Joulu

Joulun tietokirjat

Joulunvietosta on kirjoitettu suuri määrä kirjoja. Esittelyssä nyt ovat joulun tietokirjat - niiden sisältönä ovat joulun perinteet, askartelut, ruoat, koristelut, leikit ja kaikki se, mikä jouluumme liittyy.

Vanhin tässä esittelyssä mukana oleva joulukirja on vuodelta 1912. Uusimmat vuodelta 2020. Suurin osa kirjoista painottuu viimeisimpiin vuosiin ja vuosikymmeniin. Useimmat kirjoista löytyvät kirjastoista. Monet kirjoista ovat edelleen myynnissä ja ne voi ostaakin halutessaan itselleen.

Uusimpia joulukirjoja

Tutustu myös uusimpiin joulukirjoihin täältä:

Joulukirjat Joulukirjat.

Lähteet: Kustantajat ja kirjastolaitos sekä Tunturisuden omat joulukirjat.

Tunturisuden Joulusivut

Kuva Designed by Senivpetro.
Tunturisuden joulusivut A

Adventin aikaan - Riikka Juvonen. Suomen pipliaseura 2004. Jouluevankeliumi, perinteet jne.
Anna elämän maistua joululta - Pouttu Marke, Salomäki Jaana, Velin Helena. Valio 2007. Valio Kerma -klubin joulukirjaseen on koottu Valion suosittuja jouluruokaohjeita vuosien varrelta. Joulukirjasessa on 52 sivua ruokaohjeita.

Joulukirja Armas aika - intohimona joulu - Kauppinen, Antti; Halonen, Paavo; Kokki, Ulla. Schildts & Söderströms 2015. Pariskunta Halonen-Kauppiselle joulu on kaikki kaikessa. Heidän kokoamansa kirja talven kohokohdasta ammentaa perinteistä ja uudistaa niitä. Joulupöytä on runsas: siinä on kyseenalaistamaton paikka suomalaisilla klassikoilla - riisipuurolla, sillillä, rosollilla ja maksapateella - mutta juhlamenyy täydentyy ulkomaanmatkoilta kerätyillä resepteillä - pähkinäsatsiveja Georgiasta, papaijasalaattia Thaimaasta, tryffelikermakastiketta Toscanasta, hedelmäcouscousia Marokosta. Olennaista ovat maut ja tuoksut, korea kattaus sekä hitaasti soljuva aika.

Tunturisuden joulusivut E

Emman makea joulu - Herkut, lahjat, koristeet - Emma Iivanainen. Docendo 2016. Kansainvälistä uraa tekevä kakkutaiteilija Emma Iivanainen jakaa tässä kirjassa ihanimmat joulureseptinsä - mielikuvituksellisia konvehteja, leivoksia, pullia, jäätelöitä ja kakkuja joulun herkkupöytään. Tästä kirjasta löydät makean joulun inspiroivimmat ideat sidottuna kauniiseen pakettiin. Miltä kuulostavat salmiakkikonvehdit, vaaleanpunaiset donitsipiparkakut ja valuvalla valkosuklaalla kuorrutettu Winter wonderland cake?

Kirja sisältää yli 70 kekseliästä ideaa jouluisiin herkkuihin, lahjoihin ja koristeluihin. Reseptejä löytyy perinteisistä suosikeista täysin uusiin tuttavuuksiin. Monet kirjan herkuista valmistuvat helposti ilman monimutkaisia vaiheita - tällöin aikaa jää koristelusta nauttimiseen! Tästä alkaa unelmiesi joulu!

Tunturisuden joulusivut H

Hauskaa joulua - maailman lapset joulupuuhissa - Ichikawa, Satomi ; Willson, Robina Beckles ; Ivakko, Tuula. Otava 1983.
Herkullista joulua - Wrede Eva, Lundin Cecilia, Pousette Ulrika, Iso-Markku Jaana. Otava 2012. Piparkakkujen leipomista ja makeisten tekoa, tarjottavaa adventtikutsuille ja iltapäivän teehetkiin, maistuvia uudenvuoden menuita, drinkkejä takkatulen loimussa.

Joulukirja Himmeli - Eija Koski. Maahenki 2012. Kuka sanoo, että himmeli kuuluu vain jouluun ja pirtin pöydän päälle? Ei ainakaan Eija Koski, joka ripustaa himmelin valkoiseen huoneeseen, keittiöön, lastenhuoneeseen, kylpyhuoneeseen, mökille ja kesäkammariin. Tiesitkös muuten, millainen on mustan himmelin koti? Himmelitaivas on tarkoitettu sinulle, joka teet käsilläsi, nautit sisustamisesta, arvostat perinteitä, mutta elät tässä päivässä. Vain taivas on rajana, kun perinteinen olkihimmeli muuntautuu modernin kodin koristukseksi. Inspiroidu sinäkin tekemään omasi!

Joulukirja Himmelikirja - Pirkko Kuusela, Jaana Lindfors, Moreeni 2014. Himmelikirja opastaa perinteisten ja modernimpienkin himmelien tekoon. Kirjassa on ohjeet 35 erilaisen himmelin tekemiseen ja vinkkejä omien designien toteuttamiseen.
Hyvää joulua - Teresa Välimäki, Johanna Lindholm, Laura Riihelä, WSOY 2014. Jotain uutta ja jotain vanhaa. Hyvää joulua pitää sisällään jouluherkkuja modernilla twistillä ja perinteisiä ruokia pienillä jujuilla päivitettyinä. Kirjan ohjeilla nautit talvisista aamuista, kahvihetkistä ja illanistujaisista, suurta jouluateriaa ja uuden vuoden juhlaa unohtamatta.
Hyvää joulua. Perheen joulukirja - Helena ja Martti Vuorenjuuri, 3. täysin uudistettu painos, Otava, Keuruu 1981.
Hyvää joulua, tietoa ja tarinoita joulun tunnusmerkeistä - Tarja-Tuulikki Laaksonen. Docendo 2016. Kirja kertoo meille jokaiselle tuttujen joulun tunnusmerkkien tarinoita ja avaa kulttuurihistorian näkökulmasta oven perinteiden taustoihin ja symboleihin.
Hämäläisiä joulutapoja ja -leikkejä - J.W. Kotikoski. Kansanvalistusseura 1912.

Tunturisuden joulusivut I

Ihana joulunaika - joulu kaupungissa, joulu maalla - Moe Mads, Vainikainen Virpi, Manglerud Anne, Norling Line Kjærran. WSOY 2004. Perinteet, ruoka, makeiset, askartelu jne.

Joulukirja Ihme joulu - Satu Reinikainen. Kuvittanut Marjo Nygård. Lasten Keskus 2013. Liisan perheessä odotetaan joulua - ja vauvaa. Yhdessä päiväkotikavereidensa kanssa Liisa elää joulun aikaa adventista loppiaiseen ja perehtyy samalla joulun vieton eri puoliin. Ilmassa on myös aitoa joulun taikaa! Ihme joulu on jouluinen runsaudensarvi lapsiryhmille ja koteihin.
Ikuinen sunnuntai - Martta Wendelinin kuvien maailma - Tuula Karjalainen, WSOY 1993.
Itäsuomalaisten vanha joulu - Johannes Häyhä. SKS 1955.

Tunturisuden joulusivut J

Joridin joulu - Jorid Linvik. Sitruuna 2019. Neulo hurmaavat joululahjat ja koristeet itse! Tämä kirja on täynnä ohjeita niin isoihin kuin pieniinkin neuletöihin. Huovutettuja lapasia ja tossuja, pipoja, pannunmyssyjä, tonttuja, enkeleitä, aterinpidikkeitä, joulukalenteripussukoita, kuusenkoristeita - kaikkea joulun väreissä ja kuvioissa. Kirjan ohjeilla teet nopeasti valmistuvia lahjoja itsellesi tai ystäville, tuliaislahjaksi juhlapöytään tai vietät pimeneviä syysiltoja neuloen lämpimiä neuleita, joista on iloa koko talveksi. Ja joulun jälkeen voitkin jo taas aloittaa seuraavan joulun valmistelun, sillä neulominen ei katso vuodenaikaa!
Joudu joulu jo Pohjolaan - joulukorttien ja joululehtien historiaa - Orvo Bogdanoff. Multikustannus 2005.
Joulu - Erkki Tantun sananparsikuvituksia. SKS 1996.
Joulu - Anna Llimós, Heli Janhunen. Askartelukirja, Perhekirjat 2014.
Joulua! - Ingrid Espelid Hovig, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley, Paul Lowe, suomentanut Päivi Kivelä. Otava 2004.
Joulua odotellessa - Kätevät & Pätevät - Hilkka Kankaanpää. Kirjayhtymä 1987.

