. Pieni poika suree lumiukkoystävänsä menetystä.

Kirjailija Raymond Briggsin mukaan tarinan tarkoituksena on esitellä lapsille kuoleman todellisuutta, eikä Lumiukon ole alunalkaen ollut tarkoitus olla mikään tunteellinen joulutarina. (Ilta-Sanomat: Tiesitkö? Rakastetun Lumiukko-elokuvan alkuperäinen idea on aivan erilainen kuin luulisi – suosittujen joulusatujen taustalla hyytävä todellisuus)

Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat virret ja iltalaulut