Kauneimmat Joululaulut

No onkos tullut kesä
nyt talven keskelle,
ja laitetaankos pesä
myös pikkulinnuille.

Jo kuusi kynttilöitä
on käynyt kukkimaan,
pimeitä talven öitä
näin ehkä valaistaan.

Ja vanhakin nyt nuortuu
kuin lapsi leikkimään
ja koukkuselkä suortuu,
niin kaikk' on mielissään.

Niin hyvä, lämmin, hellä
on mieli jokaisen.
Oi jospa ihmisellä
ois joulu ainainen!

Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

No onkos tullut kesä

Säveltäjä - Suomalainen kansansävelmä.

Sanoittaja - J.H. Erkko (1849 - 1906), runoilija, aforistikko, näytelmäkirjailija ja kulttuurivaikuttaja.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Viipurissa toimi kansakouluntarkastajana Anton Valtavuo (alk. Rikström) (1850 - 1931). Anton Valtavuo julkaisi useita koulukäyttöön tarkoitettuja musiikkialan kirjoja, kuten: Kolmiäänisiä lauluja : sopraano- ja altto-äänille sovitettuja : koulujen ja nuorison tarpeeksi. Osaksi kokoeli, osaksi sovitteli Anton Rikström, kolme vihkoa (1887 - 1895).

1800-luvun lopulla Valtavuo löysi kauniin suomalaisen kansansävelmän. Hän esitteli tämän kansansävelmän runoilija J.H. Erkolle ja pyysi samalla Erkkoa kirjoittamaan sävelmään sopivan sanoituksen eli runon.

Erkko teki työtä käskettyä ja näin syntyi vuonna 1883 runo, No onkos tullut kesä. Se esiintyi ensimmäisen kerran, vasta 13 vuotta myöhemmin, Erkon runokokoelmassa vuonna 1896. Silloin runon nimenä tosin oli vielä Jouluaatto.

Varsinaisena joululauluna, runo sävelineen ilmestyi ensimmäisen kerran Anna Sarlinin Joululauluja-kokoelmassa, vuonna 1898.

Erkon laajassa runotuotannossa ei ole kovinkaan monta joululaulua, vaikkakin hän innokkaana nuorisoseuramiehenä kirjoitti lauluja myös erilaisiin juhlatilaisuuksiin, myös jouluun. Näistä muista joululauluista tunnetumpi on vain P.J. Hannikaisen säveltämä Oi terve joulukuusi.

Koska meillä on Joulu

Anna Sarlin (1863 - 1933)

Useiden joululaulujen, kuten myös joululaulun No onkos tullut kesä, yhteydessä tulee esille se, että kyseinen joululaulu julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran Anna Sarlinin joululaulukokoelmassa.

Pappisperheeseen syntynyt Anna Sarlin sai monipuolisen koulutuksen. Hänestä tuli musiikinopettaja ja laulupedagogi ja hän toimi musiikinopettajana sekä laulunopettajana Helsingissä vuosina 1886 – 1930. Anna Sarlin oli myös laulajatar, vaikkakaan hän ei juurikaan konsertoinut julkisesti, vaan lauloi mieluiten perhepiirissä ja koulun juhlissa. Hänet muistetaan myös suomalaisen naiskuorolaulun uranuurtajana.

Anna Sarlinilta ilmestyi monenlaista musiikkiin liittyvää kirjallisuutta, kuten musiikin oppikirjoja ja koulun laulukirjoja.

Anna Sarlinin kokoamana ilmestyi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa ulkomaisten esikuvien mukaan laadittu suomalainen joululaulukokoelma, ensimmäisenä laatuaan Suomessa. Kokoelmaan sisältyi kahdeksan eri vihkoa ja niistä tuli hyvin suosittuja. Myöhemminkin Sarlin julkaisi myös muita joululaulukokoelmia, kuten Kuusen ympärillä ja Joulun airut -nimiset kokoelmat.

Anna Sarlin liittyy suomalaiseen joulumusiikkiin niinkin, että hän oli R. Raalan eli Berndt Sarlinin täti. Berndt Sarlinhan on joululauluklassikon "Kello löi jo viisi" säveltäjä. Berndt Sarlinin kanssa Anna julkaisi lukuisia laulukirjoja. Tunnetuimpia näistä oli vuosina 1912 - 1913 ilmestynyt, Berndtin säveltämia koululauluja sisältävä 20-osainen vihkosarja "Laululeivonen".