Joulukirja Jouluiloa - Maarit Varpu. Aurinko 2014. Jouluiloa! kirjan toimittaja Maarit Varpu täyttää kirjan 64 sivua joulun tunnelmalla. Nostalgiset jouluaiheiset kuvat tuovat muistoja mieleen ihanista lapsuudenjouluista, ja kirjan avulla voit toteuttaa ne. Kirjan vinkkejä seuraamalla voi rakentaa muistojen joulun: kirjassa on niin perinteisiä joululauluja laulettavaksi, ohjeita joulukoristeluun ja leivontareseptejä isoäidin lapsuudenjoulujen ajoilta. Kirja sisältää myös ehdotuksia jouluaaton viettämiseen. Jouluiloa! -kirja auttaa sinua rakentamaan omanlaisen joulun, jossa sekoittuvat perinteet ja omat mieltymykset.
Joulu jokaiselle - jouluohjelmien kirja kotiin, kerhoon, kouluun, yleisöjuhlaan tai pikkujouluun - Ketonen Eila, Koivula Kirsti. Programmes KK & Co 2007. Tietokilpailuja (esim. Pieni sika & sinappivisa) - Veikkailuja (esim. Jouluvirsiveikkaus) - Leikkejä ( esim. Kilpalaulanta, Tonttujen kapulaveto-cup) - Sketsejä -Näytelmiä (esim. Piparkakkumies pelastaa joulun) - Esityksiä (esim. Tuikkutanssi, Tähtihetkiä) - Tarinoita (esim. Lucianpäivän tarina) - Puuropuhe - Jouluhartauksia - Runoja - Joulun historiaa, perinteitä ja tietoiskuja ym. ym.
Joulu, joulu, armas aika - Ritva Lehmusoksa, Gummerus, Jyväskylä 1994. Suuri suomalainen joulukirja
Joulu joutui - Juhlatietoa, kuvia ja kertomuksia - Toim. Juha Nirkko ja Urpo Vento. SKS.
Joulu joutuu joutuisasti - mukavaa tekemistä joulunodotuksen helpottamiseksi - Mysi Lahtinen. Tammi 2011. Mitäs jos tänä vuonna tekisitkin perheellesi joulukalenterin aivan itse? Tai mummille lahjaksi ikioman joululaulukirjan.
Joulu - Jättipuuhakirja - Andrea Pinnington. Readme.fi 2016. Suurin ja paras puuhakirja kaikille joulun ystäville! Täynnä kiinnostavia värityssivuja, piirustusohjeita ja -vihjeitä, visailuja, pulma- ja puuhatehtäviä sekä täydennettäviä tarinoita ja pelejä. Tehtäviä* Leikekuvia* Täydennettäviä sivuja* Tarroja* Kaavaimia* Kaavainarkki* ja paljon muuta!
Joulukimara - Maarit Nieminen. Tammi 2007. Joulukimara on helppokäyttöinen kokoelma testattuja ja innostavia jouluaskarteluja. Työt sopivat alkuopetuksesta alkaen alakoulujen oppitunneilla toteutettaviksi.
Joulukirja - Eeva Paaso 2005. Jouluperinteet.

Joulukirja Joulukirja - Sari Savikko. Amanita 2010. Joulukirjan nostalgiset kuvat, tarinat, runot ja laulut kutsuvat tunnelmalliseen joulumaahan. Tämä kirja on oikea joulutiedon aarrearkku! Uppoudu tarinoihin vanhan ajan joulunvietosta tai innoitu tekemään omin käsin perinteisiä tunnelmanluojia - marsipaaniporsaista joulukyyhkyyn. Teoksessa on yli sata reseptiä, ohjetta, laulua, runoa, jotka löytyvät helposti hakemiston avulla. Kirjan runsaat 300 kuvaa tulvivat joulun taikaa. Rudolf Koivun, Martta Wendelinin ja muiden taitavien kuvittajien piirroksissa hanki hohtaa, havu tuoksuu ja aisakello helkkää.

Joulukirja Joulukirja - Virpi Mikkonen & Riikka Kantinkoski, Cozy Publishing 2016. Arvostettu valokuvaaja ja oivaltavista sisustusideoista tunnettu Riikka Kantinkoski ja kansainvälisesti menestynyt ruokakirjailija ja hyvän olon reseptisuunnittelija Virpi Mikkonen ovat luoneet kaikkien aikojen Joulukirjan, joka palauttaa perusasioiden pariin raikkaasti ja tyylikkäästi.

Joulukirja Joulukontti - joulutietoutta - Liisa Merenkylä ja Pirkko Vahtero. Valistus 1978.
Joulu kultainen - Toim. Sirpa Karjalainen, Maija Silvennoinen, Riitta-Liisa Kuosmanen ja Hilkka Opas. WSOY Porvoo 1997.

Joulukirja Joulukuun päiviä - Dammen, Line ; Buxrud, Hanne ; Lauvdal, Siren ; Kivelä, Päivi. WSOY 2007. Haluaisitko nauttia rauhassa kiireettömästä joulutunnelmasta, mutta et kerta kaikkiaan ehdi kaikelta tohinalta? Joulukuun päiviä tarjoaa monenlaista helpotusta viime hetken jouluvalmisteluihin. Kirja antaa yli 120 ideaa ja paljon pikkuvinkkejä, joiden avulla selviydyt joulunalusviikoista kuin leikiten. Tee omin käsin tunnelmanluojat: joulukalenterit, kuusenkoristeet, ulkolyhdyt, lahjat ja kortit. Leivo ja kokkaa joulun herkkuruoat - saman tien valmistuvat ihanat ruokalahjat ja tuliaiset. Paketoi lahjat persoonallisesti. Kata pöytä kauniisti. Yllätyt iloisesti siitä, miten helposti ja joutuisasti tämä kaikki onnistuu kirjan kullanarvoisten neuvojen avulla! Tunnelmalliset värikuvat houkuttelevat lukijaa omien ideoiden kokeiluun.
Joulukuusi - kuusijuhlaohjelmistoa kouluille - Koulutarpeiden keskusliike 1955.
Joululaulujen kertomaa - Reijo Pajamo. Repale-Kustannus 2011. Professori Reijo Pajamon kirjoittamassa Joululaulujen kertomaa -kirjassa esitellään yli 80 joululaulua, jotka edustavat sekä perinteisiä että myös uudempia, 1900-luvun jälkipuoliskolla ja 2000-luvun taitteessa syntyneitä joululauluja.
Joulu Lutherin kotona - Toim. Pekka Tuomikoski. Suom. Juho Reijonen. Juttuapaja 2013. Tämä kirja sisältää kaksi pienoisteosta: Joulu Lutherin kotona ja Eräs joulu Wittenbergissä. Kaksi koskettavaa tarinaa Martti ja Katariina Lutherin perheen joulunvietosta sijoittuvat 1500-luvun Wittenbergiin. Aito joulun sanoma heijastuu uskonpuhdistajan kodin arvoista ja jouluperinteistä.
Joulumielellä - lämpimiä ajatuksia talven keskelle - Keogh Sean, Helin Harri, Marjamäki Tarmo. Gummerus 2008. Gummeruksen pikkukirjasten sarja saa jatkoa. Suloiset eläinkuvat siivittävät jälleen lausahduksia, jotka pureutuvat nyt joulun ytimeen. Nämä viisaudet vievät ajatukset keskelle joulun tunnelmaa, niin sen satumaisuuteen kuin arkisempaan todellisuuteenkin. Kirja sopii sekä itselle joulumielen tuojaksi että ystävälle pieneksi lahjaksi kortin sijaan. Halaus on paras lahja - yksi koko sopii kaikille ja sen voi aina vaihtaa.
Joulun aika - Teija Sopanen. WSOY 1993. Teija Sopanen kertoo jouluista ja niiden rakkaista tunnelmista. Sisältää ruokaohjeita. Kuvat Teijan albumin perhekuvia ja Pentti Vänskän värikuvia.
Joulun aikaan - Mysi Lahtinen, Rudolf Koivu. Weilin + Göös 1987. Kirjan lopussa Joulun pieni keittokirja, johon on koottu perinteisten jouluruokien reseptit.
Joulun aikaan - Sinikka Salokorpi ja Ritva Lehmusoksa. Otava 1998.
Joulun aika kultainen - kymmenen joulukotia, tuhat ideaa - Eckmann, Anette; Vainikainen, Virpi; Berggreen, Sven; Jacobsen, Bjarni B; Wadskjär, Per. WSOY 2002.

