Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Oi sä riemuisa

Säveltäjä - Sävelmä Sisiliasta, 1700-luvulta - säveltäjä tuntematon.

Sanoittaja - Saksalainen Johannes Daniel Falk (1768 - 1826), runoilija ja kustantaja. Suomentaja tuntematon.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Laulun sanat kirjoittanut saksalainen Johannes Daniel Falk oli peruukkimestarin poika. Hän oli lapsuudestaan saakka hyvin tiedonhaluinen ja luki paljon. Myöhemmin hän opiskeli klassista kirjallisuutta ja teologiaa Hallen yliopistossa ja toimi sittemmin yksityisopettajana.

Filantrooppina Falk löysi todellisen kutsumuksensa Napoleonin sotien aikaan. Hän perusti kenttäsairaalan ja hoiti köyhien lapsia. Sodan jälkeen hän jatkoi työskentelyä lastentarhassa.

Seudulla riehunut kulkutauti vei Falkin omista lapsista hautaan neljä. Tämä suuri suru ei lannistanut Falkia, vaan hän työskenteli entistäkin uutterammin orpolasten hyväksi.

Näille hoitamilleen lapsille Falk kirjoitti lauluksi tarkoitetun runon Oi sä riemuisa. Se kertoi alun perin kolmesta juhlasta: joulu, pääsiäinen ja helluntai. Tästä syystä laulun nimenä on ollut Kolmen juhlan laulu.

Saksalainen Heinrich Holzschuher kirjoitti vuonna 1829 Falkin laulun jouluosaan lisäsäkeistöjä. Ajan myötä ovat muut juhlat laulusta jääneet pois. Tällaisena joululauluna Falkin runo sitten jäi elämään.

Ensimmäisen suomennoksen teki pappi ja Jyväskylän seminaarin uskonnon lehtori Nestor Järvinen (1831 - 1901). Hänen suomennoksensa julkaistiin vuonna 1871 kokoelmassa Suomalainen lauluseppele 1. vihko, otsikolla Kolmen juhlan laulu. Suomessa laulu ilmestyi varsinaisena joululauluna ensimmäisen kerran 1890-luvulla M. Havian ja Anni Sarlinin joululaulukokoelmissa.

Koska meillä on Joulu

Anna Sarlin (1863 - 1933)

Useiden joululaulujen, kuten myös joululaulun Oi sä riemuisa, yhteydessä tulee esille se, että kyseinen joululaulu julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran Anna Sarlinin joululaulukokoelmassa.

Pappisperheeseen syntynyt Anna Sarlin sai monipuolisen koulutuksen. Hänestä tuli musiikinopettaja ja laulupedagogi ja hän toimi musiikinopettajana sekä laulunopettajana Helsingissä vuosina 1886 – 1930. Anna Sarlin oli myös laulajatar, vaikkakaan hän ei juurikaan konsertoinut julkisesti, vaan lauloi mieluiten perhepiirissä ja koulun juhlissa. Hänet muistetaan myös suomalaisen naiskuorolaulun uranuurtajana.

Anna Sarlinilta ilmestyi monenlaista musiikkiin liittyvää kirjallisuutta, kuten musiikin oppikirjoja ja koulun laulukirjoja.

Anna Sarlinin kokoamana ilmestyi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa ulkomaisten esikuvien mukaan laadittu suomalainen joululaulukokoelma, ensimmäisenä laatuaan Suomessa. Kokoelmaan sisältyi kahdeksan eri vihkoa ja niistä tuli hyvin suosittuja. Myöhemminkin Sarlin julkaisi myös muita joululaulukokoelmia, kuten Kuusen ympärillä ja Joulun airut -nimiset kokoelmat.

Anna Sarlin liittyy suomalaiseen joulumusiikkiin niinkin, että hän oli R. Raalan eli Berndt Sarlinin täti. Berndt Sarlinhan on joululauluklassikon "Kello löi jo viisi" säveltäjä. Berndt Sarlinin kanssa Anna julkaisi lukuisia laulukirjoja. Tunnetuimpia näistä oli vuosina 1912 - 1913 ilmestynyt, Berndtin säveltämia koululauluja sisältävä 20-osainen vihkosarja "Laululeivonen".

Oi sä riemuisa, oi sä autuisa,
juhla kaikkien juhlien!
Kunnia Herran! Jällehen kerran
sointuvi laulu nyt enkelten.

Nyt Vapahtaja syntyi armoisa,
Kristus, Daavidin kuningas.
Rauhan me saamme: siis iloitkaamme,
hän yksin rauhan on ruhtinas.

Suuri, verraton, pyhä lahja on
isän antama lapsilleen.
Hän meitä kohta armosta johtaa
taivahan kotihin suloiseen.

Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat virret ja iltalaulut