Joulukirja Joulun ihanat askareet - Caroline Wendt, Pernilla Wästberg, Heli Mäntyranta. Mäkelä 2013. Tästä kirjasta löydät paljon iloista inspiraatiota jouluaskarteluihin. Mukana on kymmeniä ohjeita niin sisä- kuin ulkotilojen koristeista joulu- ja tuliaislahjoihin sekä herkkuihin, joita toteutetaan rikkaalla paletilla tekniikoita.
Joulun kasvit - Huttunen, Markku A; Alppimaa, Janne; Kokkonen, Anna. Joensuun yliopisto 1995.
Joulun koristeita ja lahjaideoita - Tiina Rinne. Gummerus 2006.
Joulun kuvia - kohti joulun tunnelmaa - Brotherus Natalia, Dodd Nina. WSOY 2007. Joulun kuvia kertoo joulun ihanista asioista, tuoksuista ja tunnelmista sekä vanhoista ja uusista perinteistä. Kirja kuljettaa lukijan ensin keittiöön, mistä leijailevat joulun mausteiset tuoksut, ja kun glögit on nautittu, on aika sytyttää joulun ensimmäiset kynttilät. Joulun kuvia -kirjasta löytyy niin sisustusvinkkejä kuin ruokaohjeitakin, koristeluideoita ja joulutietoutta monenlaiseen joulunviettoon. Jokainen voi vähistäkin aineksista rakentaa joulun. Sen tunnelma on helppo luoda pieninkin keinoin. Onneksi meillä on joulu!

Joulukirja Joulun käsikirja - Caplin Steve, Rose Simon, Virkki Juha. Joulu tulee joka vuosi, halusit sitä tai et. Jos olet tähän saakka odotellut joulua samalla innolla kuin pulska possu sikalassa, tonttuilu on nyt ohi. Joulun käsikirjan avulla perhejoulusta tulee riemua silkkaa!

Joulukirja Joulun parhaat yhteislaulut - Kari, Virpi. F-Kustannus 2007. Jouluisen tunnelmallinen kokoelma on verraton kaveri joulusta toiseen. Tästä paketista löydät yli 40 joulun tärkeintä laulua: herkkiä ja perinteisiä kappaleita, hauskoja tontturalleja, kansainvälisiä ikivihreitä ja kotimaisia jouluiskelmiä. Pehmeäkantinen tekstikirja on kätevä kooltaan - se sopii taskuun tai käsilaukkuun ja kulkee mukana pikkujouluista suurempiin kuusijuhliin, illanviettoihin ja kotoisaan aattoiltaan. Kirjassa on laulujen sanat sekä sävellajisuositukset säestäjien avuksi. Osassa on mukana myös ruotsinkielinen teksti.
Jouluoljet - Toivo Vuorela. Turun yliopiston kansatieteen laitos, 1960.
Joulu on jo ovella - joulun perinteitä ja nykypäivää sanoin ja kuvin - Leena Järvenpää. Lasten parhaat kirjat 2004.
Joulupallot - yksi ohje, 55 mallia - Arne Carlos, Koirikivi Kaija, Siimes Mika. Nemo 2011. Arne ja Carlos ovat norjalais-ruotsalainen muotisuunnittelijapariskunta, jonka vaatteissa ja tekstiileissä elävät skandinaavisen neuleperinteen aiheet, tekniikat ja värit. Joulupallot innostaa aloittelevatkin käsityöharrastajat neulomaan ihastuttavia jouluisia palloja, jotka käyvät niin kuusen koristelemiseen, pakettien viimeistelemiseen kuin pöydän kattamiseen.

Joulukirja Joulupilke - Juha Nirkko. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1998. Juhlaperinnettä-sarjan rinnakkaisvihkonen, joulunajan käytännöllinen käsikirja tiernapojista, leikeistä, joulun perinteisiä reseptejä.
Joulupukin jalanjäljillä - Mervi Koski. Karisto 2011. Viihdyttävä, pitkäikäinen ja takuulla yllättävääkin tietoa tarjoava tietoteos perheen nuorille sekä kaikille jouluihmisille!
Joulupukin salaisuus - Pahajoki Sven, Lindholm Timo. Revontuli 2007. Lappi on monella tavalla mystinen maa. Tarinat kertovat miten tunturit saivat alkunsa ja mistä revontulten loiste aiheutuu. Joulupukki ja joulutontut ovat erityisen salaperäisiä.
Joulupuu on rakennettu - suomalaisen joulukuusen tarina - Koivisto Kaisa, Nyman Hannele, Saloniemi Marjo-Riitta. Tammi 2009. Teos kertoo suomalaisen joulukuusen tarinan historiasta nykypäivään. Mukana ovat niin antiikkisten joulukoristeiden esittely kuin nykyajan joulukuusen hoitovinkitkin. Mikä tekee joulukuusesta juuri suomalaisten rakastetuimman joulun tuojan?.

Joulukirja Joulurauha Suomen Turusta - kuninkaanrauhasta ekumeeniseen rauhanvetoomukseen - Tapani Kunttu, Timo Soikkanen, Tarja-Tuulikki Laaksonen. Otava 2015. Joulurauhanjulistuksella on Suomessa monisatavuotiset perinteet, mutta vain Turussa tämä kaunis vanha tapa on jatkunut lähes katkeamattomana meidän päiviimme asti. Vanhan Suurtorin tapahtumasta on tullut erottamaton osa suomalaista jouluperinnettä.

Joulukirja

Joulusauna - toim. H. J. Viherjuuri & Arvo Vartia. Helsinki 1945.

Joulukirja Jouluseimen tarina - Väisänen, Liisa ; Luodeslampi, Juha. LK-kirjat 2009. Jouluseimen rakentaminen on toiminut kansan hartauden osoituksena jo keskiajalta lähtien. Nykyään seimiasetelmia tehdään ympäri maailmaa mitä erilaisimmista materiaaleista. Tämä kirja tutustuttaa seimen historiaan ja merkitykseen, seimihahmojen symboliikkaan sekä erilaisiin seimiperinteisiin, joista vahvimmat löytyvät Italiasta ja eteläisestä Euroopasta. Samalla tämä värikkäästi kuvitettu teos inspiroi omien seimien kokoamiseen niin koteihin kuin kouluihin, kirkkoihin ja muihin julkisiin tiloihin. Seimiharrastus on levinnyt Suomessa runsaana viime vuosina. Mitä voimme oppia sen rikkaista juurista ja miten voimme kehittää sitä edelleen omaleimaisesti suomalaiseksi seimiperinteeksi?
Jouluseimi - neulo itse joulun tarina - Goble Fiona, Mäntyranta Heli. Kirjapaja 2011. Neulontakirja.

Joulukirja Joulu - sen historia, askareet ja herkut - Mysi Lahtinen. Tammi 2003.
Joulutunnelmia - askartelu, koristelu, herkut, kukat - Strand Kristina, Vainikainen Virpi. Mäkelä 2011. Ihanan joulukirjan vinkkien ja uusien luovien ideoiden avulla valmistat kodin ja pihamaan vuoden tärkeimpään juhlaan - kaikessa rauhassa nauttien.

Joulukirja Juhlitaan yhdessä! - Monikulttuurisia juhlia koulussa - Parland, Milena ; Uotila, Elina. Tammi 2010. Haluaisitko toteuttaa koulussasi monikulttuurisen teemavuoden? Tunnetko Ramadanin päättymisjuhlan? Onko luokkasi osallistunut Purim-naamiaisiin, tai tiedätkö miksi meillä on joulukuusi? Koulun monikulttuuriset juhlat kertoo kuudesta itähelsinkiläisessä koulussa lukuvuoden aikana toteutetusta juhlasta. Kirjan avulla voi perehtyä käytännönläheisesti niin omiin kuin vieraisiin perinteisiin viettämällä oppilaiden kanssa eri kulttuureihin liittyviä juhlia.

Tunturisuden joulusivut K

Kaarnasydän ja sammalkranssi - nostalgisia askartelutöitä - Seppälä Miia, Koskimäki-Ketelä Marika. Moreeni 2010. Miia Seppälä on Kakkukellari-blogistaan tunnettu harrastelijaleipuri, jolle myös muut kädentaidot ovat rakas harrastus. Kaarnasydän ja sammalkranssi -kirja palauttaa mieleen perinteisen omin käsin tekemisen riemun ja innostaa koko perhettä askartelemaan yhdessä.

Joulukirja 24 askelta jouluun - Kaisa Kuokka, Aleksi Kuokka, WSOY 2013. Pitkä kaamosaika taittuu sydäntä lämmittävässä odotuksessa, kun jouluvalmistelut aloittaa hyvissä ajoin, vaikkapa jo ensimmäisten pakkasten aikaan. Silloin talven suuri juhla ei pääse livahtamaan ohi liian nopeasti. Itse tehty joulukalenteri ja seppeleet, joulukorttien askartelua ja kuumaa glögiä, pikkujoulut läheisille ja ystäville. Ja sitten jouluherkut omatekoisista makkaroista villisikakinkkuun, tryffeleistä kananmaksapateeseen... Etkö tunnekin jo ihanat tuoksut? Tervetuloa joulu!

Joulukirja Kanelin ja kuusen tuoksua - Elmquist Dorrit, Drejer Birgitta Wolfgang, Kivelä Päivi. WSOY 2006. Ruokaohjeita, askartelua, koristelua, perinteitä jne.
Kaunein joulu - ideoita ja sisustusvinkkejä joulukotiin - Ilona Pietiläinen, Docendo 2016. Puuterilumen keskellä, vanhassa talossa tuoksuu tänään omenille ja kanelille. Kirjan ensimmäisen sivun lukiessasi tiedät tunnelmallisen matkan jouluun alkaneen. Sivuilla puhalletaan jäisiä saippuakuplia, taiotaan lumeen kynttiläpolkuja ja pystytetään kokonainen kuusimetsä kuistin koristeeksi. Puutarha somistetaan jääkukilla ja juodaan sen jälkeen höyryävää kanelikaakaota.
Kaunis joulu kotiin - juhlavat koristeet, joulutervehdykset ja tuliaislahjat - Lundberg Helene S, Santala Mirkka. Kustannus-Mäkelä 2006.
Kaunis pieni joulu - Anne Nieminen, Nina Linnovaara. Uusi Tie 2013. Anne Niemisen blogi Kaunis pieni elämä on jo vuosia ihastuttanut lukijoitaan ehtymättömällä luovuudella. Nyt huippusuosittu blogisti on kerännyt ihanimmat jouluideansa kansien väliin. Kaunis pieni joulu haastaa lukijan tekemään omasta joulustaan ainutlaatuisen.
Kodin joulukirja - Batchelor, Mary ; Korpinen, Liisa. Sley-kirjat 1984. Joulutapoja, kertomuksia ja jouluista askartelua eri puolilta maailmaa.
Kodin jouluniksit - Castrén, Irmeli. Gummerus 2012. Kirjan vinkit helpottavat sekä joulun suunnittelua että juhlan viettoa. Pikku niksien avulla voit helposti välttää pahimmat paineet, säästää sekä luontoa että hermoja ja keskittyä nauttimaan vuodenvaihteen juhlasta.
Koristellaan koti talveen - Jenni Peltonen. Gummerus 2010. Kun syksyn ja talven hämärä alkaa, monen katse keskittyy kotiin.
Kotilieden joulu - Aaltonen, Inga ; Heininen, Päivi ; Ruokolainen, Kaija. Otava : Yhtyneet kuvalehdet 2009.
Kotilieden joulunaika - Malinen Marja, Falck Ilkka. Otava 2008. Kotilieden joulunaika riemuitsee, koristelee, askartelee ja kokkaa kanssasi koko ihanan joulunajan pikkujoulukaudesta aina loppiaiseen asti. Kirjassa on yli 40 käsityö- ja askarteluohjetta sekä yli 130 herkullisen jouluista ruokaohjetta.
Kotilieden paras joulu - Hirvonen Sirkka, Heinonen Ari, Vainio Marja. Otavamedia 2013. Parasta joulua! Kotilieden paras joulu -kirja valmistaa kanssasi herkullisen ja kauniin joulun koko perheelle. Noin 150 herkkuruokaa joulupöytään, jouluisia koristeluideioita, askartelua ja käsitöitä lahjaksi ja omaksi iloksi.
Kuusijuhla - joulunäytelmiä kouluille - Hattula, Markku; Seppälä, Arto. Maahenki 2003.

Tunturisuden joulusivut L

Joulukirja Loista, kaunis joulukuusi - Johannes Ijäs. Kirjapaja 2012. Loista, kaunis joulukuusi on joulun ajan kirja hiljentymistä ja rauhoittumista janoavalle. Lukija pääsee joulupuun ja siihen liittyvän kristillisen symboliikan kautta matkalle omaan sisimpäänsä, joulun lapseen ja lähimmäisiin. Kirja sopii kaikille, joiden sydän huokaa joulun aikana: Rauhaa.

Joulukirja Lumoava joulu - ideoita tunnelmalliseen jouluun - Ilona Pietiläinen, Docendo 2013. Olen kirjoittanut tämän kirjan lumihiutaleiden leijaillessa ja tähtien valaistessa pakkastaivaan. Lumoavan joulun rakentaminen aloitetaan pienessä vanhassa talossa jo varhain. Sivuilla matkataan läpi syksyn puuhastelun siirtyen joulun ihaniin valmisteluihin. Parhaimmat ideat ja rakkaimmat valmistelut olen koonnut sinulle mukaan poimittaviksi.
Lämmin joulu - yli 50 ideaa askarteluun ja ompeluun - Stenkløv Tone Merete, Morken Miriam Nilsen, Kivelä Päivi. Tammi 2008. Laita kotiisi unelmien joulu vanhanajan tyyliin, johon sekoittuu ripaus modernia raikkautta. Vastustamattoman kirjan avulla on hauska aloittaa jouluvalmistelut: askartele joulukortteja, tee itse sisustustavaroita sekä suloisia joulukoristeita itselle tai lahjaksi. Paketoi lahjat itse tekemiisi kangaspusseihin. Kirjan avulla teet myös joulun tuoksuvat leivonnaiset. Kirjasta löytyy jokaiselle jotakin, niin kokeneelle ompelijalle kuin vasta-alkajallekin

Tunturisuden joulusivut M

Makeaa joulua - Liisa Westerberg, Readme 2016. Koko Suomi leipoo -ohjelman voittajan, Liisa Westerbergin kolmas kirja tarjoaa kaiken mitä tarvitset makeaan jouluun.
Martan joulukirja - Hopsu-Neuvonen Arja, Marttaliitto. Marttaliitto 2004. Ruoka, askartelu, lahjat jne.

Joulukirja Matka Suomen talveen ja jouluun - Hemmi, Jorma ; Huttunen, Tapio. Lapin pienosuuskuntien liitto 2008.

Joulukirja Meidän oma joulu - Salokorpi Sinikka, Pörsti Laura, Polkutie Anita. F-Kustannus 2008. Tähän ihanaan suomalaiseen joulukirjaan voit palata joka vuosi uudelleen. Kirja kokoaa yhteen joulun eri ainekset adventista loppiaiseen. Tilaa on myös omille muistoille, mm. lapsuuden joulut, legendaariset joulupukit, valmistelut, koristeet, suosikkiherkut, matkat ja muut riemut. Joulukirjoistaan tunnettu Sinikka Salokorpi johdattelee teksteissä aitoon joulutunnelmaan.

Joulukirja Meillä on joulu - Taina Vuohelainen, Marja Samuli, Arto Vuohelainen. Otava 2010. Joulun ystävän joulunaluspäivät täyttyvät leivontatalkoista ja koristeiden teosta, yhdessäolosta iloiten. Valmistautuminen juhlaan alkaa hyvissä ajoin, sillä joulun ikimuistoiset tunnelmat syntyvät oivaltavista ideoista ja koristelusta - kukista, aidoista mauista ja tuoksuista.
Metsän eläinten joulu - Timothy Knapman, Rebecca Harry, Karisto 2016.
Mistä tuntee joulun? Koko perheen joulukirja - Leena Laulajainen, Mysi Lahtinen. Otava 1992.
Muuttuva joulu - Kaisu Jaakkola. Väitöskirja: Helsingin yliopisto. Kansatieteellinen arkisto, Suomen muinaismuistoyhdistys 1977.

Tunturisuden joulusivut N

Joulukirja Nukkekoti Väinölän joulu - Maria Malmström. Tammi 2015. Joulu on vuoden tärkein juhla, myös nukkekodissa. Pöydät notkuvat herkkuja ja talossa puuhastellaan jouluvalmisteluiden parissa: tehdään koristeita, leivotaan ja valmistetaan lahjoja.

Nukkekoti Väinölässä vietetään perinteistä suomalaista joulua aivan samoin kuin oikeissakin kodeissa. Talon täyttävät herkulliset tuoksut ja lasten jännittynyt odotus. Tämän kirjan ohjeilla voit vaikkapa rakentaa nukkekodin joulupöytään piparkakkutalon, askarrella kuusenkoristeet ja tehdä lahjapakettiin Reino-tossut tai pikkuriikkisen nukkekodin.

Kirjassa on ohjeet 24 esineeseen, joita tarvitaan nukkekodin joulunvietossa, sekä 12 pienenpieneen joululahjaan. Kirjasta löytyy myös jouluinen printtiarkki, josta voi rakentaa jouluisia koristeita ja lahjoja. Kaikki tämä tapahtuu nukkekotimittakaavassa 1:12.

Tunturisuden joulusivut O

Oi ihana joulukuu - Loimaranta Outi, Koivumäki Marjo. Otava 2009. Tunnelmallinen ja runsaasti kuvitettu jouluihmisen unelmakirja neuvoo, miten joulun odotuksesta otetaan kaikki irti. Kirjan askarteluideat sisälumipalloista erilaisiin kuusenkoristeisiin kannustavat sinua löytämään oman luovuutesi ja tekemisen ilon. Kirja seuraa neljän joulukuisen viikon ajan, kuinka neljä erilaista kotia valmistautuu jouluun. Kodeissa tehdään käsitöitä ja askarrellaan, uusia ja vanhoja materiaaleja oivaltavasti yhdistellen. Mukana on myös muutamia ruokaohjeita vaikkapa joululahjavalvojaisiin. Ja kun kaikki on vihdoin valmista, nautitaan joulusaunan tuoksusta ja rentoudutaan. Koti on valmis. Joulu voi tulla.
Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen ... - Kostet, Juhani; Puhakka, Martti; Kotivuori, Salme; Löflund, Brita. Turun maakuntamuseo 2001.
Oikean joulupukin matkassa - Timo A. Pakkanen. Edico 2011. Timo Alarik Pakkanen on elänyt joulupukin rikasta elämää yli viisikymmentä vuotta. Joulupukkiuran hän aloitti jouluaattona 1961 Espoon Haukilahdessa. Ensimmäisen kolmenkymmenen vuoden aikana Pakkanen ehti tehdä yli neljäsataa aattojoulupukin vierailua Suomessa.

Joulukirja Olgan joulu - Olga Temonen, Emilia Ikäheimo. Tammi 2016. Olgan joulu on suloinen sekamelska lasten vilskettä, tunnelmallisia hetkiä ja perinteitä - hyvää ruokaa ja herkkuja unohtamatta! Olgan joulu avaa ovet Temosten kodin jouluun. Kirja on täynnä maalaistalon tunnelmaa ja tarinoita sekä monenlaisia reseptejä pikkujoulun kekseliäistä naposteltavista joulun perinneruokiin. Mukana on niin Olgan isän joululammas kuin vaihtoehtoja modernin kasvissyöjän joulupöytään. Makean ystävänä Olga ei tietenkään ole unohtanut myöskään herkkuja.
Olipa kerran joulu - lasten joulunviettoa viime vuosisadan Suomessa - Manninen, Kirsti ; Kanerva, Pirkko. Lasten oma kirjakerho 1995.

Joulukirja

Olisipa aina joulu - Ilona Pietiläinen. Docendo 2019. Jo kirjan ensimmäisillä sivuilla hullaannutaan talvisen metsän tunnelmasta, kuunnellaan kuukkelin tarina, juostaan kiinni leijailevia lumihiutaleita ja käydään joulukalassa. Talvitulilla istutaan porontaljalla ja keitetään nuotipannukahvit. Evääksi on varattu korppu­pullaa ja joulun lämmöllä rakennettuja syötäviä. Vieraisilla käydään joulukodeissa, saunassa ja joulupukin verstaalla. Kohta rakennetaan jo tonttukaappi, jonne avautuu ihkaoikea tonttuovi.

Koska joulun henki on vanhoissa asioissa ja lumoavissa perinteissä, ne toteutetaan nyt uudella tavalla: vanhat aterimet taiotaan kynttilälampeteiksi. Koti puetaan jouluun niin, että luonto on läsnä koristeissa ja kattauksissa. Kirjan jouluruoat valmistetaan vanhalla liedellä, kynttilän valossa. Joulupöydässä hiljennytään hetkeksi. Joulu on hyvää oloa ja tuokioita, joissa on ripaus taikaa.

Joulukirja Olkityöt - Linden, Eevi ; Talvitie, Tuulikki. Tammi 2002. Suomalainen joulu on kullankeltaisina kiilteleviä tähtiä, palloja ja sydämiä tuuheassa kuusessa sekä olkihimmeli katossa. Oljesta syntyy myös ovikoristeita, pääsiäistipuja, olkikortteja ja pienoismalleja. Kirja sisältää ohjeet noin viidenkymmenen olkikoristeen tekemiseen kuusen latvatähdestä pöytäenkeliin ja rengasnauhasta punottavaan koriin. Työohjeita on helppoja, keskitasoisia ja melko vaikeita, ja tarkkojen työvaihepiirrosten ansiosta ohjeita on helppo seurata. Kirja esittelee myös tarvittavat työvälineet ja materiaalit sekä neuvoo, mistä niitä saa. Olkitöihin soveltuvat kaikki suomalaiset viljalajit: ruis, kaura, vehnä ja ohra.
Olkoon joulu iloksenne, uusi vuosi onneksenne - joulukorttien, uudenvuodentervehdysten ja maksimikorttien historiaa - Bogdanoff, Orvo; Turunen, Olli. Orvo Bogdanoff 2004.
On jouluaatto - Sirpa Karjalainen, WSOY 2000. Joululehtien historiaa.

Tunturisuden joulusivut P

Paperista joulun taikaa - Kauppila Marjo, Kylmä Heini. Readme.fi 2012. Askartelualan edelläkävijät, Korttigalleria-blogista monille askartelijoille tuttu Maiju ja Heinikan Heini, aukaisevat jouluisen vinkkiarkkunsa. Mukana on monipuolisia paketti- ja joulukorttimalleja sekä ideoita joulukoristeiden tekemiseen. Sokerina pohjalla herkullisia vinkkejä jouluviemisten kokoamiseen - vaikkapa joululahjoiksi!
Parhaimmat jouluherkut - ruoat ja leivonnaiset adventista loppiaiseen - Heli Bergius. Gummerus 2006.
Perheen joulukirja - Vuorenjuuri Helena, Vuorenjuuri Martti. Otava 1968.

Tunturisuden joulusivut

Perinnejoulu — Käsikirja kaikille - Leppälahti, Merja. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2019. Yhteistä riemua Tuomaan päivästä nuuttipukkiin! Kuusen, hyasintin, piparkakun ja mausteiden tuoksua. Höyryävää glögiä ja vastapaistettuja Lucia-pullia. Joulurauhaa adventtikynttilän valossa tunnelmoiden Joulu on samanaikaisesti ikivanha ja aina uusi. Tutut perinteet liittävät meidät menneisiin sukupolviin ja vanhanajan jouluun. Kirjan vinkkien avulla perinteistä voi valita ne itselle rakkaimmat asiat ja ihanimmat ideat. Mistä syntyy sinun joulutunnelmasi? Merja Leppälahti on turkulainen folkoloristi ja vannoutunut jouluihminen.

Joulukirja Perinteistä joulupöytään - Mannerström Leif, Edberg Karl-Magnus, Palmdahl Katja, Yeh Tomas, Lindberg, Jesper, Hirvonen Sirkka. WSOY 2011. Kauniin kirjan runsas kuvitus tunnelmallisine maisemineen ja upeine kattauksineen tavoittaa talven suuren juhlan lumon ja virittää joulun odotukseen. Leif Mannerström on yksi Ruotsin tunnetuimpia gourmet-kokkeja, jolla on Göteborgissa Michelin-tähdellä palkittu Sjömagasinet-kalaravintola. Strömsö-ohjelmassakin vieraillut ravintoloitsija tuo nyt tarjolle yli sadan reseptin valikoiman joulupöytään - kaikkea kalapöydästä ja kinkusta toteihin, jälkiruokiin ja lisukkeisiin. Komea, lähes 250-sivuinen kirja on syksyn pimeitä iltoja ilostuttava toivelahja kaikille jouluihmisille, perinteiden ystäville ja hyvästä ruoasta nauttiville.
Pieni piparkakkukirja - Aaltonen Inga, Aaltonen Kristiina. Otava 2006.
Pipari-ihmemaa: 30 piparkakkuohjetta leivontaan ja koristeluun - Mima Sinclair, suom. Jenna Pahlman, Gummerus 2016.
Piparkakkutalot - Norman Ylva, Grane Eva, Gunnarsson Åke, Rauhamaa Laila. Atena 2005.
Pirkan jouluniksit - Anssi Orrenmaa. Otava 2006.
Pirkan parhaat jouluherkut - Arja Lindstedt. Kauppiaitten kustannus 1995.
Pohjolan parhaat jouluherkut - Hahnemann Trine, Ranek Lars, Jänisniemi Laura. Mäkelä 2013. Pohjolassa joulu alkaa adventista ja siitä nautitaan koko joulukuun ajan. Ja aivan erityisesti siihen kuuluu herkuttelu.

Tunturisuden joulusivut R

Rakkaimmat joululaulut ja niiden tekijät - Markus Similä, Gummerus 2002. Tietoja tutuimpien joululaulujen säveltäjistä ja sanoittajista, sekä sävellysten historiasta. Nuoteissa laulujen sanat, melodia ja sointumerkit.
Rudolf Koivu 1890 - 1946 - Marja Salonen ja Maria Laukka, Weilin + Göös 1990.
Rudolf Koivun Joulukirja - WSOY 2007.

Tunturisuden joulusivut S

Joulukirja Sana- ja sävelrosollia - ja muita esseitä joulun perinteistä ja myyteistä - Enwald, Liisa ja Karppanen, Esko - 2015. Kirjoituksia joululauluista -kirjan tekijät Liisa Enwald ja Esko Karppanen jatkavat joulun perinteiden lähdekriittistä tarkastelua. Paneutuneet esseet sivuavat nyt laulujen ohella myös kuusta, kortteja (varsinkin itsetehtyjä!) - ja herkkuja, lanttulaatikon ja piparkakkujen valmistusohjeita myöten. Syvälliset päätösesseet Rainer Maria Rilkestä ja Eino Leinosta jatkavat joulun tarkastelua kristillisen ja muun mytologian sekä mystiikan suuntaan.

Joulukirja

Satumainen joulu - kauneimmat sisustukset ja herkullisimmat reseptit - Ilona Pietiläinen, Docendo 2017. Joulu on täynnä tarinoita - niinpä tässä kirjassa on monta tarinaa, jotka kaikki kertovat välittämisestä ja lempeydestä, joulun hengestä. Kuulemme kertomukset koiran ja tytön ystävyydestä, pajutöiden tekijästä, kranssipajan pitäjästä, pienistä kissanpennuista ja tietysti jouluun hurahtaneesta Vesa-tontusta.

Joulumieli tarttuu, kun koti koristellaan kauniiksi jo hyvissä ajoin marraskuussa. Kutsuvat valot tuikkivat iltojen hämärryttyä ikkunalautojen havuasetelmissa. Pääsemme kurkistamaan jääkukkien kuorruttamaan kasvihuoneeseen ja koristelemaan talvipuutarhaa havuköynnöksillä.

Tänä jouluna istutetaan joulukukat vanhoihin kulhoihin ja kuuset jälkiruokamaljoihin. Kynttilöiden tuikkeessa koristellaan lahjapaketit herkullisen punavalkoisiksi. Rakkaimmat joulukoristeet saavat parikseen valokaupungin ja vanha liesi päällensä piparintuoksuisen asetelman. Joulun tarina alkaa jo ulko-ovelta, eikä kiire yllä joulukotiin.

Satumainen joulu -kirjan sivuilla paljastetaan joulun parhaat reseptit, autoillaan tonttulakki päässä ja vieraillaan kauneimmissa joulukodeissa. Kirja on tarkoitettu sinulle, jonka mielestä joulu on vuoden taianomaisinta aikaa! Kirja julkaistaan syyskuussa 2017.
Joulukirja Satumainen joulu - kauneimmat sisustukset ja herkullisimmat reseptit

Satumainen talvi - ompelua ja askartelua - Finnanger Tone, Muurinen Mirja. Gummerus 2007. Ihanat kankaat ja joulun tunnelma ovat tämän kirjan innoittajia. Kirjassa on uudenlaisia muunnelmia tutuista jouluisista aiheista, kuten pipareista, enkeleistä, poroista, tontuista ja lumiukoista.
Sitten leikitellään kuusen alla - Suomen lasten joulurunot - Ismo Loivamaa, Rudolf Koivu, Minerva 2015.
Suomalainen joulu - Linnilä Kai, Utrio Kaari, Wendelin Martta. Amanita 2014.
Suomalainen joulu - Kaisu Vuolio. WSOY 1981.
Suomalainen tonttukirja - Mauri Kunnas. Otava 1979.

Joulukirja Suomen kansan tonttuaarre - Ojanen, Eero ; Jokinen, Ari. Minerva 2006. Loisteliaasti piirroskuvitettu, kauttaaltaan nelivärinen joulun toivelahja · Väriä, huumoria ja salaperäistä tonttuperinnettä. Tuo perisuomalaiset tonttutarinat raikkaalla tavalla nykyaikaan. Esittelee eri tonttulajit joulutontusta sauna- ja citytonttuihin.

Joulukirja Suomen lasten juhlakirja - Helakisa, Kaarina, kirjoittaja. ; Lumme, Leena, kuvittaja. ; Mikkanen, Raili, toimittaja. Otava 2012. Nyt viettämään juhannusjuhlaa, pikkujoulua, ystävänpäivää, häitä, pääsiäistä, lasten vappukekkereitä ja unohtumattomia synttäreitä! Ajantasaistettu juhlanjärjestäjän aarrearkku antaa ideoita monenlaisten tilaisuuksien viettämiseen ja kertoo suomalaisesta juhlaperinteestä ennen ja nyt. Sokerina pohjalla on lasten kaksitoista teemasyntymäpäivää leikkeineen ja vaivattomine koristelu- ja tarjoiluehdotuksineen. Juhlakirjan kruunaa tunnelmallinen ja inspiroiva kuvitus.

Joulukirja Suomen Turku julistaa joulurauhan = Åbo kungör julfred - Heikkilä Tuomas, Suvikumpu Liisa, Torvalds-Westerlund Malena. Kirjapaja 2011. Jouluaattona vähän ennen puoltapäivää Suomi hiljenee: Turun tuomiokirkon kello lyö 12 ja Brinkkalan talon parvekkeelta julistetaan joulurauha. Keskiaikaisen tradition mukainen joulurauhan julistus on yksi pisimmistä suomalaisperinteiden jatkumoista, joka juontuu jo 1300-luvulta. Mitä kaikkea julistukseen kätkeytyy?
Suuri joulukirja - Laurila, K. S; Schalin, Teodor; Lundsten, Birger. Aura 1947.
Suuri joulukirja - Tytti Issakainen (suom. toim.), Kauppiaitten Kustannus Oy. New Interlitho SPA. Milano 1987.
Suuri joulukirja - Vainikainen, Virpi ; Kaarvig, Birgit ; Nexmand Jacobsen, Mette. Bonnier 2003.

Joulukirja Suuri joulukirja - parhaat jouluideat 2015 - Lone Kjær. Bonnier 2015.
Suuri joulukirja - Ravnholt, Charlotte ja Melgaard, Maria. Bonnier 2013. Vuoden pimein aika houkuttelee meidät sytyttämään kynttilöitä, koristelemaan kuusta ja leipomaan jouluherkkuja. Kaikki tuttu ja perinteinen on turvallista, mutta joskus on hauskaa kokeilla myös jotakin uutta. Suuri joulukirja sisältää 108 kaunista ja tunnelmallista sivua täynnä uusia ideoita aina kalenterikynttilöistä ja pakettikalentereista joulukransseihin, asetelmiin, kukkakoristeisiin, joulukattauksiin ja kuusenkoristeisiin.
Suuri perinnekirja - Toim. Satu Aalto. Karisto Oy 2008.
Syksystä jouluun, joka kodin opas juhlakauden valmisteluihin - Tiia Koskimies. Minerva 2016. Joulun odotus alkaa jo syksyllä. Kaamosaikaan on mukava puuhastella sisätiloissa ja rakentaa vuoden suurinta juhlaa pikkuhiljaa yksityiskohta kerrallaan. Pakastimeen voi säilöä jo parhaan satokauden aikaan monenlaista herkkua joulukiireitä helpottamaan. Joulukoristeita ja lahjoja voi askarrella valmiiksi ja nauttia kynttilänvalosta ja pihavalojen tunnelmasta. Kirjasta löytyvät kaikki suomalaisen joulun tärkeimmät asiat, parhaista ruokaohjeista kodin tunnelmalliseen koristeluun sekä lahjaideoihin. Juhlapöytään on suunniteltu herkkuja niin kaikkein perinteisimpiä ruokia, kuin uusia ohjeita kaipaaville. Kinkku on kunkku, mutta ideoita on myös kala- ja kasvispainotteiseen tarjoiluun sekä Betlehemin hengessä itämainen menu niille, jotka haluavat jotain ihan uutta joulupöytään. Ruokaohjeet sopivat koko adventtiajan juhlapyhien pöydissä tarjottavaksi.
Syystunnelmia ja joulun odotusta - Tiia Koskimies. WSOY 2005.

Tunturisuden joulusivut T

Joulukirja

Talven henki — Anna joulun tulla - Ilona Pietiläinen, Docendo 2020. Talven henki on Ilona Pietiläisen tunnelmallisten kuvien ja tekstin juhlaa. Kirja virittää hienovaraisesti jouluun ja tarjoaa runsaasti sisustusvinkkejä ja herkullisen ruoan reseptejä, joiden myötä talvi muuttuu nautintojen kaudeksi. Hiutaleiden valkoiseksi kuuraama maa on varmasti merkki siitä, että on aika luoda tunnelmaa talvikotiin. Hämärässä tuikkivat valot vastaanottavat vieraan. Hellassa ritisevä tuli ja ilmassa leijaileva appelsiinin tuoksu luovat hyvän olon, johon on ihana jäädä viipymään.
Talven hopeiset hiutaleet - koti pukeutuu joulun tunnelmiin - Ilona Pietiläinen. Docendo 2015.
Talven juhlat - Sarenström Hannu, Hellström Barbro, Hellström Kåre, Leskinen Sirkka-Liisa, Holmström Ritva. Sitruuna 2007. Kirja herättää kaipauksen metsän keskellä olevaan vanhaan torppaan, lumeen, kuun loisteeseen ja tähtitaivaaseen, kauas pois kaupungin mustasta suolasohjosta. Juhlakausi alkaa pyhäinpäivän viikonlopusta ja ensimmäisestä adventista jatkuen jouluun ja uuteen vuoteen päättyen lopulta loppiaiseen ja Knuutinpäivään.
Talven taikaa - 100 ideaa valkoisesta rintamamiestalosta - Ilona Pietiläinen. Docendo 2012. Inspiroiva ja tunnelmallinen sisustusopas! Vanhassa valkoisessa rintamamiestalossa annetaan talven taian valloittaa. Kirja on koottu syksyn ajasta, joka kääntyy kauneimpaan jouluun ja taittuu taas hempeissä väreissä kylpevään kevättalveen.
Talven vihreää - kransseja ja koristeita - Norman Edle Catharina, Wallius Anniina. Moreeni 2012. Talven vihreää keskittyy syksyn, joulun ja talven koristeisiin: kransseihin, köynnöksiin ja pöytäkoristeisiin. Ne tuovat iloa ja vihreää pimeään vuodenaikaan ja luovat tunnelmaa niin arkeen kuin juhlaankin.
Talvitunnelmia - ruokaa, kukkia ja joulun valmistelua - Bergenström, Anna; Bergenström, Fanny; Ypyä, Reija; Kauvosaari, Riikka; Peterson, Nisse. Otava 1996.

Joulukirja

Tanhupallon joulukirja - Kokkonen, Kiti (Kirjoittaja), Mulari, Petri (Valokuvaaja), Docendo 2018. Suosittu askartelukirja saa jatkoa, vau! Tuhti, satasivuinen Tanhupallon joulukirja sisältää 24 uutta, jouluista askarteluohjetta. Senpä vuoksi kirjaa voi käyttää vaikka joulukalenterina. Helpot ja hauskat askartelut sopivat perheen pienimmille, mutta myös koko perheen yhteiseksi ajanvietteeksi. Ohjeiden lisäksi kirjassa on talvi-iltaan sopivia tarinoita, Tanhupallon ajatuksia sekä erilaisia tehtäviä joulun odotuksen ratoksi.
Tehdään yhdessä kodikas joulu - perinteiset jouluruoat - Raili Niemelä. Kauppiaitten kustannus 1977.
Tervetuloa joulu - Valio 1988. Joulun ruokia.
Tervetuloa joulu - kolme tunnelmallista joulukotia - Laukkanen Tiina, Ravi Katja. Tammi 2012. Mustikkamäen, Metsäpirtin ja Tyynelän asukkaat kutsuvat sinut viettämään tunnelmallista jouluhetkeä kanssaan. Toivottavasti kotimatkalla olet monta ideaa rikkaampi!
Tervetuloa joulu! - Ilona Pietiläinen, Docendo 2018. Hiivi hiljaa joulun rauhaan, sinne mistä oma tarinasi alkaa! Kerrotaan, että jos nappaa kiinni yhden lumihiutaleen, sen kimallus tarttuu poimijaan. Tarinat jatkuvat vain, jos niihin uskoo. Joulu on täynnä tarinoita, satuja, jouluhyggeilyä ja hyvää oloa. Tervetuloa jouluun! -kirjan sivuilla kerrotaan tarina pienen punaisen mökin joulusta, siitä miten hyvälle piparit tuoksuvat ja mitä lieden lämmössä istuva poika käärii esiin paketistaan. Levollinen joulukoti syntyy pienillä koristeilla vihreä lanka riittää kietomaan kodin kauniiksi. Kuistille kannetaan metsäinen kattaus, valmistetaan kransseja, valetaan ulkotulia ja nautitaan höyryävää talvijuomaa ihanimman joulukakun kera.

Kirjan sivuilla sinetöidään lämpimät paketit ja vieraillaan joulukodeissa. Jos et ole vielä maistanut joulupitsaa, sen aika on juuri tänään! Kirjan ohjeilla voit rakentaa joulupuun pikkurahalla, koristella pihan pikkulinnuille tai rakentaa lahjakaapin vanhasta ovesta. Parhaimpien jouluvohvelien voimalla jaksat viettää lahjavalvojaisia. Aattona joulusaunan lauteilla tuoksuu eukalyptus ja rahiseva radio soittaa Jouluyön tunnelmallisia säveliä. Hiljaisuuden laskiessa joulun kimallus on jo tarttunut sinuun! Kirja on kirjoitettu jokaiselle, jonka mielestä joulun odotus on ihmisen parasta aikaa. Tervetuloa joulu!

Ilona Pietiläinen (s. 1975) on valokuvaaja ja sisustustoimittaja. Hänen töitään on julkaistu valtakunnallisissa sisustuslehdissä. Ilona kuvaa tarinoita missä vain, metsässä, kasvihuoneessa, rannalla, puutarhassa tai kotimiljöissä. Ilonan työtä on vierailla kauniissa kodeissa ja koota niiden tarinat. Hän rakastaa joulun odotusta, lumisten hankien kimallusta, hetken kauneutta ja kotia. Ilonan edellisiä kirjoja ovat mm. Sekaisin kesästä (2018), Satumainen joulu (2017), Talossa ja taivasalla (2017) ja Kaunein joulu (2016).
Tiernapojat meillä ja muualla - tiernapoika-aiheisia kirjoituksia 1998 - 2006 - Riitta Mäkelä. Kaleva 2006.
Tiernapojat - soiva joulukirja koko perheelle - Päivi Arenius, Vilhelmiina Luokkanen, Juha Töyrylä, Mikko Törmänen. Tammi 2015.
Tilkkutöitä jouluksi - Bergene Lise. Helmi Kustannus 2007. Jouluvalmistelujen aloittaminen on aina hauskaa. Jos haluat tehdä pienen tai suuren käsityön itsellesi, kodin sisustukseen tai lahjaksi, Lise Bergenen uusista malleista löydät varmasti sopivan vaihtoehdon. Kirjasta löytyy ohjeet pieniin tabletteihin, tyynyihin ja suosikkinojatuolissa käytettävään joulupeittoon.
Tonttufilosofiaa, Eli miten vanhakin nyt nuortuu - Leena Hietamies, Päivi Maanavilja. Kirjapaja 2014. Kirja täynnä joulun iloa ja leppoisaa mieltä. Otsa kurtussa ei kannata synkistellä, se on tonttujen tärkein nuoruuseliksiiri.
Tonttujoukko silloin varpahillaan - joulukirja - Maija Paavilainen. Kirjapaja 2007. Jos malttaa seisahtua ja kuunnella tarkkaan, joulun alla voi kuulla tonttujen hiippailevan ja kuiskivan ihmeissään kiireisten ihmisten touhuille. Mahtavatko nuo säntäilijät enää lainkaan osata asettua joulun juhlaan, tuntuvat tontut ajattelevan. Joulun ihme on käsillä vasta silloin, kun hyörinä ja kiire vaimenevat, ja maltamme hiljentää tahtia. Silloin saapuu joulun tuntu - ihme ja rauha.

Joulukirja Tontut - satua vai totta? - Hannula, Markku; Suominen, Hannele; Hakala, Sirkka-Liisa; Pere, Pentti; Satakunnan museo. Satakunnan museo 2004. Tontut satua vai totta -kirja perustuu Satakunnan Museon suosittuun Tonttu-näyttelyyn. Museon omaa tuotantoa olevan tonttumaailman lisäksi kirjassa esitellään perinteisen suomalaisen tontun ja joulupukin historiaa sekä myös niitä käsityöammatteja, joissa tontut ovat olleet erityisen taitavia.
Topeliuksen joulu - satuja ja runoja - Toimittaja Kirsti Mäkinen. WSOY 2015. "Tervehtii jo meitä, joulu ihanin!" Topeliuksen rakkaimmat joulusadut ja -runot koko perheen jouluiltoihin. Topeliuksen kaikkein jouluisimmat sadut, näytelmät, laulut ja runot yksiin kansiin paketoituna: Elinin ja Tirzan pyhä yö Betlehemissä, tarina siitä kuka joulupukki oikeasti on sekä todelliset joulutunnelman tuojat - Jouluaamun varpunen, Sylvian joululaulu, En etsi valtaa loistoa. Topeliuksen merkittävä satuperinne tulee tutuksi taas uusille sukupolville, kun Kirsti Mäkinen kertoo sadut uudelleen, aikamme kielellä. Mukana elävä katsaus Topeliuksen omaan joulunviettoon 1800-luvulla.

Joulukirja Tunnelmallinen joulu - Koli Mari, Boucht Charlotta, Hackzell Maria, Sörensson Anna, Laaksonen Heli K, Finlands svenska Marthaförbund. Schildt 2004. Perinteet, ruoka, askartelu jne.
Tähti se kulukeepi - tiernapoikien tarina - Rauno Myllylä. WSOY 2003.
Tästä joulu alkaa - Pia Perkiö, Jukka Salminen. Päivä 2014. Joulukuvaelmia, joihin jokainen lapsi saa osallistua. Laulut on helppo oppia. Tästä joulu alkaa!

Tunturisuden joulusivut U

Uutta jouluaskartelua - Kauppiaitten kustannus 1994.

Tunturisuden joulusivut V W

Villi jouluvegaani - Sami Tallberg. Into Kustannus 2016. Huippukokki Sami Tallberg luo jouluruuat uusiksi. Vegaaninen joulumenyy on maukas, leikkisä ja terveellinen. Kokeilemisen arvoista! Upeassa ja kätevässä nelivärisessä keittokirjassa on kaksikymmentäviisi yksinkertaista vegaanireseptiä, joilla loihdit maukkaan ja ainutlaatuisen joulun. Ruokien raaka-aineet löytyvät tavallisista ruokakaupoista.
Vuotuinen ajantieto - Kustaa Vilkuna, Neljäs painos, Otava 1976

Joulukirja Wanhan ajan joulu - tule joulu kultainen - Kai Linnilä, Helmi Kustannus 2003. Menneiden aikojen joulu oli täynnä odotusta. Maa oli lunta tulvillaan ja mökkien ikkunoissa tuikkivat elävät kynttilät. Kirkkoon ajettiin reellä, lyhteet tehtiin oljista ja kuusenkoristeena oli aitoja omenia. Wanhan ajan joulu tuo luoksesi kaikki tunnelmallisen joulun ainekset: valmistelun, kortit, koristeet ja adventtiajan tapahtumat, joulun herkut ja muut riemut. Kirjan lopusta löydät ikimuistoisten joululaulujen sanat. Wanhan ajan joulun muistot on kerännyt Kai Linnilä. Hän kertoo kirjassa oman lapsuutensa ja vaimonsa Kaari Utrion kanssa vietetyistä lämpimistä jouluista. "Tuo kotihin, jos pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin."